FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

VINKOVCI - Vukovarsko-srijemska policija završila je kriminalističku obradbu 52-godišnjega hrvatskog državljanina Slobodana D., pripadnika ozloglašene srpske ratne skupine "Škorpioni", uhićena u nedjelju u Banovcima nedaleko od Vinkovaca. Glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Miroslav Janić izvijestio je kako je kriminalističkom istragom utvrđena osnovana sumnja da je 52-godišnji Slobodan D. počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u BiH. Slobodana D. policija je uhitila u nedjelju zbog sumnje da je kao pripadnik "Škorpiona" sudjelovao u ubojstvu skupine Bošnjaka iz Srebrenice, čije je pogubljenje snimljeno na videozapisu prikazanu tijekom haaškog suđenja Slobodanu Miloševiću. U pratnji policije Slobodan D. je nakon 18 sati uz kaznenu prijavu sproveden istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu.

ZAGREB - Europska komisija sa 650 tisuća eura pomaže jačanje hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), u sklopu twining projekta koji će financirati nabavu računalne opreme i edukaciju antikorupcijskih tužitelja. Uz USKOK i Državno odvjetništvo glavni partner je Antikorupcijski ured španjolskog tužiteljstva, istaknuto je na predstavljanju projekta "Jačanje kapaciteta USKOK-a", namijenjenog usklađivanju hrvatskih institucija sa strukturama EU-a. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ocijenio je da će projekt omogućiti da USKOK četiri godine nakon svog osnutka profunkcionira onako kako se od njega očekuje jer još uvijek nije postigao svoju osnovnu zadaću. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt podsjetila je da pravosuđe s Europskom unijom već surađuje na dva projekta te da su u pripremi i novi namijenjeni osuvremenjivanju pravosudnog sustava. Ustvrdila je da su korupcija i organizirani kriminal ozbiljni problemi koji su u društvu "pustili duboke korijene".

ZAGREB - Prosvjed proizvođača mlijeka pred Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, koji je počeo u 11 sati završen je rano poslije podne nakon sastanka predstavnika Ministarstva i Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) na kojemu je predstavljen prijedlog modela otkupa tržnih viškova mlijeka. Dvjestotinjak proizvođača mlijeka iz središnje i istočne Hrvatske prosvjedovalo je tražeći otkup svih proizvedenih količina domaćeg mlijeka i kontrolu uvoza mlijeka i mliječnih prerađevina te zaštitu proizvođača čije mlijeko ne dostiže propisane standarde kvalitete. Proizvođači su upozorili da se unatoč nedovoljnim količinama mlijeka ono u Hrvatsku uvozi na štetu domaćih proizvođača. Pri tom, kako kažu, u uvozu prednjače domaći prerađivači, koji uvoze jeftinu sirovinu istovremeno zaobilazeći domaće proizvođače mlijeka. Prema modelu koji je nakon sastanka s čelnicima Saveza prosvjednicima predstavio pomoćnik ministra Stjepan Mikolčić, otkup mlijeka u iznosu od 15 milijuna litara bio bi subvencioniran mljekarskoj industriji: velikim proizvođačima u iznosu od kunu i pol po litri s obvezom da mlijeko pretvore u trajne proizvode (mlijeko u prahu i maslac), a malim jednu kunu po litri, uz obvezu da ga pretvore u druge mliječne proizvode.

ZAGREB - Hrvatske željeznice (HŽ) najavile su da će od 15. lipnja između Zagreb i Splita ponovno prometovati tri para nagibnih vlakova, a putovanje između Zagreba i Splita trebalo bi trajati oko pet i pol sati. Predsjednik uprave HŽ-a Tomislav Josip Mlinarić je na konferenciji za novinare kazao da je vrijeme vožnje tih vlakova bolje prilagođeno trajektnim vezama. Dodao je da su na toj relaciji za nagibne vlakove dodana dva nova stajališta, u Gračacu i Drnišu, te da će cijena krate na tim vlakovima ostati 10 posto manja kao i lani, jer još nisu postigli vrijeme vožnje od Zagreb do Splita ispod pet sati. Lani se od Zagreba do Splita putovalo pet sati i 50 minuta. HŽ će od 15. lipnja prema Dalmaciji uvesti i dva para klasičnih noćnih vlakova. Mlinarić je napomenuo da će od 15. lipnja nagibni vlakovi i dalje voziti na relacijama prema Osijeku, Čakovcu i Varaždinu. Govoreći o radovima na ličkoj pruzi, odnosno potezu Oštarije-Knin-Split, Mlinarić je kazao da će do kraja godine biti gotovi svi građevinski radovi. Tada će vožnja od Zagreba do Splita biti 5 sati i 20 minuta.

BJELOVAR - Čelnici HSS-a izrazili su u Bjelovaru iznenađenje potezima SDP-a koji je na utemeljiteljskoj sjednici Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije odbio glasovati za dožupana iz HSP-a. U toj je Županiji najviše mjesta, 17 od ukupno 41, osvojila koalicija HSS-SDP, a HSS-ovi su čelnici na konferenciji za novinare govorili o sukobu tih dvaju koalicijskih partnera zbog sastavljanja vlasti u toj županiji. Župan Damir Bajs je rekao da su SDP-ovci cijelo vrijeme znali za dogovor HSS-a i HSP-a te iznenađuje što je dan prije utemeljenja Skupštine zatražio razgovore s HSLS-om i HNS-om. Ustvrdio je da je HSS pregovarao s HSP-om jer je predsjednik HSLS-a Ivan Čehok ultimativno tražio od premijera Ive Sanadera potporu HDZ-a HSLS-u u toj županiji. Na konferenciji je prikazana i videosnimka izjave predsjednika županijskog SDP-a Nikole Varge na kojoj on poslije utemeljiteljske sjednice Skupštine izjavljuje kako SDP ne može poduprijeti HSP-ova dožupana dok se ne dovrše pregovori s HSLS-om. Snimka sve dokazuje pa ćemo je poslati (zamjenici predsjednika SDP-a) Željki Antunović koja ovih dana govori da HSS-ovci lažu, rekao je Bajs. Bajs je spomenuo i da SDP koalira s HSP-om u Velikoj Gorici, pa se upitao zašto tu nema dosljednosti. Rekao je da će HSS unatoč svemu u svim dijelovima Hrvatske ostati korektan partner SDP-u.

PLAŠKI - Vodstvo Općine Plaški izabrano je jednoglasno, a vijećnici SDSS-a nisu se odazvali utemeljiteljskoj sjednici Općinskog vijeća. Strankama s hrvatskim predznakom (HDZ-HSLS-HNS) priklonila su se dvojica Srba s Nezavisne liste Save Jovetića, te je SDSS kao izborni pobjednik, koji je osvojio sedam od 15 mjesta, ostao u oporbi. Nitko od njih nije nazočio utemeljiteljskoj skupštini. Predstojnik Ureda državne uprave za Karlovačku županiju Željko Spudić, koji je vodio prvi dio utemeljiteljske skupštine, utvrdio je "sjednica legitimna". Za predsjednika Općinskog vijeća izabran je Josip Anušić (HDZ), za njegova zamjenika Ivica Klečina (HNS), a za općinskog načelnika poduzetnik Savo Jovetić, nositelj Nezavisne liste. Spudić je izvijestio vijećnike da je SDSS pred Ustavnim sudom pokrenuo postupak u "izvršavanju nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora", jer se po navodu žalbe "Općinsko izborno povjerenstvo pri utvrđivanju izbornih rezultata služilo podacima s popisa stanovništva iz 2001., koji su se u međuvremenu promijenili".

SPLIT - Koalicija "Splitski đir", koju čine SDP, HNS, HSU i HSS, priopćila je danas kako podupire nastojanja Nezavisne liste nositelja Željka Jerkova, tzv. "Liste Velog mista", u njezinoj namjeri da dobije potporu petorice gradskih vijećnika s kojima bi zajedno, na konstituirajućoj sjednici 21. lipnja, predložila kandidate za dužnosti u novom gradskom Poglavarstvu. Jerkov je tu ponudu objavio prošloga tjedna nakon što je njegova lista odbila ponude i HDZ-a i te koalicije za zajedničkim sastavljanjem Poglavarstva. Čelnici četiriju splitskih stranaka, okupljenih u koaliciju "Splitski đir", u priopćenju ističu kako su spremni ponovno sjesti za pregovarački stol i upoznati se s konkretnim prijedlozima "Liste Veloga mista", kako bi se izravnim razgovorom, a ne preko medija, pokušali dogovoriti o novom sastavu gradske vlasti, koja bi dobila većinsku potporu u Vijeću.

ZAGREB - Iz zagrebačke katedrale jučer je ukradena škrinjica s moćima blaženoga Augustina Kažotića, izvijestila je Informativna katolička agencija (IKA). Moći blaženika bile su smještene u kapelici posvećenoj blaženiku, u lijevoj lađi zagrebačke prvostolnice, koja se po običaju otvara u 17 sati. U 17,30 sati svećenik koji je došao ispovijedati vjernike u kapelicu uočio je razbijeno staklo iza kojega je bio smješten moćnik bl. Kažotića. Nakon toga obaviještena je policija, obavljen je očevid i istraga je u tijeku. Pročelnik Ureda zagrebačkoga nadbiskupa za odnose s javnošću Zvonimir Ancić izjavio je kako škrinja s moćima blaženog Kažotića nije velike vrijednosti, ali za katolike su od neprocjenjive vrijednosti same blaženikove moći. Augustin Kažotić je od 1303. bio zagrebački biskup, a umro je 1323. Papa Klement XI. proglasio ga je blaženim 1702. godine.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatskog crvenog križa (HCK) Jadranko Crnić izjavio je u Osijeku da je darivanje krvi jedna od najplemenitijih aktivnosti ove ustanove te kako ubuduće treba još više poticati ljude na dobrovoljno davalaštvo, posebice mlade. Na konferenciji za novinare, kojom je obilježen 14. lipnja, Međunarodni dan dobrovoljnog davalaštva krvi, Crnić je kazao kako u Osijeku postoji dobra suradnja između Crvenog križa, Zavoda za transfuzijsku medicinu osječke Kliničke bolnice (KBO) i davatelja krvi, što je dovelo do toga da KBO već treću godinu za redom ne upućuje apele za akcijama dobrovoljnog darivanja krvi. Dodao je kako u Hrvatskoj ima oko 160.000 dobrovljnih davatelja krvi, od čega njih oko 120.000 krv daruje u akcijama HCK-a.

ZAGREB - Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije objavio je danas javni poziv za izbor članova Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije (HRT) kojima je istekao dvogodišnji mandat. Javni poziv za predlaganje kandidata za članove Programskog vijeća s propisanim uvjetima objavljen je na internet stranici Hrvatskog sabora te u nekim dnevnim listovima. Postupak izbora pokrenut je zbog isteka dvogodišnjeg mandata petorici od ukupno jedanaest članova. Mandat je istekao predsjedniku Programskog vijeća Zdenku Ljevaku te članovima Suzani Jašić, Željku Mavroviću, Dušku Ljuštini i Anti Žužulu. Postupkom izbora pozivaju se ustanove, udruge i građani da podnesu obrazložene prijedloge o kandidatima koji predstavljaju razne skupine hrvatskoga društva, kao što su umirovljenici, mladi, poslodavci, sindikati, nacionalne manjine, vjerske zajednice, sveučilišta, udruge civilnog društva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙