FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjedništvo EU-a "nema dvojbe" u pogledu početka pregovora sa Zagrebom

STRASBOURG, 8. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Luksemburško predsjedništvoEuropske unije izjavilo je u srijedu u Strasbourgu da je "sigurno" uskori početak pristupnih pregovora s Hrvatskom, ali nije spomenulokonkretan datum.
STRASBOURG, 8. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Luksemburško predsjedništvo Europske unije izjavilo je u srijedu u Strasbourgu da je "sigurno" u skori početak pristupnih pregovora s Hrvatskom, ali nije spomenulo konkretan datum.

"Odluka je još uvijek otvorena i siguran sam da će se donijeti i to na pozitivan način... jednoglasno, kao i sve odluke o početku pregovora", rekao je drugi čovjek luksemburške diplomacije Nicolas Schmit u Europskom parlamentu.

Nije odbacio mogućnost da će o tom pitanju sljedećeg tjedna razgovarati šefovi država i vlada 25 zemalja članica na europskom summitu u Bruxellesu 16. i 17. lipnja.

EU je odlučio da će odgoditi početak pregovora s Hrvatskom dan prije 14. ožujka, kada se očekivala odluka o početku pregovora, zbog nedovoljne suradnje Zagreba s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Schmit je u srijedu ipak pozdravio "uzornu suradnju" Zagreba s radnom skupinom koju je osnovao EU kako bi nastavio s ocjenom suradnje, dodavši da je i Carla del Ponte istog mišljenja.

Skupinu koja se prvi put sastala 26. travnja u Luxembourgu čine predstavici luksemburškog, ali i dva buduća predsjedništva, britanskog i austrijskog. Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je dosad najstrože prema Hrvatskoj, dok najveću potporu Zagrebu pruža Austrija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙