FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 9. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 9. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

GAZA - Izraelci i Palestinci dogovorili su kasno u srijedu da će blisko koordinirati sigurnosne mjere prilikom povlačenja židovskih naselja iz pojasa Gaze planiranog za kolovoz. Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz i palestinski ministar unutarnjih poslova Nasser Youssef postigli su dogovor nakon dugog neslaganja oko toga kako spriječiti militante da preuzmu Gazu i pokreću napade s tog područja nakon povlačenja, kažu dužnosnici. Izrael planira sredinom kolovoza početi s evakuacijom 21 židovskog naselja sa zaposjednutih područja pojasa Gaze i četiri na Zapadnoj obali. "Dvojica ministara dogovorili su koordinaciju sigurnosnog aspekta povlačenja na ministarskoj razini i razini planiranja sigurnosti", izjavio je Tawfiq Abu-Khoussa, Youssefov glasnogovornik.

SYDNEY - Žrtvama tsunamija u Indoneziji upućena je velika pomoć iz Australije ali su se u pošiljkama našli i potpuno neodgovarajući predmeti poput silikonskih umetaka koji se koriste pri povećavanju grudi, izjavila je Jan Rice sa Farmaceutskog fakulteta u Sydneyu. Rice je provela tri mjeseca u Indoneziji kako bi koordinirala raspodjelu humanitarne pomoći nakon što je Indoneziju pogodio razorni plimni val 26. prosinca 2004. Ona je naglasila da su pošiljke bile pune lijekova kojima je istekao rok trajanja, te medicinske opreme kojoj su nedostajali dijelovi pa je bila neupotrebljiva.

MANILA - Filipinska vojska stavila je svoje snage u glavnom gradu Manili u najviši stupanj pripravnosti zbog navodne urote za destabilizaciju vlade, objavio je u četvrtak vojni glasnogovornik. Bojnik Ramon Zagala rekao je da je uzbuna označena kasno u srijedu i "ostat će na snazi do daljnjega". Dodao je da je vojska dobila izvješća o planiranim "prosvjedima i demonstracijama" za Dan neovisnosti 12. lipnja. Snage sigurnosti upozorile su oporbu da će suzbiti svaki pokušaj svrgavanja predsjednice Glorie Macapagal Arroyo koju oporbenjaci optužuju za izbornu prevaru.

WASHINGTON - Sjeverna Koreja ima zalihu nuklearnih bombi i proizvodi ih još, izjavio je pomoćnik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Gye Gwan u interviewu američkoj televiziji ABC. Kim u razgovoru za vijesti ABC-a nije želio reći točan broj bombi. "Mogu samo reći da imamo dovoljno nuklearnog oružja za obranu od američkog napada", rekao je Kim iz Pyongyanga. "Koliko točno, to je tajna", dodao je. Po njegovim riječima, nuklearni program "nije usmjeren na napad na Sjedinjene Države" i Sjeverna Koreja ne namjerava napasti SAD, no izbjegao je odgovor na pitanje mogu li sjevernokorejske rakete doseći američki teritorij.

CANBERRA - Nekoliko veleposlanstava zatvoreno je u Canberri, glavnom gradu Australije, nakon što su na njihove adrese pristigli sumnjivi paketi, priopćila je u četvrtak policija. Veleposlanstva Velike Britanije, SAD, Južne Koreje i Japana dobila su pakete koji su sadržavali bijeli prah, koji je prema nalazima policije bezopasan. Sličan paket primili su i u zgradi australskog parlamenta. Policija je rekla da su paketi provjereni i da u njima nije pronađen nikakav opasan materijal. Nitko nije preuzeo odgovornost za ove izgrede.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙