FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 9. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 9. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BRUXELLES - Ministri obrane NATO-a počeli su u četvrtak razgovore o pružanju usluga zračnog transporta snagama Afričke unije u Darfuru i potpori nadolazećim izborima u Afganistanu. Sjevernoatlanski savez suglasio se ovoga tjedna da će koordinirati stratešku operaciju zračnog mosta s Europskom unijom koja je također obećala pomoći u transportu afričkih snaga u tu nemirnu sudansku regiju. Koordinaciju dviju organizacija vodit će poseban ured pod ingerencijom Afričke unije koji će biti uspostavljen u Addis Abebi, objavili su dužnosnici NATO-a. Ministri će također raspravljati o zahtjevu afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia da snage Saveza pruže potporu parlamentarnim izborima na jesen.

TOKIO - Činjenica da je Sjeverna Koreja izvijestila kako namjerava nastaviti proizvodnju novih nuklearnih bombi predstavlja "izazov za mir u svijetu", rekao je u četvrtak glasnogovornik japanske vlade. "Sve zemlje svijeta surađuju kada je riječ o problemu zabrane širenja nuklearnog oružja. Japan nije izmijenio dosadašnje stajalište o potrebi jasnog rješenja toga problema tijekom šestostranih pregovora. Japan i SAD dijele isto stajalište o tome pitanju. Uvjereni smo da Kina, Rusija i Južna Koreja o tomu imaju isto mišljenje", rekao je glasnogovornik japanske vlade Hiroyuki Hosoda. Sjeverna Koreja ima zalihu nuklearnih bombi i još ih proizvodi, potvrdio je u srijedu pomoćnik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Gye Gwan.

JERUZALEM - Izraelski Vrhovni sud u četvrtak je odbacio primjedbe što su ih iznijeli protivnici plana o izraelskom povlačenju iz pojasa Gaze, koji osporavaju legalnost zakona o povlačenju u zamjenu za isplatu odštete doseljenicima, izvijestili su u četvrtak sudski izvori. Deset od jedanaest sudaca smatra kako je plan o povlačenju iz pojasa Gaze i četiriju naselja na sjeveru Zapadne obale jednako legalan kao i zakon o odšteti što će biti isplaćena iseljenicima. Plan o izraelskom povlačenju usvojio je izraelski parlament 26. listopada 2004., a zakon o isplati odšteta usvojen je 16. veljače 2005.

ALŽIR - Najmanje 13 policajaca poginulo je u eksploziji bombe u gradu Ain Richu, istočno od glavnog grada Alžira, objavili su u četvrtak lokalni mediji. Zasad neutvrđen broj policajaca ozlijeđen je u toj eksploziji koja se dogodila dok je njihov konvoj kasno u utorak prolazio cestom. Prema različitim izvorima koje prenosi alžirski tisak, bomba je postavljena još prije godinu dana kada su u tom području bili aktivni islamistički teroristi koji se bore protiv središnje vlasti. No, list Liberte navodi da je bomba postavljena nedavno, budući da se tom cestom obično služe pripadnici alžirskih snaga sigurnosti.

KATMANDU - Nepalska policija u četvrtak je oslobodila 48 novinara uhićenih nakon što su se sinoć prosvjedima zalagali za slobodu tiska u toj himalajskoj kraljevini, izvijestili su u četvrtak policijski izvori. "Svi smo oslobođeni u četvrtak ujutro", rekao je novinarima predsjednik Udruge nepalskih novinara Bishnu Nisthuri. Novinari su uhićeni u srijedu nakon što su se okupili pred zgradom vlade tražeći od kabineta, na čelu s kraljem Gyanendrom da dopusti osmišljavanje novog informativnog programa. Izvanredno stanje, uvedeno u zemlji nakon što je kralj preuzeo sve ovlasti, ukinuto je, no i dalje su ostale mjere stroge cenzure tiska i elektronskih medija.

AMSTERDAM - Zbog štrajka amsterdamskih zaposlenika u javnome prijevozu danas ne voze autobusi, tramvaji, podzemna željeznica ni trajekti, zbog čega je promet u glavnome gradu Nizozemske potpuno paraliziran. Zaposlenici amsterdamske Udruge za javni prijevoz prosvjeduju zbog prepreka i zastoja u pregovorima o kolektivnom ugovoru. Štrajk koji je počeo u 3 sata po lokalnom vremenu bit će nastavljen sljedeća 24 sata. Unatoč tomu što je gradskim vlastima odavno najavljen, štrajk je iznenadio turiste koji su u četvrtak ujutro morali koristiti usluge amsterdamskih taksista.

SINGAPUR - Proljetno izdanje talijanskog modnog časopisa Colors uklonjeno je s polica trgovina u Singapuru zbog eksplicitnih ilustracija i fotografija golotinje, orgija i seksa, priopćila je u četvrtak Uprava za razvoj medija (MDA) iz Singapura. U priopćenju MDA se kaže kako je časopis, koji izdaje talijanska modna kuća United Colors of Benetton, "prevršio" mjeru. Tema proljetnog izdanja časopisa bila je požuda. Singapur je prošle godine ukinuo dugogodišnju zabranu distribucije Cosmopolitana, ali je za Playboy ona i dalje na snazi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙