FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lani u Hrvatskoj manje kinematografa, ali više prikazanih filmova

ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Iako je prošle godine u Hrvatskojdjelovalo manje kinematografa nego godinu ranije, bilježi se porastprikazanih predstava i gledatelja, podaci su Državnog zavoda zastatistiku.
ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Iako je prošle godine u Hrvatskoj djelovalo manje kinematografa nego godinu ranije, bilježi se porast prikazanih predstava i gledatelja, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

U izvješću o kinematografiji u 2004. navodi se da je lani u Hrvatskoj radio 131 kinematograf, 11 manje nego godinu ranije.

No, broj predstava porastao je za gotovo 42 posto, a gledalo ih je 27 posto više posjetitelja - kinodvorane je u prošloj godini posjetilo gotovo tri milijuna gledatelja, koji su pogledali nešto više od 57 tisuća predstava.

Najviše gledatelja, njih više od 1,7 milijuna posjećivalo je zagrebačka kina, a slijede kina na splitskom i riječkom području, s oko 260 do 290 tisuća posjetitelja u prošloj godini.

Najmanje odaziv na kino predstave zabilježen je u Požeško-slavonskoj županiji, gdje je jednu kino dvoranu s osamdesetak mjesta u cijeloj godini posjetilo tek nešto više od 2.200 gledatelja.

Porastao je udio domaćeg filma u kinodvoranama, no on svejedno iznosi tek 3,4 posto, dok je 2003. bio jedan postotak manji.

Od 131 kinematografa njih 129 ima po jednu dvoranu odnosno ekran, jedan kinematograf ima pet dvorana, a jedan čak 13.

Gotovo 40 posto kinematografa radi cijele godine, njih 13 posto dva ili manje mjeseci, a iskorištenost kino dvorana u 2004. bila je četiri posto.

Polovica od ukupno 284 kinoprojektora proizvedena je prije 1970., a tek 12 posto nakon 1991., stoji u izvješću Državnog zavoda za statistiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙