FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel za početak pregovora Hrvatske i EU

BERLIN, 16. lipnja 2005. (Hina) - Kandidatkinja demokršćanske UnijeCDU/CSU za kancelara na predstojećim prijevremenim izborima AngelaMerkel izjavila je tijekom rasprave o njemačkoj europskoj politici uBundestagu u četvrtak da Unija CDU/CSU podržava početak pregovoraHrvatske i Europske unije o punopravnom članstvu.
BERLIN, 16. lipnja 2005. (Hina) - Kandidatkinja demokršćanske Unije CDU/CSU za kancelara na predstojećim prijevremenim izborima Angela Merkel izjavila je tijekom rasprave o njemačkoj europskoj politici u Bundestagu u četvrtak da Unija CDU/CSU podržava početak pregovora Hrvatske i Europske unije o punopravnom članstvu.

"Bilo bi apsurdno ne održati obećanje samo zato jer su Francuska i Nizozemska na referendumima odbacile Ustav", izjavila je Merkel. Važno je pritom, kako je dalje rekla predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU), ispunjavanje svih kriterija za ulazak u Europsku uniju a "isto vrijedi i za Bugarsku i Rumunjsku", zaključila je Merkel.

Prema trenutnim pokazateljima najizglednija kandidatkinja za mjesto novog njemačkog kancelara istodobno je iznova odbacila mogućnost primitka Turske u Europsku uniju.

"Naš cilj je jasan, a to je privilegirano partnerstvo Turske i Europske unije", izjavila je Merkel. Ona smatra da je nedavno odbijanje Ustava jasan signal građana Europe da Europska unija mora jasno definirati mogućnosti širenja.

Prije toga je njemački kancelar Gerhard Schroeder (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) upozorio na to da se Bugarskoj i Rumunjskoj sada "ne smije priječiti put" ka Europskoj uniji, a opravdao je i početak pregovora o punopravnom članstvu s Turskom.

"Suradnja EU-a s jednom nefundamentalističkom islamskom zemljom je od izuzetne važnosti", zaključio je njemački kancelar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙