FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet- za ponedjeljak, 20. lipnja

ZAGREB, 19. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za ponedjeljak, 20. lipnja.
ZAGREB, 19. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 20. lipnja.

WASHINGTON - Izaslanstvo hrvatskog ministarstva financija na čelu s ministrom Ivanom Šukerom razgovarat će s Međunarodnim monetarnim fondom o paketu mjera, uključujući zdravstvo, mirovine i državne potpore, usmjerenom na smanjenje proračunskog deficita (do 23. lipnja).

BEOGRAD - Na Specijalnom sudu za ratne zločine nastavlja se suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine. Za taj zločin, ubojstvo 200 zarobljenika iz vukovarske bolnice, optuženo je 16 pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne jedinice "Leva Supoderica", koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka haškog optuženika Vojislava Šešelja. U nastavku suđenja, koje se od ožujka prošle godine odvija svakoga mjeseca po tjedan dana, bit će ispitani novi svjedoci, te vještaci, kao i dvojica svjedoka-pokajnika, koji su već dali svoje iskaze u kojima su teško teretili optužene, ali će - kako je predviđeno - u petak odgovarati na dodatna pitanja sudskog vijeća, specijalnog tužitelja i obrane optuženih.

SARAJEVO - U Državnom sudu BiH nastavlja se suđenje bivšem članu Predsjedništva BiH Anti Jelaviću u slučaju "Hercegovačka banka", u kojem ga se tereti za pronevjeru novca iz Hrvatske namijenjenog za pomoć Hrvatima u BiH. U svojstvu svjedoka obrane najavljeno je svjedočenje bivšeg provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Tomislava Pervana. Hercegovačka franjevačka provincija je jedan od utemeljitelja i dioničara Hercegovačke banke pa je najavljeno da će fra Pervan svjedočiti o okolnostima u kojima je utemeljena ta banka i načinu pomaganja obnove u ratu srušenih crkvenih objekata.

MOSTAR- Sindikati tri elektronska medija, koji programe emitiraju na hrvatskom jeziku - RTV Herceg-Bosne, Hercegovačke televizije i Radio postaje Mostar - za ponedjeljak u 12 sati najavili su 10-minutni prekid programa kako bi upozorili na teško financijsko stanje u kojem su se našle ove medijske kuće. Sindikalne organizacije ove tri medijske kuće također su za ponedjeljak u 12.00 sati zakazale i skupnu konferenciju za novinare na kojoj će izvijestiti o teškom položaju uposlenika.

DEN HAAG - Nastavak izvođenja dokaza obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY). Milošević će dodatno ispitati svjedoka Dragana Jašovića, bivšeg policijskog inspektora iz Uroševca na Kosovu, koji je svjedočio o istrazi koju je MUP Srbije vodio o pokolju u Račku, nakon čega će izvesti novog svjedoka obrane.

WASHINGTON - Summit Europske unije i SAD-a na kojem će sudjelovati američki predsjednik George W. Bush i državna tajnica Condoleezza Rice, a s europske strane, između ostalih, predsjedatelj Europskog vijeća Jean-Claude Juncker, predsjedavajući Vijeća ministara Jean Asselborn i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Summit će se baviti prije svega političkim pitanjima kao što su promidžba demokracije i slobode, humanitarna pomoć, neširenje oružja za masovno uništenje, borba protiv terorizma i sigurnost granica, a dvije će strane razmijeniti i mišljenja o mirovnom procesu na Bliskom istoku, reformi UN-a i stanju u Africi. Washington i Bruxelles također bi trebali razgovarati o pitanjima zaštite okoliša, klimatskih promjena i energetike.

BRUXELLES - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u Europskom centru za političke studije održat će govor: "Je li buduće proširenje EU u opasnosti?". Šefovi država i vlada zemalja članica EU u petak su na summitu u Bruxellesu potvrdili da će ispoštovati svoje odluke o proširenju, ali nisu spomenuli izrijekom ni jednu zemlju kandidatkinju, kao ni Bugarsku i Rumunjsku koje već imaju potpisan pristupni sporazum s EU-om i trebale bi u tu integraciju ući 1. siječnja 2007.

LUXEMBOURG - Početak sastanka Vijeća EU za poljoprivredu i ribarstvo na kojem će se, između ostaloga, raspravljati o potpori ruralnom razvoju, borbi protiv ptičje gripe i europskom ribljem fondu ( i 21.06.).

STRASBOURG - Početak sjednice Parlamentarne skupštine Vijeća Europe ( do 24.06.).

ŠARM-EL-ŠEIK - Egipatski predsjednik Hosni Mubarak prima američku državnu tajnicu Condoleezzu Rice, a razgovori bi se trebali usredotočiti na bilateralne odnose i izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze, najavljeno za ljeto.

RAMALLAH - Posjet kineskog ministra vanjskih poslova Lija Zhaoxinga.

WASHINGTON - Američki Senat ponovno će glasovati o spornom imenovanju Johna Boltona na položaj američkog veleposlanika pri UN-u.

SEUL - Posjet japanskog premijera Junichira Koizumija, koji bi se trebao sastati s južnokorejskim predsjednikom Rohom Moo-hyunom u pokušaju ublažavanja napetosti oko teritorijalnog spora dviju zemalja (i 21.06.).

LONDON - Britanski premijer Tony Blair trebao bi u parlamentu održati govor o prošlotjednom summitu EU u Bruxellesu.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Branka Radman

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Duška Gerić-Koren

Navečer: Srđan Baković

Tel.: **385-1-4808 645

Fax.: **385-1-4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙