FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nema pomaka u pregovorima oko proračuna

BRUXELLES,17. lipnja(Hina) - Predsjedatelj Europskog vijeća,luksemburški premijer Jean-Claude Juncker razgovarao je odvojeno upetak prijepodne s trojicom svojih kolega, koji imaju najvišeprimjedbi na prijedlog višegodišnjeg proračuna, ali se čini da sestajališta nisu približila.
BRUXELLES,17. lipnja(Hina) - Predsjedatelj Europskog vijeća, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker razgovarao je odvojeno u petak prijepodne s trojicom svojih kolega, koji imaju najviše primjedbi na prijedlog višegodišnjeg proračuna, ali se čini da se stajališta nisu približila.

Britanski i nizozemski premijeri Tony Blair i Jan Peter Balkenende te francuski predsjednik Jacques Chirac ostali su pri svojim stajalištima, čime je još više smanjena mogućnost postizanja dogovora o Financijskoj perspektivi, okvirnom planu rashoda EU-a u razdoblju od 2007. do 2013. godine.

Premijer Blair ne želi popustiti u pogledu britanskog rabata, specijalnog aranžmana prema kojem se Britaniji vraća dio sredstava koje uplaćuje u zajednički proračun. On smatra da je rabat posve opravdan sve dok se ne započne s reformom cijele strukture proračuna, uključujući i troškove za poljoprivredu, na koje otpada 40 posto proračuna. S druge strane, Francuska ne želi ni čuti za mogućnost da se ponovno otvara poljoprivredni paket, dogovoren 2002. za razdoblje sve do 2013. godine, iz kojeg Francuska dobiva najveći dio.

Luksemburško predsjedništvo je predložilo da se britanski rabat zamrzne na 4,6 milijardi eura u razdoblju od 2007. do 2013. godine, a da se nakon toga o njemu razgovara u paketu s reformom poljoprivrednih troškova.

Prijedlog proračuna što ga je izradilo luksemburško predsjedništvo nije prihvatljiv ni Nizozemskoj, zemlji koja po glavi stanovnika najviše izdvaja u europski proračun. Kako bi se izišlo u susret zahtjevu Nizozemske, predsjedništvo EU-a je predložilo da se njihov doprinos smanji za 500 milijuna eura, ali to je ipak trostruko manje nego što traži premijer Jan Peter Balkenende.

Predsjedatelj Europskog vijeća Juncker nastavio je poslijepodne bilateralne razgovore s čelnicima šest zemalja neto-platiša - Njemačkom, Nizozemskom, Švedskom, Austrijom, Velikom Britanijom i Francuskoj.

Ako se Financijska perspektiva ne dogovori na ovom summitu, pregovori o proračunu bit će proslijeđeni Velikoj Britaniji, koja preuzima predsjedništvo 1. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙