FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 27. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 27. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ĐAKOVO - Za ovogodišnji urod pšenice država je spremna na otkupnu cijenu od 0,90 kuna plus puni iznos poticaja od 1.650 kuna, dok će prerađivačima biti isplaćeno 6 lipa po kilogramu, rekao je danas u Đakovu ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković i najavio daljnje pregovore oko cijene pšenice. On se danas u Đakovu sastao s predstavnicima seljačkih udruga i prerađivača, odnosno otkupljivača, s kojima je razgovarao tri sata iza zatvorenih vrata. Zahtjev seljačkih udruga od 1,10 kuna plus puni iznos poticaja Čobanković je ocijenio nerealnim, ustvrdivši da će cijena ovogodišnjeg uroda pšenice biti "na sličnim relacijama s prošlom godinom", kada je cijena kilograma te žitarice bila 1,00 kunu, ali uz manji poticaj - od 1.250 kuna.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas je na Hrvatskom radiju izrazio uvjerenje da će Sabor do konca godine donijeti zakon koji će zajamčiti izravno biranje općinskih načelnika, gradonačelnika i župana, a do sredine srpnja odlučiti o novom predsjedniku Vrhovnog suda, te moguće i novom ministru unutarnjih poslova. Ne mogu biti potpuno siguran, ali po mojim informacijama, novi bi ministar trebao biti imenovan već na ovoj (15.) sjednici, najavio je Šeks u emisiji "S Markova trga". Sadašnji ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić odlazak iz Vlade je najavio zbog zdravstvenih razloga.

ČAKOVEC - Olujno nevrijeme praćeno jakim sjevernim vjetrom i tučom danas je popodne pogodilo središnji i gornji dio Međimurja. Djelatnici Klimatološke postaje u Nedelišću potvrdili su da je od 16,25 do 16,45 sati neprekidno puhao olujni sjeverni vjetar brzine 25 metara u sekundi, iščupavši stotine stabala i uništivši krovove na desetcima kuća. Srušena stabla oštetila su i nekoliko desetaka automobila, doznaje se u Operativno komunikacijskom centru međimurske Policijske uprave. U tom je razdoblju bio obustavljen i željeznički promet u Međimurju. Po prvim procjenama štete su goleme. Na pojedinim lokalnim cestama zbog srušenih stabala promet je bio obustavljen, a na važnijim županijskim i državnim prometnicama otežan.

DRAGALIĆ - Američki veleposlanik Ralph Frank posjetio je dragalićku općinu u zapadnoj Slavoniji gdje je potporom američke vlade od 600 tisuća dolara završio tehnički izvid i razminiranje 640 tisuća četvornih metara poljoprivrednih površina. Radovi su trajali od listopada prošle do kraja travnja ove godine, a obavili su ih djelatnici Udruge za protuminsko djelovanje "Norveška narodna pomoć". Veleposlanik Frank istaknuo je kako je to jedan od većih projekata razminiranja koje je njegova vlada financirala u Hrvatskoj. Najavio je nastavak pomoći toj općini, ali i drugim područjima u Hrvatskoj koja još nisu potpuno očišćena od mina.

DUGA RESA - Upravitelj Poljoprivredno-stočarsko-voćarske zadruge branitelja "Duge Rese" Dubravko Štitić izvijestio je danas potpredsjednicu Vlade i ministricu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranku Kosor da je ta zadruga u šest mjeseci, od početka djelovanja, proizvela i prodala 150 tona povrća, uglavnom na otok Rab. Zadrugu je osnovalo deset branitelja, njihov je broj sada udvostručen, a bavi se proizvodnjom mlijeka, sira, kupinova vina, gljiva i ostalog povrća, a među velikim planovima za budućnost nalazi se i plan uzgoja autohtonih riječnih rakova i povećanja plasteničkog uzgoja povrća. Ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti prošle je godine Zadruzi dalo potporu od 150.000 kuna.

ZAGREB - U Ministarstvu pravosuđa danas su su održani sastanci s predstavnicima MUP-a, Središnjeg državnog ureda za upravu, Državne geodetske uprave, Hrvatske javnobilježničke komore i Hrvatske udruge banaka s ciljem da se građanima i poslovnim subjektima omogući kvalitetnija, brža i transparentnija usluga u segmentu pravosudne uprave, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa. Dogovorena je suradnja oko elektroničke razmjene informacija kako bi se ubrzalo rješavanje predmeta iz nadležnosti zemljišno-knjižnih odjela općinskih sudova. U suradnji Ministarstva pravosuđa i Hrvatske javnobilježničke komore uvest će se nova usluga kojom će se građanima i poslovnim subjektima omogućiti izdavanje službenih zemljišno-knjižnih izvadaka putem javnobilježničkih ureda diljem Hrvatske.

KARLOVAC - Zahtjev za povratom stana u skladu s Vladinim provedbenim planom stambenog zbrinjavanja, bivši vlasnici stanarskog prava mogu predati još do 30. lipnja ove godine, upozorili su danas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Karlovcu nevladina udruga Altruist centar iz Splita i Odbor za ljudska prava Grada Karlovca. Iz Altruista upozoravaju da zahtjev treba predati do četvrtka, čak ako pojedinci nisu pribavili svu potrebnu dokumentaciju, ali zahtjev treba obvezno imati javnobilježničku ovjeru. Zahtjev se može predati Upravi za prognanike, povratnike i izbjeglice ili nevladinim udrugama koje se bave pravima prognanika i izbjeglica. Ako se tražitelji nalaze izvan Hrvatske, u BiH i SiCG, zahtjev mora biti ovjeren od strane nadležnog općinskog suda.

ZAGREB - Na staroj cesti kroz Gorski kotar kod Vukove Gorice stvaraju se kolone vozila zbog stabala srušenih na kolnik tijekom nedavnog nevremena, izvijestio je Hrvatski autoklub u 19,40 sati. Na dijelu autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Vukove Gorice i Bosiljeva puno je vode na kolniku, što zahtijeva dodatan oprez. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj konici su mjestimično mokri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙