FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 11. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 11. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

LONDON - Zemlje članice G8, najrazvijenije zemlje svijeta i Rusija, dogovorile su se u subotu o otpisu duga najzaduženijih siromašnih zemalja, što će rezultirati "trenutnim" brisanjem duga od 40 milijardi dolara za 18 zemalja, objavio je britanski ministar financija Gordon Brown na konferenciji za novinare. "Mogu potvrditi da su ministri financija G8 postigli dogovor da se u potpunosti, 100 posto, poništi dug najzaduženijih siromašnih zemalja prema međunarodnim financijskim institucijama", kazao je Brown. Među 18 zemalja spadaju Benin, Bolivija, Burkina Faso, Etiopija, Gana, Gvajana, Honduras, Madagaskar, Mali, Mauritanija, Mozambik, Nikaragva, Niger, Ruanda, Senegal, Tanzanija, Uganda i Zambija.

BLED - Europska unija trebala bi što prije početi pristupne pregovore s Hrvatskom, a zastoj oko prihvaćanja europskog ustava ne smije zaustaviti proces širenja Europske unije, neki su od zaključaka su što su ih u zajedničkoj izjavi na Bledu u subotu donijeli predsjednici parlamenata Austrije, Poljske, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Češke. "Ako bi se pristupna strategija zbog ustavnog zastoja usporila, u državama koje kandidiraju za članstvo pojavio bi se skepticizam prema Europskoj uniji", rekao je na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog skupa predsjednik slovenskog parlamenta France Cukjati. U subotu su se visokim predstavnicima parlamenata iz srednjeeuropskih zemalja pridružili parlamentarci iz Hrvatske, Albanije, BiH, SiCG-a i Makedonije, a Hrvatsku je predstavljao potpredsjednik Sabora Mato Arlović.

PARIZ - Francuska novinarka Florence Aubenas, koja je prije 157 dana oteta u Iraku, živa je i ima šanse da bude oslobođena, objavila je u subotu udruga Reporteri bez granica (RSF). Prema riječima glavnog tajnika Reportera bez granica, Roberta Menarda, francuska vlada je pronašla prave posrednike. U siječnju su otmičari tražili 15 milijuna dolara za novinarku dnevnog lista "Liberation" i njezinog vozača Huseina Hanuna. "Taoce se ne oslobađa bez protuusluge a to je u pravilu novac", kazao je Menard. Za sada se ne zna tko stoji iza otmice francuske novinarke.

SUBOTICA - Na sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji i Crnoj Gori u subotu su u Subotici utvrđeni grb i zastava koji će ubuduće biti simboli hrvatske nacionalne zajednice u SCG. Grb hrvatske zajednice je povijesni hrvatski grb u obliku štita, ali za razliku od grba Republike Hrvatske iznad štita nema kruna s pet manjih štitova s povijesnim grbovima. Po ovom grbu razlikuje se i zastava Hrvata u SCG od one koja predstavlja Republiku Hrvatsku. Kako Zakon o nacionalnim manjinama SCG i nalaže, ovi simboli nisu identični s onima koje koristi matična Hrvatska "no oni jednoznačno upućuju na hrvatsko porijeklo i hrvatsku pripadnost", konstatirano je na sjednici HNV-a čiji su vijećnici gotovo jednoglasno glasovali za predložene simbole.

BEOGRAD - Srbija se mora jasno suočiti sa zločinom u Srebrenici, rečeno je u na konferenciji "Srebrenica - izvan osnovane sumnje", koja se u subotu održava u beogradskom Sava centru, a na kojoj unatoč pozivu nije nazočan nitko od predstavnika vlasti. Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo, koji je zajedno s Uredom Haaškog suda u Beogradu organizirao konferenciju, kritizirala je dokument koji bi se uskoro trebao naći pred zastupnicima u Skupštini Srbije, kojim se osuđuju "svi zločini" počinjeni u ratovima u bivšoj SFRJ, konstatirajući da će se time pokazati da vlast "zapravo nije u stanju ništa učiniti" u jasnoj osudi zločina u Srebrenici.

BEOGRAD - Glasnogovornica Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić potvrdila je u subotu agenciji Beta da je, na temelju tjeralice koju je taj sud nedavno raspisao, u petak uhićen bivši pripadnik jedinice "Škorpioni" Branislav Medić. Medić je peti osumnjičeni za maltretiranje i ubojstvo šestorice Srebreničana, od kojih su četvorica bila maloljetna, kod sela Trnovo u srpnju 1995. godine, o čemu svjedoči snimka koja je javnosti nedavno prvi puta prikazana u sudnici Haaškog suda, u postupku protiv Slobodana Miloševića. U pritvoru Okružnog suda u Beogradu nalaze se osumnjičeni za taj ratni zločin Slobodan Medić, zapovjednik te jedinice, te njeni pripadnici Aleksandar Medić, Pero Petrašević i Aleksandar Vukov, a policija još traga za Miloradom Momićem i Slobodanom Pavlovićem.

VARŠAVA - Tri osobe, među kojima policajac, ozlijeđene su, a desetak ih je pritvoreno u subotu u Varšavi u sukobima između homoseksualaca koji su se okupili radi zaštite svojih prava i pripadnika krajnje desnice. Više od 2.500 homoseksualaca i simpatizera, kako navode policijski izvori, išlo je u mimohodu uz jaku policijsku zaštitu, središtem poljske prijestolnice, zanemarivši odluku gradskih vlasti o zabrani organiziranja mimohoda. Policija koja je postavila sigurnosni kordon između dviju skupina morala je intervenirati u više navrata kako bi uklonila barikade koje su po putu kojim su trebali proći sudionici mimohoda podigli mladi ekstremisti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙