FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Strategija Unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru

ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - U Ministarstvu financija danas jepredstavljena Strategija Unutarnje financijske kontrole u javnomsektoru (PIFC) provedba koja bi trebala rezultirati boljimupravljanjem i korištenjem javnih proračunskih sredstava i sredstavafondova Europske unije.
ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - U Ministarstvu financija danas je predstavljena Strategija Unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru (PIFC) provedba koja bi trebala rezultirati boljim upravljanjem i korištenjem javnih proračunskih sredstava i sredstava fondova Europske unije.

Strategija, prihvaćanje koje je predviđeno za današnju sjednicu Vlade, predviđa uspostavu PIFC-a pri ministarstvima i tijelima državne uprave, najavio je na konferenciji za novinare ministar financija Ivan Šuker.

Sustav, razvijen u suradnji sa stručnjacima programa CARDS (Community Assistance for Reconstruction, Development and Stabilization - Pomoć Europske zajednice u obnovi, razvoju i stabilizaciji), predviđa izravnu odgovornost tih službi čelnicima proračunskih korisnika (ministrima i dr.), a zadaća im je davanje mišljenja o poboljšanju i unaprjeđenju poslovanja te o postizanju učinkovitog i ekonomičnog trošenja sredstava.

Treći dio sustava je Središnja harmonizacijska jedinica pri Ministarstvu financija, zadužena za uspostavu sustava unutarnjih financijskih kontrola u svim tijelima državne uprave te za izobrazbu kadrova.

Po riječima ministra Šukera, do kraja ove godine očekuje se donošenje Zakona o sustavu unutarnjih financijskih kontrola koji će biti normativna podloga za razvoj sustava.

Osnovna poteškoća u uvođenju sustava, po njegovim riječima, je nedostatak stručnjaka odnosno unutarnjih revizora, ali u tijeku je njihova izobrazba koju je 80 kandidata već gotovo završilo, a 20 će se uključiti do kraja godine, dok je za 2006. planirana izobrazba još 100 revizora.

Prema riječima pomoćnice ministra financija Ljerke Linzbauer, uspostavu PIFC-a preporučuje Europska komisija koja u jednoj od svojih preporuka naglašava važnost funkcioniranja nezavisnih unutarnjih revizija u javnoj upravi. Isto tako, dodaje, PIFC je važan i za mogućnost korištenja sredstava iz predpristupnih fondova Europske unije PHARE, ISPA i SAPARD.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙