FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Slobodan Davidović uhićen sinoć u Banovcima kod Vinkovaca, zbog sumnje da je pripadao srpskoj jedinici Škorpioni koja je sudjelovala u masakru muslimana u Srebrenici, danas će biti predan zagrebačkom Županijskom sudu, potvrdio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić novinarima nakon prezentacije projekta daljnjeg razvoja USKOK-a. Davidović će zagrebačkom Županijskom sudu biti prepraćen nakon što je glavni državni odvjetnik njegov predmet dodijelio Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Bajić je najavio da će protiv osumnjičenog biti podignut i istražni zahtjev zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt prokomentirala je da je dobro što je osumnjičenik za ratne zločine uhićen na području Hrvatske budući je riječ o hrvatskom državljaninu koji ima još jedno državljanstvo. "Stoga će mu se prema hrvatskim propisima sudit u Hrvatskoj", kazala je Škare Ožbolt.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je danas novouređeni Centar za stručno osposobljavanje i usavršavanje službenika u Središnjem državnom uredu za upravu koji bi trebao pridonijeti da "državna i javna uprava bude učinkovitija, profesionalnija i transparentnija u službi građana zbog kojih i postoji". Istaknuo je da je ustrojavanje Centra značajan korak u prilagodbi državne uprave standardima EU-a i provedbi Vladinog programa reforme državne uprave i postizanja njezine veće učinkovitosti, uklanjanja birokratskih zapreka i ubrzavanja administrativne procedure. Predstavnik Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Constantino Longares Barrio rekao je da će Komisija i dalje u Hrvatskoj na njezinom putu prema EU, između ostalog, pratiti i definiranje pravnog temelja kroz zakon o državnoj službi i službenicima, odnosno okvira za njihovo zapošljavanje i osposobljavanje.

CAVTAT - U organizaciji NATO-a danas je u Cavtatu počela Međunarodna konferencija o novim pristupima u dijagnosticiranju i tretmanu posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Sastanak, koji je okupio 60-ak stručnjaka iz zemalja članica NATO-a i Hrvatske, otvorila je potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor kazavši da je rat u Hrvatskoj ostavio razorne posljedice, no da se ipak uspjelo osobama oboljelima od PTSP-a pružiti društvenu potporu i primjerenu zdravstvenu skrb. Također je kazala da su u Hrvatskoj zemlji stvorene zakonske pretpostavke za priznavanje statusa i liječenje branitelja oboljelih od PTSP-a, isključivo bez utjecaja politike i na temelju znanstvenih istraživanja. Samoubojstva hrvatskih branitelja ministrica Jadranka Kosor ocijenila je najvažnijim problemom, iznijevši podatke prema kojima su od 1991. do 2004. godine 1503 branitelja počinila samoubojstvo.

ZAGREB - Milan Bandić i Tatjana Holjevac postigli su dogovor o programskoj suradnji uoči konstituirajuće sjednice zagrebačke Gradske skupštine, potvrđeno je danas iz ureda Tatjane Holjevac. Za večeras je zakazana i sjednica Gradskog odbora SDP-a, a nakon toga, u 20 sati, će biti održana konferencija za novinare u Tribini Grada Zagreba na kojoj će Milan Bandić i Tatjana Holjevac izvijestiti o detaljima zajedničkog dogovora. Ukoliko Milan Bandić i Tatjana Holjevac danas stave potpise na taj dogovor bit će to "u zadnji čas", neposredno prije konstituirajuće sjednice Gradske skupštine koja je zakazana za sutra u 10 sati i na kojoj, sudeći po dogovoru, Milan Bandić treba ponovno biti potvrđen za zagrebačkog gradonačelnika, a Tatjana Holjevac za novu predsjednicu Gradske skupštine.

ZAGREB - Boris Mikšić danas je predstavio vijećnike zagrebačke gradske Skupštine sa svoje nezavisne liste - Žarka Delača i Ivicu Stošića Miočića, a sva trojica poručila su da će se založiti za konkretne, velike projekte koji će promijeniti imidž Zagreba. Mikšić je na konferenciji za novinare rekao da je zadovoljan što će imati priliku obnašati vlast u Zagrebu, iako neće biti u izvršnoj vlasti. Nije želio otkriti hoće li sutra dati potporu Milanu Bandiću kao novom zagrebačkom gradonačelniku.

GOSPIĆ - U Gospiću je danas održana konstituirajuća sjednica Gradskoga vijeća u kojemu 11 vijećnika ima Hrvatska demokratska zajednica, dva vijećnička mjesta pripadaju koaliciji HSS-SDP i po jedno HSLS-u i HSP-u. Za gradonačelnika je jednoglasno izabran Milan Kolić (HDZ), koji je tu dužnost obnašao i u protekla dva mandata, a za predsjednicu Gradskog vijeća, također jednoglasno, izabrana je Katica Prpić (HDZ).

ZAGREB - U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa danas su još dva sindikata - Sindikat zaposlenika u Hrvatskom školstvu i Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske potpisala Kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama. Kolektivni ugovor potpisali su ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i predsjednici Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu i Sindikata odgoja i obrazovanja Hrvatske Marko Ružić i Anita Car. Kolektivnim ugovorom, koji je zaključen do 31. prosinca 2006. zadržavaju se stečena materijalna prava zaposlenika i osigurava korekcija koeficijenata od 4,8 i 10 posto i za nenastavno osoblje. Proširen je broj škola - za 19 škola u brdsko planinskom području i na otocima - u kojima će zaposlenici ostvarivati uvećanje plaće zbog otežanih uvjeta rada.

ZAGREB - Povjerenstvo za odabir škola za eksperimentalnu primjenu i provedbu stručnoga usavršavanja učitelja i stručnih suradnika izabralo je 48 osnovnih škola koje će u školskoj godini 2005./06. pokusno provoditi program Hrvatskoga nacionalnog obrazovnog standarda (HNOS), stoji u današnjem priopćenju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Ministarstvo je izvijestilo da je u Zavod za školstvo 146 škola dostavilo ispunjene ankete Hrvatskoga nacionalnog obrazovnog standarda te je u priopćenju pojasnilo kriterije po kojem je Povjerenstvo odabralo 48 škola.

SPLIT - Žena, koja je mrtva pronađena jutros oko 6 sati u parku u Iločkoj ulici u Splitu, nije preminula od posljedica ozljeda koje joj je zadala nepoznata osoba, već je počinila samoubojstvo, izvijestio je načelnik Ureda načelnika PU splitsko-dalmatinske Ninoslav Ćurić. Dodao je kako će se točan uzrok smrti, odnosno način počinjenja samoubojstva, znati nakon obdukcije na Odjelu za patologiju splitske Kliničke bolnice gdje je tijelo nesretne žene preneseno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙