FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZJSZ: Za sada nema povećana broja zaraženih seroznim meningitisom

ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Za sada nema povećana broja zaraženihseroznim meningitisom u Hrvatskoj, što je uobičajeno u ljetnoj sezoni,doznaje se iz Epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo(HZJZ).
ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Za sada nema povećana broja zaraženih seroznim meningitisom u Hrvatskoj, što je uobičajeno u ljetnoj sezoni, doznaje se iz Epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

"Još se nije dogodio uobičajen povećan broj oboljelih u toplijim mjesecima koji možemo očekivati", izvijestili su iz HZJZ-a u povodu vijesti o epidemiji u Banjoj Luci i medijskih napisa da je epidemija "pred vratima Hrvatske".

U laboratoriju je trenutačno pet uzoraka zaraze od petoro pacijenata, kako bi se utvrdila vrsta meningitisa.

U HZJZ-u navode da su od početka 2005. do sada bila 33 slučaja zaraze u Hrvatskoj, a prošle godine ukupno 257, s većom učestalosti u ljetnim mjesecima.

Hrvatski su epidemiolozi kontaktirali s epidemiolozima u BiH, jer je u Banjoj Luci hospitalizirano 14 zaraženih, no, kažu u HZJZ-u, u Banjoj Luci nisu govorili o velikim razmjerima bolesti. U Banjoj Luci su, kažu, zaključili da je riječ o enterovirusu koji izaziva bolest kao što je serozni meningitis. To je dječja bolest, a ima znakove podražaja moždanih ovojnica s povraćanjem i ukočenosti vrata, no za razliku od meningokoknog ili tuberkuloznog meningitisa ta je bolest blaga i prolazi bez posljedica, ali može izazvati razne druge bolesti, poput proljeva i angine.

Prenosi se kao crijevna bolest prljavim rukama, hranom i vodom, pa su mjere protiv prijenosa enterovirusa kao i protiv drugih crijevnih uzročnika: osobna higijena, dobro kuhanje hrane i sigurna voda za piće.

HZJZ podsjeća na dvije veće epidemije seroznog meningitisa u Hrvatskoj: 1981., kad je bilo 3,5 tisuće zaraženih, i 1991., kad ih je bilo četiri tisuće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙