FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 10. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 10. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić imenovao je Anu Trišić-Babić za vršitelja dužnosti ministra vanjskih poslova BiH, prenose u petak sarajevski listovi. Trišić-Babić do sada se nalazila na dužnosti pomoćnika ministra vanjskih poslova zaduženog za bilateralu. Trišić-Babić trebala bi obnašati dužnost šefa diplomacije do imenovanja novog ministra što će ovisiti o pregovorima između stranaka-članica vladajuće koalicije. Na te razgovore Terzića je svojim zaključkom obvezao Zastupnički dom Parlamenta BiH nakon što je donesena odluka o razrješenju dosadašnjeg ministra vanjskih poslova Mladena Ivanića. Sam Ivanić, koji se nalazi u službenom posjetu Španjolskoj, najavio je kako neće poštovati Terzićevu odluku te da će se po povratku u zemlju u ponedjeljak pojaviti na svom radnom mjestu u Ministarstvu vanjskih poslova u Sarajevu.

LA PAZ - Predsjednik bolivijskog Vrhovnog suda Eduardo Rodriguez izabran je u četvrtak navečer po lokalnom vremenu na novog predsjednika Bolivije, te je na tom mjestu naslijedio Carlosa Mesu, koji je u ponedjeljak nakon četverotjednih protesta ponio ostavku. Eduardo Rodriguez (49) čitavu je svoju karijeru posvetio pravosuđu i nikada se prije nije bavio politikom. Zastupnici i senatori bolivijskog parlamenta prethodno su jednoglasno prihvatili Mesinu ostavku, kao i ostavke predsjednika Senata i Zastupničkog doma Hormanda Vaca Dieza i Mara Cossia. Izbor Rodrigueza otvara put ka sazivanju prijevremenih izbora koji bi se trebali održati u prosincu.

NEW YORK - Iračko ministarstvo pravosuđa priznalo je da je gotovo 10.000 ljudi u toj zemlji zatočeno, a većina ih se u zatvorima nalazi bez provedenog odgovarajućeg pravosudnog procesa, što izaziva sumnje i strah da se ljudska prava tih zatvorenika ne poštuju, stoji u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u četvrtak navečer u New Yorku. Prema istom izvješću, vijesti o kršenjima ljudskih prava u Iraku gotovo svakodnevno se pojavljuju u medijima, kao i u izvještajima lokalnih skupina za ljudska prava, a sve to opravda "ozbiljnu zabrinutost". Stalni sukobi u Iraku izazvali su stotine žrtava, a zbog nastavka borbi i teške sigurnosne situacije nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Iraku je veliki izazov, smatra UN.

JERUZALEM - Istraživanje javnog mišljenja čiji su rezultati objavljeni u petak u izraelskom listu Yediot Aharonot potvrdili su tendenciju smanjenja potpore Izraelaca planu o povlačenju iz pojasa Gaze. Prema spomenutom istraživanju samo 53 posto Izraelaca podupire plan, 38 posto ga ne odobrava, a ostali ispitanici nisu izrazili mišljenje o tomu. Rezultati su to istraživanja što ih je na uzorku od 501 osobe u četvrtak proveo institut Mina Tzemach, uz mogućnost pogreške od 4,4 posto. Rezultati sličnog istraživanja što ih je isti institut proveo u veljači ove godine tada su pokazali da je za povlačenje 69 posto stanovnika Izraela, a protiv njih 27 posto.

NIKOZIJA - Rad ciparskog međunarodnog aerodroma Larnaca bio je ozbiljno ugrožen nakon što je jedan vozač neovlašteno ušao na pistu i terminale za smještaj zrakoplova. Osoblje zračne luke pokrenulo je potjeru za 30-godišnjim Grkom nakon što su iz kontrolnog tornja uočili vozilo koje je velikom brzinom prošlo ispod krila parkiranog zrakoplova. Putnički zrakoplov Cyprus Airwaysa morao je nakon slijetanja naglo skrenuti kad se na pisti pojavio jureći automobil. Djelatnici osiguranja uspjeli su zaustaviti prekršitelja kojega sada ispituje policija jer sumnja da je on opljačkao obližnju pekaru.

TOKIO - Najmanje 50 učenika ozlijeđeno je u srednjoj školi u Hikariju, na jugozapadu Japana, kada je njihov kolega u učionicu bacio petarde, javljaju japanski mediji. Jedan od učenika je teže ozlijeđen ali nije u životnoj opasnosti. Policija je privela 18-godišnjaka koji je u učionicu ubacio petarde smještene u staklenci sa zapaljivom tekućinom, javljaju mediji. Nije poznato što ga je navelo na počinjenje ovog izgreda.

AMSTERDAM - Željeznički promet u blizini Amsterdama ponovno je, drugi put u posljednja četiri dana prekinut, nakon što je vlak s kompozicijom od 36 vagona koji je prevozio ugljen u četvrtak popodne iskočio iz tračnica, izvijestili su u petak dužnosnici nizozemske željezničke tvrtke Prorail. Uzrok tomu još nije ustanovljen, a željeznički promet između nizozemskog glavnog grada i grada Haarlema je otežan. Prometovanje vlakova između Amsterdama i grada Haarlema, uspostavljeno u četvrtak ujutro nakon slične nesreće koja se dogodila u ponedjeljak, tako je ponovno prekinuto. Neovisno o spomenutim događajima radnici Proraila u petak 17. lipnja namjeravaju održati štrajk ukoliko vlasti ne udovolje njihovim zahtjevima za povećanjem plaća i poboljšanjem uvjeta rada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙