FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - U Staroj gradskoj vijećnici danas je konstituirana nova zagrebačka Gradska skupština na kojoj je za gradonačelnika izabran Milan Bandić (SDP), a za predsjednicu Gradske skupštine Tatjana Holjevac (neovisna lista). Njihov izbor podržala je većina gradskih zastupnika s tim da je Tatjanu Holjevac, osim vladajuće, podržala i oporbena koalicija HDZ-HSLS-DC.

VARAŽDIN - Ivan Čehok, predstavnik koalicije HSLS-HNS-HSU, ponovno je danas izabran za gradonačelnika Varaždina, dok je za predsjednicu Gradskog vijeća izabrana Dubravka Kanoti iz iste koalicije.

KARLOVAC - Za danas zakazana utemeljiteljska sjednica karlovačkog Gradskog vijeća nije održana jer se od 27 vijećnika sjednici odazvalo samo 12, te će se sljedeća sjednica zakazati u roku od 15 dana, rekao je predstojnik Ureda državne uprave Željko Spudić. Nositelj Nezavisne liste Dubravko Delić (dva vijećnika) novinarima je kazao da je predsjednik HSU-a Ivan Tudić sinoć završio u bolnici u predinfarktnom stanju te da je, prema njegovim saznanjima, razlog tomu "preveliki pritisak na vijećnike HSU-a kojoj će se političkoj opciji prikloniti". Kandidat za gradonačelnika Dario Janković (SDP) također se obratio novinarima u ime liste SDP-HSS-LS, te HNS-a kazavši da je "na Tudića HDZ vršio pritisak koji ima sve elemente harange".

SISAK - Na utemeljiteljskoj sjednici sisačkog Gradskog vijeća za novoga gradonačelnika većinom od 17 glasova vijećnika koalicije SDP-HNS-HSS-LS "Sisačko proljeće", od ukupno 32 glasa, izabran je Davorko Vidović, saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar rada i socijalne skrbi. Za novog predsjednika Gradskog vijeća izabran je Marijan Malina iz SDP-a, a za potpredsjednika Ernest Navarra iz HSS-a.

POŽEGA - Na danas održanoj utemeljiteljskoj sjednici požeškog Gradskoga vijeća za gradonačelnika je ponovno izabran Zdravko Ronko (SDP). Dužnost predsjednika Gradskoga vijeća u idućem mandatu obnašat će Marijan Cesarik (SDP), dok je za zamjenika gradonačelnika ponovno izabran Ivan Enjingi, mlađi.

KRAPINA - Na utemeljiteljskoj sjednici Skupštine Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak (SDP) izabrana je za predsjednicu Skupštine. Potpredsjednica Skupštine je Zdenka Grilec iz HSU-a, dok drugi potpredsjednik nije izabran jer je HDZ povukao svoju kandidaturu. Novoizabrana predsjednica Skupštine Sonja Borovčak predložila je da se dnevni red sjednice dopuni točkom izbora krapinsko-zagorskog župana. Tomu se usprotivio HDZ, tvrdeći da bi se takvim dopunjavanjem dnevnoga reda kršio zakon. Nakon stanke, odlučeno je da će novi župan biti izabran na sljedećoj sjednici.

SLAVONSKI BROD - Na utemeljiteljskoj sjednici Skupštine Brodsko-posavske županije većinom glasova za župana je izabran Šimo Đurđević iz HDZ-a, a za njegove zamjenike Zvonimir Laslo iz HSP-a i Suzana Bilić Vardić iz HDZ-a. Za predsjednika Skupštine izabrana je Ružica Vidaković iz HSLS-a i Ratimir Santić iz SDP-a. Potrebnu većinu od 27 glasova u županijskoj Skupštini HDZ je osigurao sklapanjem poslijeizborne koalicije s HSP-om i HSLS-om.

VIROVITICA- Utemeljiteljska sjednica Skupštine Virovitičko-podravske županije prekinuta je zbog nedostatka kvoruma prije utvrđivanja Odbora za izbor i imenovanje i izbora predsjednika Skupštine. Četiri vijećnika HSP-a napustila su sjednicu obrazloživši to "nezadovoljstvom zbog nepoštivanja dogovora između koalicija HSS-SDP-HNS i HSP-HSU". Prethodno, nakon polaganja vijećničke prisege, sjednicu Skupštine napustilo je i 17 vijećnika koalicije HDZ-HSLS. Predsjedatelj, najstariji vijećnik Dragutin Vukušić zakazao je novu sjednicu za dva tjedna.

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić danas je vrlo šturo komentirao ostavku Željka Peceka na dužnost šefa regionalnog HSS-a za Slavoniju, kazavši tek da mu je taj postupak potpuno nerazumljiv, dok je Pecek izjavio da ostaje pri svojoj odluci. Pecekov mi je postupak potpuno nerazumljiv, očito da (u Našicama) nije imao snage sudjelovati u razgovorima do kraja, kazao je Tomčić u telefonskoj izjavi, uz napomenu da ne želi ništa prejudicirati i da će o svemu opširnije, vjerojatno, moći reći sutra.

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa ove će godine pokrenuti dva projekta za poticanje mirenja, odnosno vanparničnog rješavanja sudskih sporova, najavila je danas ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Ministarstvo tim projektima planira omogućiti besplatne postupke mirenja za građane pred sudovima i potaknuti suradnju sudaca s centrima za mirenje pri Gospodarskoj i Obrtničkoj komori, kazala je Škare Ožbolt otvarajući okrugli stol "Mirenje u Republici Hrvatskoj - ocjena stanja i kako dalje". Ministrica je ustvrdila da je razvoj alternativnih načina rješavanja sporova jedan od presudnih interesa hrvatskog pravosuđa.

ZAGREB - Slobodanu Davidoviću, osumnjičenom da je kao pripadnik srpske specijalne jedinice "Škorpioni" sudjelovao u ubojstvu nekolicine Bošnjaka nakon pada Srebrenice određen je jednomjesečni pritvor i protiv njega je danas pokrenuta istraga. Odluku o pokretanju istrage i pritvoru donio je istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Mirko Klinžić nakon što se osumnjičeni branio šutnjom u nazočnosti branitelja po službenoj dužnosti. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bijega, utjecaja na dokaze i svjedoke i jer je riječ o kaznenom djelu za koje je predviđena kazna zatvora veća od osam godina.

ZAGREB - Zaposlenicima srednjoškolskih ustanova koji su se 9. lipnja. odazvali štrajku ipak će biti plaćena dnevnica za taj dan, odlučilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa na čelu s ministrom Draganom Primorcem. Ministar se odlučilo na ovaj potez u dobroj volji i vjeri u nastavnike te imajući u vidu interese učenika i njihovih roditelja, navodi se u današnjem priopćenju iz Ministarstva.

ZAGREB - Proizvodnja i plasman generičkih lijekova bit će temelj poslove strategije Plive u budućnosti, rekao je predsjednik Uprave Plive Željko Čović na danas održanoj Glavnoj skupštini dioničara te farmaceutske kompanije. Prema konsolidiranim podacima, Pliva je poslovnu 2004. godinu završila s neto dobiti od 129,28 milijuna dolara, što je za 12 posto manje od neto dobiti iz 2003. koja je iznosila 146,84 milijuna dolara. Skupština prihvatila izvještaj Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru vođenja društva u 2004., dala razrješnicu članovima Uprave i Nadzornog odbora, a donesena je i odluka o upotrebi zadržane dobiti. Prema toj odluci, dioničarima će se iz neraspoređene zadržane dobiti iz ranijih godina isplatiti dividenda od 12 kuna po dionici.

ZAGREB - Pripadniku tzv. gospićke skupine Stjepanu Grandiću, osuđenom zbog ratnog zločin, odlukom o pomilovanju predsjednika Republike smanjena je zatvorska kazna s 10 na osam godina, potvrdio je danas njegov branitelj Milenko Škrlec. Objasnio je da nakon takve odluke predsjednika Stjepana Mesića njegov branjenik ima pravo zatražiti uvjetni otpust iz zatvora jer je izdržao više od polovice osmogodišnje kazne. Grandić je, naime, u zatvoru već četiri i pol godine.

ZAGREB - Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost objavio je danas imena 26 dobitnika nagrada za 2004. Nagradama za životno djelo nagrađeni su akademik Željko Kućan (prirodne znanosti), Milivoj Boranić (biomedicinske znanosti), Zijad Haznadar (tehničke znanosti), akademik Slavko Matić (biotehničke znanosti), Ante Pažanin (društvene znanosti) i akademik Stjepan Babić, izvjestio je predsjednik Odbora i Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. Godišnje nagrade za znanost dobili su Kata Majerski-Mlinarić, Eduard Marušić Paloka, Goran Pichler, Hrvoje Banfić, Renata Mažuran, Dorotea Muck-Šeler, Jure Radić, Božidar Šantek, Zlatko Šatović, Anka Mišetić, te akademici Vladimir Marković i Vojimir Vinja. Matko Marušić, Zvonimir Štafa i Vesna Vučevac Bajt, nagrađeni su godišnjom nagradom za popularizaciju znanosti.

ŠIBENIK - Međunarodni dječji festival, 45. po redu, bit će otvoren u subotu, 18. lipnja, predstavom "Romeo i Julija" koju će na Ljetnoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske, između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice, izvesti kazalište "Oplasteatro" iz talijanskog grada Umbertide. Po riječima Dragana Zlatovića, ravnatelja festivala, bit će to prvi put da, nakon službenog ceremonijalnog dijela, Međunarodni dječji festival otvori jedna inozemna predstava. Pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića, do 2. srpnja u Šibenskom kazalištu i na otvorenim pozornicama bit će izvedeno 112 različitih programa s oko 1500 sudionika. Uz domaće, bit će prikazano i 18 inozemnih predstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙