FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 26. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 26. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Svečanost otvorenja autoceste Zagreb-Split počela je danas u podne u Zagrebu prigodnim programom na Trgu bana Josipa Jelačića, te uz nazočnost najviših državnih dužnosnika, predsjednika Republike Stjepana Mesića, predsjednika Vlade Ive Sanadera, predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, drugih članova Vlade, predstavnika lokalnih vlasti Zagreba i Splita, hrvatskoga političkog i javnog života te drugih uzvanika. Obraćajući se okupljenim građanima na Trgu bana Josipa Jelačića, predsjednik Mesić kazao je da hrvatski građani za Dan državnosti nisu mogli dobit boljega dara od autoceste Zagreb - Split. Prisjetio se svih onih koji su još 70-tih godina prepoznali hrvatske prioritete, poput, kako je rekao, Savke Dapčević-Kučar, Mike Tripala, Dragutina Haramije i Pere Pirkera, ali i zahvalio svima koji su prihvatili model stvaranja autoceste, projektirali je i gradili - od bivšeg premijera Ivice Račana i bivšeg ministra graditeljstva Radimira Čačića, do današnjega premijera Ive Sanadera, za čijega je mandata cesta dovršena. Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks rekao je da se "san o povezanosti kontinentalne i mediteranske Hrvatske pokušao ostvariti tijekom Hrvatskog proljeća, kada je hrvatski narod intuitivno osjetio da se radi o povezanosti rastrganoga hrvatskog bića, ali da je ta težnja grubo ugušena represijom". Autocestu Zagreb-Split poslijepodne će, na prigodnoj svečanosti u Skradinu, u promet pustiti premijer Ivo Sanader te će je blagosloviti šibenski biskup mons. Ante Ivas.

OSIJEK - Klub vijećnika Nezavisne županijske liste Branimira Glavaša izvijestio je danas kako će, uoči sutrašnje 2. sjednice osječko-baranjske Županijske skupštine, ovaj klub, umjesto dosadašnjih 14, imati 16 vijećnika. U priopćenju za javnost navodi se kako su se u rad toga Kluba u Skupštini Osječko-baranjske županije uključili dosadašnji vijećnici HSS-a Zvonko Ibriks i HSLS-a Zdravko Vukić. Ti su vijećnici na utemeljiteljskoj sjednici županijske Skupštine svojim glasovima omogućili izbor kandidata Nezavisne liste i HSP-a, Krešimira Bubala i Danijela Srba, za župana, odnosno predsjednika Županijske skupštine.

PULA - Prema izvješću istarske Policijske uprave, na trima graničnim prijelazima u Istri - Plovaniji, Kaštelu i Požanama ni danas do podneva nije bilo većih gužvi. U Hrvatsku je ušlo 15.245 stranih turista i 885 domaćih, a istodobno je otputovalo 15.796 stranaca i 1010 hrvatskih državljana. Ukupno s današnjim danom, subota i nedjelja do 12 sati, preko graničnih prijelaza Plovanije, Kaštela i Požana u Istru je doputovalo 38.755 stranih turista, a otputovalo ih je 34.881. Istarska Policijska uprava izvijestila je kako nema gužve ni na prometnicama ni na graničnim prijelazima.

POREČ - U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila sinoć u 22,35 sati na cesti Poreč-Vrsar, kod mjesta Fuškulina, poginuo je zasad nepoznati mladić, koji je ispao iz osobnog vozila, a šest je osoba ozlijeđeno, izvijestila je danas istarska Policijska uprava. Nesreća se dogodila kada se golf , koji je vozio Mihael Matić (22) iz Pustodola Orehovačkog, zbog još neutvrđenih razloga počeo zanositi na cesti. Golf se kretao iz smjera Poreča, a iz suprotnog smjera, od Vrsara, naišao je VW passat, austrijskih registarskih oznaka, kojeg je vozio austrijski državljanin Erich T. (43). U snažnom izravnom sudaru golf se prepolovio, a iz njega je ispao mlađi neidentificirani muškarac, koji je na mjestu umro od teških ozljeda prsa i glave. Vozač golfa Mihael Matić teško je ozlijeđen, a utvrđeno je da je automobil vozio s 0,86 promila alkohola u krvi.

OSIJEK - Jedna je osoba poginula, a četiri su ozlijeđene u prometnoj nesreći koja se noćas pola sata poslije ponoći dogodila u osječkome prigradskom naselju Josipovcu, izvijestila je osječko-baranjska Policijska uprava. Nesreća se dogodila kada je osobni automobil, osječkih registarskih oznaka, zbog još neutvrđenih razloga, skliznuo s kolnika i prednjim dijelom udario u kolni prilaz, a nakon toga i u obližnju kuću, te se prevrnuo i zaustavio na krovu. U vozilu je bilo petero punoljetnih hrvatskih državljana, a 21-godišnji Mark Antonio Marošević umro je od posljedica nesreće u osječkoj Kliničkoj bolnici. Tri su osobe teške ozlijeđene, a jedna lakše.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙