FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tjedna najava događaja - svijet - od 27. lipnja do 3. srpnja

ZAGREB, 26. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za tjedan od 27. lipnja do 3. srpnja.
ZAGREB, 26. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za tjedan od 27. lipnja do 3. srpnja.

PONEDJELJAK, 27. lipnja

-----------------------------------

JERUZALEM - Hrvatski premijer Ivo Sanader započinje dvodnevni službeni posjet Izraelu. Prvog dana posjeta Sanader će se sastati s predsjednikom Izraelskog vijeća za nacionalnu sigurnost Giorom Eilandom. U hrvatskom izaslanstvu su ministar kulture Božo Biškupić, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji će se sastati sa skupinom izraelskih gospodarstvenika.

BEOGRAD - U Beogradu se održava 10. sjednica Igmanske inicijative, na kojoj će sudjelovati hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac. Trojica predsjednika trebala bi potpisati zajedničku izjavu pod nazivom "Trojni pogled na sadašnjost i budućnost", u kojoj se navode otvorena pitanja u odnosima država regije i prijedlozi njihovih rješenja. Također, kako je najavio direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov, Igmanska inicijativa, koja okuplja veliki broj nevladinih organizacija iz država regije, vlastima SCG uputit će i poziv da se jasno odrede prema zločinu nad bošnjačkim civilima u Srebrenici u srpnju 1995. godine, te da što je prije moguće izruče Haškom sudu odgovorne za taj zločin.

ZAGREB - Predsjednika Odbora za vanjsku politiku slovačkog parlamenta Pavol Paška posjetit će Hrvatski sabor i razgovarati sa saborskim čelnicima.

SARAJEVO - Počinje dvodnevni "Treći međunarodni susret poslovnih ljudi Sarajeva i BiH s poslovnim ljudima jugoistočne Europe i Europske unije". U okviru tih susreta održat će se pet međunarodnih okruglih stolova, a među njima i okrugli stol direktora i glavnih urednika novinskih kuća, radija, televizija i novinskih agencija jugoistočne Europe.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush sastaje se u Bijeloj kući s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

KIJEV - Posjet glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera Ukrajini.

VARŠAVA - Sastanak ministara vanjskih poslova Weimarskog trokuta (Poljska, Njemačka, Francuska).

JERUZALEM/RAMALLAH - Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borell započet će trodnevni posjet Izraelu i palestinskim teritorijima.

KINŠASA - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso započet će u DR Kongu višednevnu turneju po Africi tijekom koje će također posjetiti JAR i Mozambik.

UTORAK, 28. lipnja

---------------------------

JERUZALEM - Drugi i završni dan službenog posjeta hrvatskog premijera Ive Sanadera Izraelu. Sanader će se sastati sa svojim domaćinom, izraelskim premijerom Arielom Sharonom i posjetit će muzej holokausta Yad Vashem.

SARAJEVO - Službeno čitanje optužnice u slučaju Lijanovići održat će se pred Sudom BiH, a prava rasprava počet će tek nakon završetka godišnjih odmora. Suđenje u slučaju Lijanovići, odgođeno je za rujan na temelju odluke koju je u četvrtak donijelo Vijeće Suda Bosne i Hercegovine 23. lipnja. Optužnica tereti sadašnjeg predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića, predsjednika Ustavnog suda BiH Matu Tadića, četvoricu braće Ivanković, te profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravka Lučića za zloporabu položaja i pronevjeru vezanu uz poslovanje tvrtke "Lijanovići" iz Širokoga Brijega.

FORT BRAGG - Američki predsjednik George W. Bush govori o borbi protiv terorizma.

BEJRUT - Konstitutivna sjednica novog saziva libanonskog parlamenta.

VATIKAN/RIM - U Bazilici svetog Ivana Lateranskog počet će postupak za beatifikaciju pape Ivana Pavla II.

SRIJEDA, 29. lipnja

---------------------------

TORONTO - Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinčić će u kanadskoj Mississaugi otvoriti Hrvatsko-kanadsku knjižnicu i razgovarati o suradnji u službi za multikulturu u pokrajini Ontario.

NIKOZIJA - Ciparski parlament započet će dvodnevnu raspravu i glasovanje o europskom Ustavu.

ČETVRTAK, 30. lipnja

-------------------------------

MOSKVA - Posjet kineskog predsjednika Hua Jintaoa Rusiji (do 3. srpnja).

BRATISLAVA - Posjet glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera Slovačkoj.

PETAK, 1. srpnja

------------------------

LONDON - Velika Britanija preuzima predsjedanje Europskom unijom od Luksemburga.

BERLIN - Njemački kancelar Gerhard Schroeder zatražit će glasovanje o povjerenju vladi u parlamentu uoči pretpostavljenih prijevremenih izbora ujesen.

CHICAGO - Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinčić bit će gost 39. festivala omladinske kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice i posjetiti Hrvatski etnički institut i pojedina etnička društva.

KARLOVY VARY - Počinje 40. međunarodni filmski festival.

SUBOTA, 2. srpnja

--------------------------

EDINBOURGH - Najavljene su velike demonstracije uoči summita G8 u Škotskoj.

LONDON - U Londonu, Parizu, Rimu, Berlinu i Philadelphiji održat će se koncerti "Live 8" s kojima njihov organizator, pop zvijezda Bob Geldof, želi upozoriti na siromaštvo u Africi.

NEDJELJA, 3. srpnja

-----------------------------

KALINJINGRAD - Proslava 750. obljetnice Kalinjingrada kojoj će osim ruskog predsjednika Vladimira Putina nazočiti francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder.

TIRANA - Parlamentarni izbori u Albaniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙