FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 24. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati
ZAGREB, 24. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati

VUKOVAR - Središnja proslava Dana državnosti održat će se u subotu, 25. lipnja u vojarni u Vukovaru, a nazočit će joj predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić, te, kako je najavljeno, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik Vlade Ivo Sanader. U povodu državnog blagdana u Vukovaru će se u petak i subotu po drugi puta obilježiti i završetak vojne izobrazbe polaznika svih škola i učilišta za potrebe Oružanih snaga RH. Središnjoj proslavi nazočit će i ministar obrane Berislav Rončević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Josip Lucić te drugi visoki državni i vojni dužnosnici. Tijekom proslave bit će promovirano 446 polaznika svih vojnih škola, među kojima će biti i šest kadeta - pilota. Dekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu uručit će im diplome o stjecanju zvanja pilota, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane letački znak, a Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga prvi časnički čin (poručnika). Vrhovni zapovjednik promovirat će i 13 polaznika sedmoga naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić".

OSIJEK - U povodu Dana državnosti, 25. lipnja, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana od jučer poslijepodne do subote navečer, organizira prelet zrakoplova na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, izvijestili su u Službi za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva obrane. Zrakoplovi će polijetati iz Zračne luke Klisa kod Osijeka, a zaokretat će iznad Dunava kod Vukovara. Središnji letački program održat će se u subotu u 19 sati iznad vukovarske vojarne u kojoj će se tog dana održavati i središnja proslava Dana državnosti. Građani će u subotu u Zračnoj luci Klisa moći razgledati izloženu zrakoplovnu tehniku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izjavio je jučer da ne dolazi u obzir smanjenje mirovina i da se dug umirovljenicima mora vratiti. "Ako se (mirovine) ne mogu povećati, sjest ćemo i razgovarati kako zadovoljiti mogućnosti države i materijalni položaj umirovljenika. Mirovine neće biti manje, ali treba ići u mirovinsku reformu i o tome postoji suglasnost", rekao je premijer Sanader na jučerašnjoj sjednici Vlade. Najavio je da će Vlada predložiti da se općinski načelnici, gradonačelnici i župani biraju izravno. Najavio je i promjenu Zakona o Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) prema kojemu bi DIP bio stalno, profesionalno, nepolitičko tijelo sastavljeno od stručnjaka i uglednika. Premijer je opetovao i potrebu uvođenja reda u javne financije i administraciju, uz traženje široke suglasnosti za takve poteze. U njih, kaže, spada i reforma zdravstva, u kojoj neće biti žurbe.

ZAGREB - Najdužim tunelom u Hrvatskoj Mala kapela na autocesti Zagreb-Split vozači će moći proći već od danas od 10 sati, potvrdilo je danas Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Dobivene su sve dozvole, pa će se tunel otvoriti već danas prijepodne kako vozači ne bi trebali putovati dosadašnjom zaobilaznicom. Tunel Mala kapela jedan je od najznačajnijih objekata na autocesti Zagreb-Split i sa svojih 5.780 metara najduži je tunel u Hrvatskoj. U prvoj fazi eksploatacije tunela danas će u promet biti puštena desna tunelska cijev kroz koju će se odvijati dvosmjerni promet jednako kao i u tunelu Sveti Rok. Lijeva tunelska cijev služit će kao servisni tunel, za sigurnosne intervencije. U drugoj fazi, koja će ovisiti o porastu prometa, planira se u potpunosti dovršiti i lijeva tunelska cijev čime će se omogućiti odvojeni promet za svaki smjer.

VUKOVAR - Na stadionu u Borovu naselju u Vukovaru jučer je otvoren 3. nogometni turnir "Memorijal vukovarskih branitelja". Na tradicionalnom turniru juniora do 14 godina, koji se održava do subote, 25. lipnja, nastupit će 16 prvoligaških i drugoligaških nogometnih sastava iz cijele Hrvatske. Turnir se održava pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, koja je na otvorenju naglasila kako je ovo posebno značajan turnir jer se mladi prisjećaju onih koji su dali život za Vukovar i Hrvatsku. Podsjetila je da je na popisu zatočenih i nestalih još 1150 hrvatskih branitelja i civila, od kojih je najveći broj iz Vukovarsko-srijemske županije.

ZAGREB - U Tajništvu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) održana je jučer sjednica Biskupske komisije HBK za odnos s državom i Komisije Vlade RH za odnose s vjerskim zajednicama, pod predsjedanjem biskupa požeškog i predsjednika Biskupske komisije HBK-a. mons. Antuna Škvorčevića. Mons. Škvorčević naglasio je kako je potpisivanjem četiriju ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske stvoren temelj za razvoj uređenih odnosa Crkve i Države na razini europskih standarda, sukladno aktualnom trenutku hrvatskoga društva kao i s perspektivom za budućnost, priopćeno je večeras iz Tajništva HBK-a. Također je podsjetio da su neke ugovorene stvari uspješno provedene, no da još uvijek ima dosta toga što čeka svoju provedbu. Ministar kulture i predsjednik Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, Božo Biškupić, istaknuo je kako je Vlada RH spremna učiniti sve što je u njezinoj moći da se svi ugovori provedu, svjesna da u njihovoj provedbi postoje određene teškoće. Na sjednici su također dogovorene završne primjedbe prije sklapanja provedbenih sporazuma za povrat crkvenih knjiga, oduzetih za vrijeme komunističke vladavine, te sporazuma za pastoral u bolnicama i ostalim ustanovama za zdravstvenu i društvenu skrb koji će uskoro biti potpisan.

ZAGREB - Zagrebački Gradski ured za zdravstvo najavio je za danas nastavak premještanja "Zida boli" sa Selske ceste na Mirogoj, na što su reagirali Centar za zaštitu ljudskih prava zatočenih i nestalih građana Hrvatske (Apel), Zajednica udruga udovica hrvatskih branitelja i zagrebačka HVIDR-a, zatraživši hitan prijam kod premijera Ive Sanadera s ciljem da se "Zid boli" sačuva u blizini mjesta nastajanja. Također su od MUP-a i PU zagrebačke zatražili da zaštite dijelove Zida boli i osiguraju javni red. Načelnik zagrebačkog Odjela za branitelje i predsjednik Povjerenstva za gradnju Spomen parka sa spomenikom "Glas hrvatske žrtve-Zid boli" na zagrebačkom groblju Mirogoju brigadir Miodrag Demo jučera je pak priopćio da će se premještanje Zida boli provesti prema usvojenom projektu gradnje spomen parka na Mirogoju.

ZAGREB - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke priopćila je jučer da je ogorčena odlukom predsjednika Republike Stjepana Mesića o pomilovanju ratnih zločinaca Damjana Vukmirovića i Slobodana Bosanca. "Ova odluka koja smanjuje kaznu dokazanim ratnim zločincima dolazi u vrijeme iznimne međunarodne hajke na pojedine hrvatske generale za koje se, primjera radi, predsjednik Mesić nikada nije primjereno založio, a kamoli da je nekima poput generalu Norcu umanjio kaznu", ističe u priopćenju predsjednik Udruge Mladen Pavković. Dodaje kako je besmisleno pomilovanje dokazanim srpskim zločincima dok Hrvatska traži oko 1200 nestalih u Domovinskom ratu.

SISAK - U pogonu Valjaonice bešavnih cijevi Sisak, najvećem i najvažnijem proizvodnom postrojenju sisačke Valjaonice cijevi, jučer je, nakon devet mjeseci zastoja, ponovno pokrenuta proizvodnja.Time je Valjaonica, nakon odlaska bivšeg vlasnika, ruskog "Mečelja", ponovno pokrenula i obnovila najveći dio prijašnje proizvodnje, uz potporu hrvatske Vlade, izjavio je predsjednik Uprave Valjaonice cijevi Sisak Damir Begović. Pokretanjem proizvodnje u pogonu VBC s čekanja je pozvano i u proizvodnji angažirano 400 radnika, te u Valjaonici cijevi Sisak u proizvodnji i na pratećim poslovima sada radi oko 1000 od ukupno oko 1600 radnika. "Ponovnim pokretanjem proizvodnje ispunjavamo svoju obavezu prema Hrvatskom fondu za privatizaciju, koji je stopostotni vlasnik Valjaonice cijevi Sisak, te prema hrvatskoj Vladi koja je dala državno jamstvo za pokretanje proizvodnje i obrtna sredstva za nabavu sirovina i rezervnih dijelova u iznosu od 18 milijuna dolara, na temelju kojeg smo podignuli kredit kod Zagrebačke banke", rekao je Begović.

ZAGREB - Dodjelom nagrada sinoć su u satiričkom kazalištu Kerempuh završeni 29. Dani satire koji su ove godine bili posvećeni dvojici ruskih klasika Iljfu i Petrovu. Zlatni smijeh, veliku nagrada "Večernjeg lista" za najbolju predstavu u cjelini, dobila je predstava "Ljubica" Augusta Šenoe - Nina Škrabea u režiji Georgija Pare i izvedbi glumačke družine Histrion iz Zagreba. Zlatni smijeh za najbolju režiju pripao je Goranu Golovku za režiju predstave "Drugi libar Marka Uvodića-Splićanina" u izvedbi Gradskog kazališta mladih iz Splita. Zlatni smijeh za najbolji tekst dodijeljen je Nini Mitrović za tekst "Kad se mi mrtvi pokoljemo", u režiji Saše Anočića te u izvedbi satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba. Zlatni smijeh "Mladen Crnobrnja Gumbek", glavna nagrada za mušku ulogu, pripala je Željku Koenigsknechtu za ulogu Ilije Markana, šefa policije, u predstavi "Afera" Fadila Hadžića u režiji Roberta Raponje i u izvedbi satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba. Zlatni smijeh, glavna nagrada za žensku ulogu, pripala je Mladeni Gavran za ulogu Ljubice Ružićeve u histrionskoj predstavi "Ljubica". Nagrada "Ivo Serdar", za najbolje prihvaćenu ulogu od publike, dodijeljena je Ronaldu Žlaburu za ulogu Marka Uzorinca Krznara u predstavi "Ljubica" glumačke družine Histrion. Nagrada "Fabrija Biser", mladom glumcu za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike, dodijeljena je Nataši Janjić za ulogu Marije Kraljić u predstavi "Što ćemo sad?" Branka Đurića-Đure u režiji Aide Bukvić i izvedbi KNAP-a - Kulturnog centra Peščenica iz Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙