FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u ponedjeljak je u svom govoru u Europskom centru za političke studije jasno odbacio zahtjeve za odgodom ili zamrzavanjem daljnjeg širenja Europske unije, javlja agencija dpa. "Neki su političari previše požurili s pozivima za usporavanjem ili čak prekidom daljnjeg proširenja Europske unije", rekao je Rehn. S Hrvatskom i Turskom, kazao je Rehn, pristupni pregovori mogu početi čim te dvije države ispune za to određene uvjete.

LUXEMBOURG - Luksemburški čelnici odlučili su u ponedjeljak održati referendum o europskom Ustavu kako je planirano, odnosno 10. srpnja, unatoč odluci EU da se produži rok za ratifikaciju tog dokumenta. Parlament je odlučio ići dalje s planiranim referendumom unatoč anketama koje pokazuju da postoji sve veći broj protivnika europske ustavne povelje, nakon njezina neuspjeha na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj. Kako je pokazalo istraživanje javnog mišljenja objavljeno 9. lipnja broj protivnika Ustava narastao je na 45 posto s 41 posto koliko je iznosio u svibnju, dok je potpora spala s 59 posto na 55 posto.

KAIRO - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u ponedjeljak je osudila "organiziranu okrutnost" iranskog režima, tri dana nakon prvoga kruga predsjedničkih izbora u toj islamskoj državi. "Smatram da bi iranski narod mogao izgubiti strpljenje s obzirom na opresivni režim koji ga lišava njegovih sloboda i prava", rekla je Rice u govoru održanom na američkom Sveučilištu u Kairu. Iranski je režim u ponedjeljak donio odluku o ponovnom prebrojavanju dijela biračkih listića u Teheranu i trima većim gradovima u zemlji, zbog sumnje da je u sklopu prvoga kruga predsjedničkih izbora došlo do prijevare.

ZAGREB/BRUXELLES - Europska komisija u ponedjeljak je, na Svjetski dan izbjeglica, odala priznanje na "izvanrednoj hrabrosti" milijunima izbjeglica, ljudima koji su se našli u izvanrednim situacijama i uspjeli preživjeti i ponovno izgraditi život. Europski povjerenik za razvoj i humanitarnu pomoć Louis Michel kazao je da Europska komisija ostaje čvrsta u svojoj snažnoj potpori Uredu UN-ovog Visokog povjerenika za izbjeglice, koji je kroz proteklih pet desetljeća pomogao više od 50 milijuna izbjeglica. Dodatno u svijetu postoji između 20 i 25 milijuna raseljenih osoba, onih koji su pobjegli iz svojih kuća, ali su ostali u matičnim zemljama te se tako ne smatraju izbjeglicama. Žene i djeca čine oko tri četvrtine izbjeglica, dodaje Europska komisija.

RIM - Talijanska koalicija lijevog centra održat će predizbore za kandidata za premijera na parlamentarnim izborima koji će se u Italiji održati na proljeće godine 2006., odlučeno je u ponedjeljak na sastanku čelnika Unije, koalicije kojoj je na čelu Romano Prodi. "Primarie", to jest stranački izbori za premijerskoga kandidata, održat će se 8. i 9. listopada, najavio je čelnik Talijanskih komunista, stranke u koaliciji lijevog centra, Oliviero Diliberto na kraju sastanka Unije. Na posebnom sastanku odlučit će se o načinu glasovanja i pojedinostima vezanim uz organizaciju. Oliviero Diliberto je rekao kako to, po njegovu mišljenju, nije potrebno jer se već zna da će kandidat biti Romano Prodi, bivši predsjednik Europske komisije.

LJUBLJANA - Bivši slovenski premijer Anton Rop ocijenio je da je njegova zemlja doživjela "strukturne političke promjene" nakon lanjske pobjede desnice na parlamentarnim izborima, a sadašnji premijer Janez Janša i njegova stranka preuzimaju totalnu vlast i njeguju klijentelizam koji je "na granici korupcije". "Cijeli politički prostor zauzele je Janšina Demokratska stranka i sve više nam vlada političar koji koketira s totalitarizmom i ksenofobnim mentalitetom, a to nema ekonomskih učinaka", rekao je Rop u razgovoru za novi broj tjednika "Mladina". Rop sada vodi liberalne demokrate (LDS) nekada najjaču slovensku stranku, koja je s Janezom Drnovšekom kao od šale dobivala izbore, a sada se nalazi u dobokoj krizi.

TEHERAN - Glavna iranska studentska organizacija prekinula je u ponedjeljak bojkot predsjedničkih izbora i pozvala svoje pristaše da glasuju za pragmatičnom klerika Akbara Hashemia Rafsanjania kako bi spriječili pobjedu tvrdolinijaškog kandidata. Ured za konsolidaciju jedinstva, skupina koju mnogi vide kao avangardu istrošenog reformističkog pokreta, ranije je svoje sljedbenike upozorila da bi izlazak na izbore samo ojačao sustav u kojem kandidate zabranjuje strogo Vijeće čuvara. Do zaokreta je došlo nakon što se gradonačelnik Teherana Mahmoud Ahmadinejad, blizak Vijeću čuvara i religijskim paravojskama Basij, probio u drugi krug izbora s Rafsanjaniem zakazan za petak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙