FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

DEN HAAG - Glavni urednik zadarskog tjednika "Hrvatski list" Ivica Marijačić i suradnik lista Markica Rebić, bivši čelnik vojno-obavještajne službe, u utorak su se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnili da nisu krivi prema optužbi za nepoštivanje suda, podignutoj jer su u studenom 2004. u "Hrvatskom listu" objavili identitet i iskaz zaštićenog svjedoka sa zatvorene sjednice suđenja Tihomiru Blaškiću u prosincu 1997. Marijačićev branitelj Marin Ivanović i Rebićev branitelj Krešimir Krsnik najavili su podnošenje zahtjeva za odbacivanje optužnice jer nije podignuta u skladu s pravilima Haaškog suda. Tužitelj David Eckerson kazao je kako istraga još uvijek traje, zbog nekih prijašnjih incidenata, te najavio mogućnost dodatnog optuživanja u ovom predmetu.

PODGORICA - Glasnogovornica Haškog tribunala Florance Hartmann nije potvrdila, ali ni demantirala informacije o akciji specijalne britanske obavještajne službe MI6 o lociranju boravka i uhićenja Ante Gotovine i Radovana Karadžića, istaknuvši istodobno kako bi bilo dobro da se Mladić i Karadžić predaju ili uhite do godišnjice srebreničke tragedije 11. srpnja. "Bilo kakve informacije u medijima ne želim komentirati", kazala je Hartmann podgoričkom dnevniku Republika od utorka, koji je dan ranije, pozivajući se na izjavu "poznatog i uglednog diplomata", objavio informaciju kako specijalni britanski obavještajci iz Dubrovnika i Herceg Novog stežu obruč oko Gotovine i Karadžića.

BANJA LUKA - Banjalučke "Nezavisne novine" od utorka prenose izjavu izvršne direktorice srbijanskog Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić koja potvrđuje kako osobno posjeduje informacije da se vode pregovori o dragovoljnoj predaji haškog optuženika Ratka Mladića te da se razgovara o tome da li će se sam čin predaje dogoditi u Beogradu ili Moskvi. Izvor blizak Vladi Srbije izjavio je u nedjelju "Nezavisnim novinama" da predstavnici Vlade već nekoliko dana vode intenzivne pregovore s Mladićem o njegovoj predaji Haškom sudu, ali da on odbija svaku vrstu dogovora dok osobno ne razgovara s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom.

MUENCHEN - Zamjenik predsjednika Europske komisije Guenter Verheugen ocjenjuje da Europski ustav neće moći stupiti na snagu 2007. kao što je bilo predviđeno i predlaže da se ostavi vremena javnom mnijenju da vrati povjerenje u Europu, nakon francuskog i nizozemskog "ne". "Početni cilj da se sa stupanjem na snagu Ustava krene 2007. ne može biti ostvaren", izjavio je Verheugen u intervjuu njemačkom dnevniku Sueddeutsche Zeitung u utorak.

PODGORICA - Crnogorski Helsinški odbor zatražio je u utorak od crnogorskog parlamenta "da sagleda učešće i odgovornost Crne Gore prema zločinu u Srebrenici 1995. godine", kao i da se ispita uloga u tom necivilizacijskom događaju Vrhovnog savjeta obrane (VSO), čiji je član bio i Momir Bulatović, tadašnji predsjednik Crne Gore. Predsjednik crnogorskog ogranka ove međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Slobodan Franović rekao je za Radio Slobodna Europa kako nije siguran da li su na Vrhovnom savjetu obrane formalno donošene odluke za upotrebu vojnih i policijskih snaga na teritoriju BiH, ali su oni znali da nije mogla biti upotrijebljena niti jedna vojno-policijska postrojba bez odluka tog tijela.

BANJA LUKA - Ministarstvo obrane Republike Srpske u utorak je službeno priopćilo da vojnici koji su prošle srijede otpušteni, mjesec dana prije završetka vojne obuke, formalno nisu odslužili tu obvezu, ali i da neće biti pozivani na 'dosluživanje'. Ministarsvo obrane RS će ovoga tjedna sačiniti instrukcije kojima će vojnici, otpušteni kućama naredbom EUFOR-a i NATO-a, dobiti mogućnost da reguliraju svoj status u svim zakonskim slučajevima, primjerice ako njihov budući ili sadašnji poslodavac zahtijeva potvrdu o odsluženju vojnoga roka.

KIRKUK - Devetnaest ljudi je poginulo a 53 ranjeno u samoubilačkom napadu u utorak ujutro pred bankom Rafidain u poslovnom dijelu Kirkuka, nakrcanom brojnim dućanima i štandovima, doznaje se iz najnovijeg bolničkog izvješća. Zapovjednik policije, general Tourahe Youssef je kazao da je napad počinio samoubojica koji je na sebi imao pričvršćen pojas s eksplozivom.

DUBAI - Saudijska Arabija je u utorak osudila pozive da se ukine nekoliko desetljeća stara zabrana ženama da voze automobile, ocijenivši da to pitanje nije od nekog prioriteta za zemlju, izviješćuje Arab News. "Smatramo da se radi o sekundarnom, a nikako prioritetnom pitanju. Prvo se uzima u obzir interes javnosti, a mora se voditi i računa o ženskoj časti", rekao je princ Nayef. Prošli je mjesec Mohammad al-Zulfa, član savjetodavnog Vijeća Shura, izazvao pravu buru predloživši postupno ukidanje zabrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙