FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Još nema konačne odluke o sazivanju radne skupine

ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Luksemburško predsjedništvo još nijedonijelo definitivnu odluku o sazivanju novog sastanka radne skupineEU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom, doznaje se učetvrtak iz europskih diplomatskih izvora.
ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Luksemburško predsjedništvo još nije donijelo definitivnu odluku o sazivanju novog sastanka radne skupine EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom, doznaje se u četvrtak iz europskih diplomatskih izvora.

"Još nema definitivne odluke oko sazivanja Task forcea", rekao je izvor Hini dodajući da će se tek nakon konzultacija s članovima radne skupine, koje su u tijeku, odlučiti o eventualnom sazivanju sastanka.

Luksemburško predsjedništvo je početkom tjedna proslijedilo svim zemljama članicama izviješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, koje će 13. lipnja predstaviti Vijeću sigurnosti UN-a, te popratno pismo u kojem je iznijela slične ocjene. Predsjedništvo EU-a je zatim pokrenulo konzultacije kako bi se vidjelo ima li potrebe da se sazove novi sastanak radne skupine.

Austrijska novinska agencija APA javila je u četvrtak, pozivajući se na izvore u Vijeću EU-a, da će luksemburško predsjedništvo sazvati novu sjednicu radne skupine, koji će se održati u nedjelju popodne u Luxembourgu, gdje će se neformalno sastati ministri vanjskih poslova EU-a.

Šefovi diplomacija EU-a u nedjelju navečer će se, dan prije redovitog mjesečnog sastanka, neformalno okupiti kako bi razgovarali o Financijskoj perspektivi, okvirnom planu rashoda EU-a za razdoblje od 2007. do 2013. godine.

Hrvatska je trebala započeti pristupne pregovore s Europskom unijom 17. ožujka, ali su oni odgođeni dok se unutar Unije ne postigne suglasnost da Zagreb u potpunosti surađuje s Haškim sudom. U tu svrhu je osnovana petoročlana radna skupina, koju čine predstavnici sadašnjeg i dvaju budućih predsjedništava Luksemburga, Velike Britanije i Austrije, te visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Na svom prvom sastanku krajem travnja radna skupina je zaključila da će se ponovno sastati prema potrebi, u slučaju promjene tadašnje ocjene Carle del Ponte, prema kojoj Hrvatska još ne surađuje u potpunosti.

U svom izviješću Vijeću sigurnosti, objavljenom početkom ovoga tjedna, Del Ponte je navela da hrvatska suradnja u ovom trenutku nije potpuna, ali da je u posljednje vrijeme poboljšana i bude li se tako nastavilo s provedbom akcijskog plana za lociranje odbjeglog generala Ante Gotovine, kroz nekoliko mjeseci Hrvatska bi mogla postići punu suradnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙