FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maković o kongresu PEN-a na Bledu

ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga centra PEN-aZvonko Maković izvijestio je danas na konferenciji za novinare uZagrebu o radu 71. kongresa PEN koji se od 13. do 20. lipnja održao naBledu u Sloveniji.
ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga centra PEN-a Zvonko Maković izvijestio je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu o radu 71. kongresa PEN koji se od 13. do 20. lipnja održao na Bledu u Sloveniji.

Maković je rekao kako se na kongresu raspravljalo o književnosti, književnom stvaralaštvu i zaštiti slobode javne riječi. Donesene su brojne rezolucije, dodao je Maković, istaknuši kako je kongres osudio zakon francuskoga parlamenta koji je francusku ulogu u Alžiru ocijenio pozitivnom.

PEN-ovi su problemi specifični po pojedinim regijama, ocijenio je Maković, dodavši kako i "nama mnogo više pomažu iskustva Bosne, Crne Gore, Makedonije i drugih susjednih zemalja nego Finske". "Regionalna suradnja daje vitalnost PEN-u", dodao je, podsjetivši kako je još 1994. na kongresu PEN-a u Pragu zbog poticanja regionalne suradnje sa susjedima bio napadan u hrvatskoj javnosti.

Na novinarski upit je li se na kongresu P.E.N-a u Bledu raspravljalo i o haaškom progonu hrvatskih novinara, Maković je odgovorio da se o tom pitanju nije raspravljalo.

Sljedeći kongres zakazan je od 20. do 28. lipnja 2006. u Berlinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙