FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - U povodu 22. lipnja, Dana antifašističke borbe predsjednik Stjepan Mesić uputio je poruku u kojoj navodi da je to prilika da se još jednom odredimo prema vlastitoj povijesti i prema temeljima na kojima je sazdana samostalna hrvatska država. Potvrđujemo svoju slobodarsku, antifašističku opredijeljenost koja je na specifičan način došla do izražaja u Domovinskom ratu. I odričemo pravo bilo kome da prekraja povijest, pretvarajući povijesne gubitnike u naknadne pobjednike, ističe predsjednik Mesić. Podsjećajući da o našoj utemeljenosti u antifašističkoj borbi govori i hrvatski Ustav, predsjednik Mesić ističe da je u današnjem svijetu antifašizam civilizacijska tekovina i u prvom redu ljudska, a tek zatim političko opredjeljenje.

ZAGREB - Novi smjer u reformi zemljišnih knjiga omogućit će da se do kraja 2006. digitaliziraju svi zemljišnoknjižni podatci i da se riješi svih 360 tisuća predmeta koliko ih je lani zatečeno u gruntovnicama, izjavila je danas ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Govoreći na otvaranju savjetovanja o aktualnostima u stjecanju i raspolaganju pravima na nekretnine, ministrica je rekla da je već nakon devet mjeseci reforme za 100.000 smanjen broj neriješenih zemljišnoknjižnih predmeta.

ZAGREB - Tvrtka Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) otvorila je danas tri nova prolaza na naplatnim kućicama kod Lučkog na dionici te autoceste od Zagreba do Karlovca, koje će služiti za ulaz vozila na autocestu Rijeka - Zagreb kada budu najveća opterećenja prometa, a cijela investicija vrijedna je 10,7 milijuna kuna. Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta najavio je za 26. lipnja otvaranje tunela Mala Kapela i 33 kilometra duge dionice od Vrpolja do Pirovca autoceste Zagreb - Split. Kalmeta je za 30. lipnja najavio puštanje u promet i autoceste Rijeka-Rupa.

RIJEKA - Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor danas je u Rijeci predsjedala sjednicom Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome, te prije sjednice obišla riječka romska naselja. Kosor je rekla da se jedinicama lokalne samouprave predlaže da, ovisno o mogućnostima, u prostornim planovima omoguće ostanak romskih naselja. Nakon obilaska romskih naselja na Rujevici i Mihačevoj dragi izjavila je da je stanje osjetno bolje no u drugim djelovima Hrvatske. Posebno se to odnosi na najveće romsko naselje Rujevici, gdje je stanarima omogućeno spajanje na elektroopskrbnu mrežu.

OSIJEK - U osječkom Gradskom poglavarstvu danas je obavljena službena primopredaja vlasti dosadašnjeg gradonačelnika Zlatka Kramarića novom gradonačelniku Anti Đapiću. U izjavi novinarima Đapić je najavio nezavisnu reviziju gradskog poslovanja, zbog, kako je rekao, mira i nove i stare gradske vlasti. Dodao je da očekuje ostavke svih pročelnika gradskih ureda kao i direktora javnih poduzeća, nakon čega će se donijeti odluka tko će ostati, a tko zbog loših rezultata treba otići.

OSIJEK - Osječko-baranjska županijska organizacija SDP-a izvijestila je danas u Osijeku kako je, dok se ne podnese izvješće o upravnom nadzoru nad nedavnom utemeljiteljskom sjednicom Županijske skupštine, to tijelo za stranku nelegalno te se vijećnici neće odazivati na moguće buduće sjednice. Predsjednik osječkog SDP-a i županijski vijećnik Zvonko Erak izjavio je na konferenciji za novinare kako je zahtjev za provedbom upravnog nadzora Središnjem državnom uredu za upravu podnesen zbog sumnja u legalnost te sjednice.

ZADAR - Na današnjoj utemeljiteljskoj skupštini Zadarske županije dosadašnji župan Ivo Grbić (HDZ) ponovno je izabran na tu dužnost, kao i dosadašnji dožupan Stipe Zrilić. Novi dožupan je Danijel Kotlar (HSP). Dosadašnji dožupan Stanko Zrilić (HSLS) izabran je za predsjednika Skupštine Zadarske županije u novom mandatu.

SPLIT - HDZ i lista "Velog Mista", poznatija kao lista poduzetnika, potpisali su danas protokol o utemeljenju splitske gradske vlasti i provedbi. Protokolom se poduzetnička lista obvezala poduprijeti HDZ (6 vijećnika) na sutrašnjoj utemeljiteljskoj sjednici Gradskog vijeća, odnosno Zvonimira Puljića kao gradonačelnika i mandatara za sastav Gradskog poglavarstva. Ishod sutrašnje sjednice Gradskog vijeća, unatoč dogovoru HDZ-a i poduzetničke liste, nije izvjestan jer HDZ i poduzetnici zajedno imaju 10 vijećnika, a za većinu u Vijeću i sastav nove gradske vlasti potrebno im je najmanje 13.

ZAGREB - HVIDR-a općine Plitvička Jezera zatražila je danas od tamošnjeg Općinskog odbora HDZ-a da u roku od 30 dana raskine koaliciju sa SDSS-om, inače će, najavljuju, organizirati mirne prosvjede pred općinskom zgradom u Plitvičkim Jezerima. HVIDR-a Plitvičkih Jezera u priopćenju navodi kako ne može prihvatiti vlast u kojoj će sudjelovati SDSS, jer u toj stranci, ističu, ima aktivnih sudionika agresije na Hrvatsku i odgovornih za patnje i stradanja naroda i branitelja na tom području i pogibiju prvoga hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

ZAGREB - Stanje ljudskih prava u Hrvatskoj nastavilo se poboljšavati i prošle godine, no u prvih šest mjeseci ove godine bilježi se znatno pogoršanje, upozorili su danas iz Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO). Predstavljajući izviješće za prošlu godinu predsjednik HHO-a Žarko Puhovski rekao je da je, uz smanjenje broja najtežih povreda ljudskih prava, sve manje njihovih kršenja uz podrška javnosti i tijela vlasti te povreda na nacionalnoj i rasnoj osnovi. No, unatoč dobrim prošlogodišnjim rezultatima znatno pogoršanje stanja ljudskih prava bilježi se u prvih šest mjeseci ove godine, kada je došlo do ponovnog slabljenja pozicije srpske nacionalne manjine, ocijenio je Puhovski. Razloge tome on nalazi u promjeni u medijskoj politici, ali i previranju nakon lokalnih izbora.

BRINJE - Rekonstruirana transformatorska stanica Brinje 220/35 kilovolta, koje je danas svečano puštena u pogon, osigurat će pouzdanu opskrbu električnom energijom za sve potrošače struje u Lici, a posebno uređaja i električnih postrojenja autoceste kroz Liku, uključujući tunele Mala kapela i Brinje. U rekonstrukciju te trafostanice uloženo je 55 milijuna kuna. Rekonstukcija je trajala 10 mjeseci, obavile su je domaće tvrtke, a uspješno je izvedena kao zajednički projekt Hrvatske elektroprivrede (HEP) i Hrvatskih autocesta, istaknuto je na prigodnoj svečanosti.

ZAGREB - Voda iz vodoopskrbnog sustava grada Pakraca i Lipika ispunjava uvjete iz pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti te se može piti. Zbog kvara na pakračko-lipičkom vodoopskrbnom sustavu potkraj prošlog tjedna povećala se zamućenost i broj bakterija u vodi te voda iz toga sustava nije bila za piće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙