FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 7. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 7. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Pravi put za Hrvatsku predstavljaju pomirenje, suradnja s Haškim tribunalom, povratak izbjeglica i povrat imovine te približavanje EU-u i NATO-u, što želimo i zaslužujemo, izjavio je u utorak u Zagrebu premijer Ivo Sanader prilikom posjeta sjedištu Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Hrvatski premijer Ivo Sanader posjetio je sjedište misije OESS-a na poziv njenog šefa Jorgea Fuentesa Monzonisa Vilallonga. Šef misije OESS-a u Hrvatskoj je izjavio da je ovo prvi put da hrvatski premijer posjećuje misiju OESS-a, ali i prvi put u povijesti te organizacije da njeno sjedište posjećuje premijer zemlje domaćina.

STUTTGART - Razgovorom s glavnim tajnikom Saveza općina i gradova Baden-Wuerttemberga i predsjednikom Kulturne zaklade podunavskih Švaba Christianom Stegerom u utorak je počeo drugi dan posjeta predsjednika Sabora Vladimira Šeksa toj njemačkoj pokrajini.Između Baden-Wuerttemberga, jedne od tri najznačajnije njemačke pokrajine, i Hrvatske postoji izraziti vanjskotrgovinski debalans na štetu Hrvatske, zbog čega je Šeks u razgovoru sa zamjenikom ministra gospodarstva te njemačke savezne države, Horstom Mehrlaenderom dogovorio da u Stuttgart dođe izaslanstvo hrvatskih stručnjaka za ekologiju koje bi sa svojim njemačkim kolegama moglo dogovoriti konkretne projekte u području pročišćenja vode ili zraka.

VLADIKAVKAZ - Predsjednik ruske republike Sjeverne Osetije Aleksandar Džasohov podnio je u utorak ostavku, devet mjeseci nakon talačke krize u Beslanu gdje otad obitelji žrtava traže da odstupi s dužnosti. Parlament Osetije jednoglasno je potvrdio ostavku. Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je da predsjednik osetskog parlamenta Tajmuraz Mamsurov naslijedi Džasohova, a parlament je odmah potvrdio tu kandidaturu sa 62 glasa od 65 zastupnika. Prema podacima vlasti, u školi u Beslanu je od 1. do 3. rujna oteto 1.128 osoba. U otmici je poginulo 330 ljudi, od kojih 186 djece, a 31 terorist je ubijen.

LONDON - Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw krenut će u utorak na dvodnevnu turneju po Bliskom istoku tijekom koje će razgovarati s izraelskim i palestinskim čelnicima, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Londonu. Ministarstvo nije iznijelo pojedinosti puta tijekom kojeg će Straw razgovarati s premijerom Arielom Sharonom i ministrom vanjskih poslova Silvanom Shalomom. Ministar će kasnije razgovarati s predsjednikom palestinske samouprave Mahmudom Abasom i premijerom Ahmedom Koreiom. Njegovo putovanje koincidira sa sastankom američkog predsjednika Georgea W. Busha i britanskog premijera Tonyja Blaira u Washingtonu tijekom kojeg će biti riječi i o napretku bliskoistočnog mirovnog procesa.

ZAGREB - Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Helen Štimac Radin sudjelovat će od srijede do petka na 32. sastanku Upravnog odbora za ravnopravnost žena i muškaraca Vijeća Europe u Strasbourgu, priopćio je u utorak hrvatski Sabor. Uz pripreme za održavanje 6. Europske ministarske konferencije o ravnopravnosti spolova u lipnju 2006. u Stockholmu, tijekom dvodnevnog zasjedanja će se, među ostalim, raspravljati i o ulozi muškaraca i žena u mirnom rješavanju sukoba i izgradnji mira, Konvenciji VE protiv trgovanja ljudima, aktivnostima u području uravnotežene participacije žena i muškaraca u političkom i javnom životu, zaštiti žena od nasilja i drugo.

KIRKUK - Tri automobila-bombe eksplodirala su u utorak ujutro gotovo istovremeno blizu tri kontrolne točke oko grada Hawija na sjeveru Iraka pri čemu je poginulo 14 osoba, objavili su bolnički izvori. Po njima, taj broj možda još uvijek nije konačan s obzirom da je ranjeno 19 osoba od kojih neki teško. Prema policijskom izvoru, tri eksplozije su se zbile oko 7,30 po srednjoeuropskom vremenu na kontrolnim točkama na sjevernom, zapadnom i istočnom ulazu u grad.

SYDNEY - Sumnjivi paket izazvao je u utorak uzbunu u veleposlanstvu Indonezije u Canberri, drugi puta u tjedan dana, ali se pokazalo da je bezopasan, izjavila je policija. Veleposlanstvo je bilo zatvoreno četiri sata nakon što je policija odgovorila na poziv veleposlanstva, rekao je glasnogovornik policije. "Paket je provjeren i pokazalo se da nije opasan", dodao je. Prošlog tjedna veleposlanstvo je bilo zatvoreno dva dana nakon otkrića praha u omotnici koja je stigla na njihovu adresu, što je izazvalo strah od antraksa, a potvrđeno je da je prah bezopasan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙