FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 12. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 12. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski građani najbolje mišljenje imaju o Njemačkoj, Austriji i Italiji, a najlošije o Srbiji i Crnoj Gori, rezultat je istraživanja javnog mišljenja objavljenog ovoga tjedna koji je provela skupina Gfk Hrvatska. Ispitanici su procjenjivali 10 zemalja na skali koja sadržava ocjene od vrlo pozitivne, uglavnom pozitivne, uglavnom negativne, do vrlo negativne, te kategoriju "ne želi odgovoriti" ili "ne zna". Ocjenjivane su Njemačka, Austrija, Italija, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, BiH, Slovenija i Srbija i Crna Gora. Istraživanje je provedenog na reprezentativnom uzorku od 1.000 osoba starijih od 15 godina u svibnju 2005.

BEJRUT - Libanonci su u nedjelju izašli na treći i pretposljednji krug parlamentarnih izbora kako bi izabrali 58 zastupnika, što je gotovo polovica od ukupno 128 članova novog parlamenta u kojem će kršćani i muslimani biti jednaki. Ovo su prvi opći izbori u Libanonu u posljednja tri desetljeća koji se odvijaju bez nazočnosti sirijskih snaga u zemlji. Za Libanon ti izbori simboliziraju početak nove ere nakon što su se kršćani i muslimani ujedinili u prosvjedima bez presedana kojima su prisilili Damask da popusti pred međunarodnim pritiskom i okonča svoju 29-godišnju nazočnost u zemlji u travnju ove godine.

RIM - Glasačka mjesta otvorena su jutros u Italiji gdje je približno 50 milijuna birača pozvano da se u nedjelju i ponedjeljak (12. i 13. lipnja) na referendumu izjasne jesu li za brisanje četiri članka iz zakona o umjetnoj oplodnji, koji je prošle godine usvojio Parlament. Ako se na birališta odazove 50 posto plus jedan upisani birač, referendum će biti valjan. Ako ne bude kvoruma, referendum će propasti i na snazi će ostati sadašnji restriktivni zakon o umjetnoj oplodnji. Katolička crkva pozvala je nekoliko puta na apstinenciju tijekom kampanje, nadajući se da će glasovanju pristupiti 50 ili manje posto birača što bi poništilo rezultate glasovanja.

JERUZALEM - Zamjenik izraelskog premijera Ehud Olmert žestoko je u nedjelju osudio odbijanje palestinskih vlasti da razoružaju aktiviste. "Odbijanje da se razoruža teroriste predstavlja istinsku bombu" koja bi mogla uništiti svaki pregovarački proces, upozorio je ministar industrije i trgovine. "Ako se Palestinci ne bore protiv terorizma, morat ćemo to napraviti umjesto njih i u tom slučaju nastavak ciklusa nasilja neće omogućiti pregovore o političkom rješenju", istaknuo je on u intervjuu na izraelskom državnom radiju. Ministar je reagirao na izjave palestinskog ministra vanjskih poslova Nassera Al-Qidwe koji je u subotu isključio mogućnost razoružanja palestinskih oružanih skupina "tako dugo dok traje izraelska okupacija".

MOSKVA - Brzi vlak koji prometuje na liniji Moskva-Grozni iskočio je rano ujutro u nedjelju iz tračnica nakon eksplozije, objavila je agencija Interfax. Jedno je dijete ozlijeđeno ali nije zabilježena druga žrtva, kazao je guverner područja Moskve Andrei Barkovski koji je istaknuo da stiže pomoć na mjesto nesreće te da su bolnice u stanju pripravnosti. Glasnogovornik lokalne policije kazao je da se zasad ne zna je li do eksplozije, koja je izazvala iskakanje vlaka, došlo u vlaku ili na pruzi.

PEKING - Broj žrtava poplave koja je razrušila jednu osnovnu školu u sjeveroistočnom dijelu Kine porastao je na 91 od čega je 87 djece, javljaju u nedjelju kineski mediji. "U 9,30 sati u nedjelju 12. lipnja broj mrtvih u selu Shalan u općini Ningan bio je 87 djece i četiri seljaka", navodi se na vladinoj internet stranici Dongbei. Katastrofu je izazvala vodena bujica koja se u petak s planine obrušila na selo. U trenutku kada se na školu obrušila vodena bujica ondje se nalazilo 300 djece.

DŽAKARTA - Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono izjavio je da je spreman 24 sata dnevno primati SMS poruke od ljudi koji se žele požaliti na svoje probleme, objavili su lokalni mediji u nedjelju. "Oni koji imaju probleme mogu mi poslati SMS. Moj mobitel je spreman 24 sata dnevno primati poruke", rekao je Yudhoyono, a prenijela je državna novinska agencija Antara. "Ako mislite da vladini dužnosnici ne mare za vaš probleme i da oni ostaju neriješeni, moj mobitel je uvijek aktivan", rekao je predsjednik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙