FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

LJUBLJANA - Dileme oko financiranja europskog proračuna pokazale su da vlada premijera Janeza Janše nema pravih odgovora na aktualnu krizu u Europskoj uniji što bi za posljedicu moglo imati trajnu stagnaciju jedne od najuspješnijih tranzicijskih država, prve su ocjene slovenskog tiska u vezi s nastupom premijera u parlamentu u ponedjeljak navečer prilikom usvajanja rebalansa državnog proračuna. Ministar financija Andrej Bajuk izjavio je da najveći rizik za slovenski proračun od sada predstavlja sposobnost korištenja europskih fondova. Premijer Janša najavio je da će Slovenija što prije pokušati ispregovarati s Bruxellesom podjelu države na tri statističke regije, kako bi mogla bolje vući sredstva za regionalni razvitak, što joj onemogućuje sadašnji sustav u kojemu cijela Slovenija predstavlja jednu i to statistički natprosječno razvijenu europsku regiju.

BRUXELLES - Međunarodna konferencija o Iraku, koja se u srijedu održava u Bruxellesu pod zajedničkim predsjedanjem Europske unije i Sjedinjenih Država, bit će posvećena političkoj i gospodarskoj budućnosti zemlje, no ne očekuju se nikakvi konkretni rezultati u smislu nove pomoći za obnovu, niti nove inicijative. "Ovo nije donatorska konferencija niti konferencija o sigurnosti u Iraku", objašnjavaju europski i američki izvori u Bruxellesu, a prenosi Agence Europe. Na konferenciji će sudjelovati i hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

BANJA LUKA - Ratni načelnik Glavnog stožera Vojske Republike Srpske i bivši ministar obrane RS, general u mirovini Manojlo Milovanović izjavio je da zamjera svojem nekadašnjem zapovjedniku, a danas haaškom optuženiku, generalu Ratku Mladiću, što se još prije 10 godina nije predao međunarodnom tribunalu za ratne zločine, izvješćuju banjalučke 'Nezavisne novine' od utorka. Milovanović smatra da je, zato što Mladić nije tamo, u Haag otišlo 17 visokih oficira i generala. Izrazio je nevjericu prema tvrdnjama u nekim medijima kako je Mladić postigao sporazum po kojem će se 'dragovoljno' predati haškome Tribunalu uz naknadu od pet milijuna američkih dolara.

TOKIO - Japan ne planira poduzeti akciju protiv tajvanske fregate blizu spornih otoka u istočnom Kineskom moru, izjavio je u utorak direktor japanske agencije za obranu Yoshinori Ono. Tajvan je u utorak poslao fregatu, koju prate dva patrolna broda s raketama, s ministrom obrane, predsjednikom parlamenta i novinarima kako bi proglasili suverenitet o vode kod otoka na koje pravo polaže i Japan. Na konferenciji za novinare Ono je kazao da je japanska vlada upozorila Tajvan u utorak preko Udruge za razmjenu u Taipeiju, de facto japanskog veleposlanstva na Tajvanu u nedostatku diplomatskih veza, da će slanje brodova nepotrebno podići napetosti.

MANILA - Kardinal Jaime Sin, bivši čelnik katoličke crkve Filipina, umro je u utorak u 76. godini, objavili su vjerski dužnosnici. Sin, koji je prošlog listopada doživio srčani udar, umro je od posljedica problema s bubrezima i dijabetesa. Nekadašnji nadbiskup Manile, msgr. Sin bio je u mirovini od 2003., ali je ostao najutjecajniji katolički čelnik Filipina. Odigrao je ključnu ulogu u ukidanju diktature Ferdinanda Marcosa 1986. godine, pružajući podršku crkve narodnoj pobuni. Podržao je pokret protiv predsjednika Josepha Estrade, optužena za korupciju 2001. godine.

BEJRUT - Bivši glavni tajnik libanonske Komunističke stranke George Hawi ubijen je u utorak u atentatu automobilom bombom u Bejrutu. Hawi se nalazio u svom automobilu blizu svog doma u muslimanskoj četvrti Wata Mussaybeth kada se dogodila eksplozija. Hawi, anti-sirijski orijentirani političar, poginuo je odmah dok je njegov suvozač teže ozlijeđen.

TEL AVIV - Izraelska je vojska uhitila u noći s ponedjeljka na utorak 50 palestinskih militanata, pripadnika Islamskog džihada, nakon što je iz zasjede ubijen jedan izraelski doseljenik. Uhićenja su izvršena diljem Zapadne obale nakon što je Džihad preuzeo odgovornost za napad na jedno vozilo u ponedjeljak u kojem je vozač ubijen, a putnik ranjen, javio je Izraelski radio. Ovo je prvi val masovnih uhićenja otkad je postignut sporazum o primirju u veljači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙