FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 8. lipnja 2005.(Hina) -
ZAGREB, 8. lipnja 2005.(Hina) -

ZAGREB - Zastupnici Hrvatskoga sabora danas će se na sjednici očitovati o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Postojeća zabrana štrajka u hitnoj medicinskoj pomoći po tim bi se izmjenama proširila i na preglede i dijagnostiku kojima se kod bolesnika isključuje hitno stanje, na cjelodnevnu intenzivnu skrb i slično. Proširila bi se, također, mogućnost dopunskog rada liječnika, a predlagač ističe da bi predložene izmjene omogućile, među ostalim, osnivanje domova zdravlja na otocima s više od deset tisuća stanovnika. Sabor bi trebao raspraviti i izmjene Zakona o osnovnom školstvu koje, uz ostalo, predviđaju da učitelji sa 65 godina života i 20 godina staža moraju u mirovinu.

ZAGREB - Na sjednicama čak osam saborskih odbora, zastupnici će danas razmotriti zakonske prijedloge kojima je dopunjena tekuća, 14. saborska sjednica. Među njima je i prijedlog o zabrani javnih prosvjeda u blizini zaštićenih objekata poput zgrade Vlade i Sabora. Vladin prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju izazvao je nezadovoljstvo dijela javnosti i sindikata, koji smatraju da je cilj toga prijedloga zabraniti prosvjede na Markovu trgu, na kome su zgrade Vlade i Sabora. Premijer Ivo Sanader rekao je jučer kako su sigurnosni razlozi jedini motiv takvom prijedlogu.

SPLIT -Nezavisna Lista Velog mista nositelja Željka Jerkova vjerojatno će tijekom današnjeg jutra donijeti odluku o tome koga će njihova četiri vijećnika podržati u Gradskom vijeću, odnosno hoće li podržati HDZ ili koaliciju predvođenu SDP-om, kazao je Jerkov nakon drugog i posljednjeg kruga pregovora održanog sinoć s predstavnicima koalicije Splitski đir, koju čine SDP-HNS-HSU- HSS. Naglasio je kako će odluka biti donesena većinom glasova svih 25 kandidata s Liste Velog mista, a ne samo glasovima četvorice vijećnika. Splitsko Gradsko vijeće čini 25 vijećnika. Koalicija Splitski đir osvojila je 10 mandata, HDZ 6, a "poduzetnička" Lista Velog mista 4. Tri vijećnika ima koalicija Hrvatska unija predvođena HČSP-om Luke Podruga, a po jednog HSP i Nezavisna lista bivšeg SDP-ovca Slobodana Beroša.

PULA -Sinoć je održana utemeljiteljska sjednica pulskog Gradskog vijeća, na kojoj je za predsjednika vijeća izabran Denis Martinčić, predsjednik pulskog SDP-a. Dosadašnji gradonačelnik Pule Luciano Delbianco, koji će, sukladno rezultatima lokalnih izbora, gradonačelničku funkciju na idućoj sjednici Gradskog vijeća prepustiti članu koalicije IDS-SDP-HSU, podnio je ostavku na mjesto vijećnika. U Gradskom vijeću od ukupno 26 vijećnika, koalicija IDS-SDP-HSU ima 15 vijećnika, Nezavisna lista Loredane Štok pet, koalicija IDF- HSLS-LS četiri, a HDZ i koalicija HNS-DSZ-HSS po jednog vijećnika.

ZAGREB - Svjetski dan oceana, 8. lipnja ove godine obilježava se u znaku zaštite kitova i napora udruga diljem svijeta u srječavanju ukidanja moratorija na njihov izlov. Tim povodom je ekološka udruga Prijatelji životinja zatražila od hrvatske Vlade da što prije učlani Hrvatsku u Međunarodno povjerenstvo za kitove, kako bi i naša zemlja mogla odigrati aktivnu ulogu u zaštiti kitova. "Bez obzira na to gdje živimo, svatko od nas utječe na oceane, mora i sve njihove stanovnike", poručuje udruga. U prošlom je stoljeću ubijeno oko dva milijuna velikih kitova, pri čemu se neke vrste dovedene do ruba izumiranja. Zbog toga je 1986. došlo do globalne zabrane komercijalnog kitolova, ali se unatoč tome godišnje ubije oko 1400 kitova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙