FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaključci regionalnog sastanka o olakšavanju trgovine i transporta

ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Sudionici prvog regionalnog sastankao olakšavanju trgovine i transporta u jugoistočnoj Europi, koji jeodržan danas u Zagrebu, dogovorili su da će se drugi sastanak održatiu Bugarskoj, krajem godine, a na tom će sastanku biti predstavljeni irezultati rada četiri radne grupe.
ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Sudionici prvog regionalnog sastanka o olakšavanju trgovine i transporta u jugoistočnoj Europi, koji je održan danas u Zagrebu, dogovorili su da će se drugi sastanak održati u Bugarskoj, krajem godine, a na tom će sastanku biti predstavljeni i rezultati rada četiri radne grupe.

Na današnjem sastanku visoke razine u Zagrebu su se okupili predstavnici vlada devet zemalja jugoistočne Europe i Kosova, a raspravljalo se o uspostavi zajedničkih okvira za regionalnu suradnju u olakšanju trgovine i transporta. Domaćin skupa je Svjetska banka, a potporu su mu dali Europska komisija, Pakt o stabilnosti za jugoistočnu Europu i predstavnici drugih međunarodnih financijskih institucija.

Na sastanku je dogovoreno osnivanje četiri radne grupe koje će raspraviti o četiri glavna pitanja: određivanju prioriteta aktivnosti i njihovoj provedbi po fazama; usklađivanju propisa, administrativnih i operativnih postupaka; sinhroniziranju međusobno povezanih aktivnosti; uspostavljanju održivih financijskih mehanizama.

Na drugom sastanku, krajem godine u Bugarskoj, radne će skupine izvijestiti o rezultatima, te potpisati dodatak Memorandumu o razumijevanju olakšavanja trgovine i transporta u jugoistočnoj Europi.

Kako je istaknuto tijekom današnjeg sastanka, države regije 2001. pokrenule su prvi Program olakšavanja trgovine i transporta u jugoistočnoj Europi (TTFSE), a u njega su uključene Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska i Srbija i Crna Gora.

Taj je program u nekim zemljama, među njima i Hrvatskoj, već zaključen, a većina zemalja, kako je rečeno, iskazala je interes i za drugi dio programa koji se priprema. TTFSE II bio bi usredotočen na međugraničnu suradnju između zemalja, uklanjanje uskih grla na koridorima, i sl.

Novi programi, kako je naglašeno, bili bi usmjereni na glavne regionalne prometne pravce dogovorene između EU i susjednih zemalja, a i današnja rasprava treba poslužiti da se regija jugoistočne Europe približi programu pridruživanja EU u sektoru trgovine i transporta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙