FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 22. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 22. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i Condoleezza Rice, američka državna tajnica, potpisale su u srijedu u Bruxellesu Izjavu povodom pokretanja Inicijative za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje, te opreme, tehnologije i materijala vezanih uz to oružje, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Hrvatska i SAD potpisale su bilateralni Sporazum o suradnji u sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje, sustava njegove isporuke i uz to vezanih materijala morskim putem, kaže se u priopćenju. Potpisivanje tog Sporazuma odražava zajedničku predanost i odlučnost Hrvatske i SAD-a na zajednički rad kako bi otvoreno more postalo zabranjenom zonom za terorizam i opasna oružja.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u srijedu u Bruxellesu na Međunarodnoj konferenciji o Iraku na poziv predsjedavajućeg Vijeća Europske unije, luksemburškog ministra vanjskih poslova Jeana Asselborna i američke državne tajnice Condoleeze Rice. Ministrica Grabar-Kitarović ponudila je hrvatska iskustva na raznim područjima, od iskustva u obrambenim pitanjima pa do medicinske pomoći, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Izražen je interes Republike Hrvatske za jačanjem gospodarske suradnje s Irakom, kroz mogućnost uključivanja hrvatskih tvrtki u relevantne projekte, posebice na području energetike i infrastrukture. Ministrica Grabar-Kitarović najavila je skoro otvaranje diplomatskog predstavništva Republike Hrvatske u Bagdadu.

BRUXELLES - Britanski premijer Tony Blair namjerava iskoristiti predsjedanje EU-om, koje započinje 1. srpnja, za prevladavanje podjela unutar bloka, koje su izbile na vidjelo na prošlotjednom summitu, izjavio je u srijedu britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw . Blair, koji će u četvrtak zastupnicima Europskog parlamenta predstaviti prioritete britanskog predsjedništva, također će iznijeti i "prema budućnosti" okrenutu ekonomsku agendu za EU, rekao je Straw. Straw ističe da je došlo vrijeme da se prekine s poljoprivrednim i izvoznim subvencijama, koje narušavaju slobodno tržište, dodajući da je takav trend nazočan i u svijetu.

VALLETTA - Vlada i oporba na Malti dogovorili su se da se nastavi postupak ratifikacije europskog Ustava, doznaje se u srijedu iz službenih izvora. Malteški premijer Lawrence Gonzi izjavio je u parlamenta da "Malta ima pravo i obvezu izjasniti se o Ustavu slijedeći svoj vlastiti nacionalni interes u interesu Europe kao cjeline". Vlada je već ranije odlučila da će se europski Ustav ratificirati u parlamentu, a ne na referendumu.

BEČ - Potrebno je pojačati napore i suradnju svih država OESS-a i njihovih partnera u suradnji, zemalja Sredozemlja i Azije, u suzbijanju svih oblika prekograničnog kriminala, posebice terorizma. U tom smislu treba jačati suradnju OESS-a s međunarodnim organizacijama i institucijama - UN-om, NATO-om i drugima, naglašeno je u srijedu u raspravi na konferenciji o sigurnosti koja se, u organizaciji OESS-a, održava 21. i 22. lipnja u Beču. U raspravi je također istaknuta važnost provođenja postojećih mjera, a posebice provedba obveza iz međunarodnih dokumenata UN-a i OESS-a o suzbijanju prekograničnog kriminala i terorizma.

ZAGREB/DEN HAAG - Umirovljeni general Vojske SCG Božidar Delić, svjedok obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom, izjavio je u srijedu da se Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) tijekom 1998. organizirano pripremala za rat na Kosovu, naoružavajući se iz Albanije i napadajući preostalo srpsko stanovništvo. Milošević je u dokazni materijal uveo više Delićevih izvješća, koji je tada bio zapovjednik 549. motorizirane brigade Vojske Jugoslavije u Prizrenu, upućenih zapovjedništvu Prištinskog korpusa. Prema Delićevim riječima, albanski teroristi su napadali ne samo Srbe, nego i Albance koji nisu podržavali OVK ili su joj odbijali davati novac.

DUBAI - Irački ogranak al Qaede smatra da Washington koristi međunarodnu konferenciju o Iraku koja je u srijedu počela u Bruxellesu "kako bi se spasio" od poraza u toj državi, stoji u priopćenju te skupine objavljenom na Internetu. Konferencija, koju su organizirali Ujedinjeni narodi i Europska unija, ima za cilj poduprijeti napore iračke prijelazne vlade za stabilizacijom i obnovom zemlje. "Božji neprijatelji okupili su se u Bruxellesu kako bi uništili, a ne izgradili Irak", kaže u priopćenju skupina sunitskih muslimana koju predvodi Jordanac Abu Musab al-Zarqawi.

BERLIN - Turski pisac Orhan Pamuk dobitnik je ugledne Nagrade mira njemačkih knjižara za 2005. godinu, objavio je u srijedu žiri u Frankfurtu. Pedesettrogodišnji turski književnik, autor "Bijelog zamka" i "Zovem se crvena", stvorio je djela "u kojem se Europa i muslimanska Turska isprepliću", obrazložio je žiri. Nagrada se uručuje svake jeseni na završetku Sajma knjiga u Frankfurtu, svjetskom okupljalištu izdavaštva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙