FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 6. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do15,30 sati
ZAGREB, 6. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Vladin prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju izazvao je nezadovoljstvo Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) koji su danas oštro prosvjedovali protiv prijedloga kojem je cilj, kako smatraju, zabraniti prosvjede na Markovu trgu. Hrvatski sabor prošloga je petka Vladin prijedlog uvrstio u dnevni red tekuće sjednice i o njemu bi trebao raspravljati ovoga tjedna. Prijedlogom se želi nadopuniti članak 11. Zakona o javnom okupljanju propisivanjem zabrane održavanja mirnog okupljanja i javnog prosvjeda u blizini štićenih objekata. NHS u priopćenju tvrdi da Vlada time želi dodatno ograničiti demokratsko pravo građana na javno izražavanje nezadovoljstva, što predstavlja korak unazad u demokratizaciji hrvatskog društva.

ZAGREB - Za vrijeme štrajka u srednjim školama, koji je najavljen za četvrtak 9. lipnja, ravnatelji će organizirati nastavu ili zamjenu za djelatnike u štrajku pa nema razloga da roditelji djecu ne šalju u školu, izjavio je u ponedjeljak državni tajnik za srednje škole Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić. Škole će biti otvorene za učenike i nastavnike, a školska godina se može normalno završiti, posebice stoga što su maturanti završili s nastavom, kazao je Janjić Hini. Ponovio je da se dani provedeni u štrajku nastavnicima neće platiti, istaknuvši kako će evidenciju o tome tko radi, a tko štrajka voditi ravnatelji.

ZAGREB - Hrvatska televizija (HTV) organizirala je danas za novinare projekciju jedne epizode dokumentarnog serijala "Sanitet u Domovinskom ratu" kako bi opovrgnula izjavu saborskog zastupnika Andrije Hebranga da serijal ne želi prikazati iz ideoloških razloga. Projekcijom su, kako kažu na HTV-u, htjeli odbaciti Hebrangovu tvrdnju te pokazati da je riječ o uratku koji ne odgovara profesionalnim standardima. Odbacujući tvrdnje o ideološkim razlozima zbog kojih, kako je Hebrang nedavno izjavio u Hrvatskom saboru, HTV serijal već godinu dana ne želi prikazati, urednik dokumentarnog programa Miro Branković ustvrdio je da je serijal zanatski loše napravljen.

KARLOVAC - Predsjednica Županijske organizacije HSLS-a Marija Fićurin i tajnik Mile Sokolić kazali su danas na konferenciji za novinare u Karlovcu kako ne znaju tko je kandidat koalicije HDZ-a, HSLS-a i DC-a za karlovačkog župana i gradonačelnika. "Htjeli bismo da se i nas pita tko će biti karlovački župan ili gradonačelnik jer HDZ-ovi tajni pregovori nisu politički korektan odnos prema političkom partneru s koalicijske liste", rekao je Sokolić. Marija Fićurin izrazila je nadu da će "HDZ poboljšati svoj odnos prema koalicijskom partneru, barem u zadnjih nekoliko dana, inače nije isključena ni jedna mogućnost".

ĐAKOVO - Na današnjoj utemeljiteljskoj sjednici đakovačkoga Gradskog vijeća u skladu s izbornim rezultatima, po kojima je s natpolovičnom većinom pobijedila koalicija SDP-HNS-HSS, za predsjednika Vijeća ponovno je izabran Ivica Mandić (HNS), a za njegova zamjenika Željko Malević (SDP). Pobjednička koalicija u Gradskom vijeću ima 12 mjesta, a preostalih sedam pripada oporbi - koaliciji HDZ-HSLS tri i koaliciji HB-HPS-HKDU dva - te po jedno HSP-u i HSU-u. Nakon utemeljiteljske održana je i druga sjednica Gradskog vijeća na kojoj je za gradonačelnika ponovno izabran Zoran Vinković (SDP), a za dva zamjenika gradonačelnika Matija Marinović (HNS) i Krunoslav Filipović (HSS).

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je danas u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu u nastupne posjete voditelja Misije OESS-a u Hrvatskoj Jorgea Fuentesa Monzonisa-Vilallongu te veleposlanike, portugalskog Luisa Josea Moreiru da Silvu Barreirosa, i grčkog Panayotisa Baizaosa. Britanskog veleposlanika Johna Ramsdena primio je na njegov prijedlog. To su bili nastupni posjeti voditelja Misije OESS-a te portugalskog i grčkog veleposlanika pošto su preuzeli službu u Hrvatskoj, stoji u priopćenju Ureda zagrebačkog nadbiskupa za odnose s javnošću.

ZAGREB - Knjiga Božidara Novaka "Hrvatsko novinarstvo u 20. stoljeću" predstavljena je danas u Novinarskom domu u Zagrebu. O knjizi su govorili novinar Ante Gavranović, ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Mirko Galić, urednik knjige Srećko Lipovčan i autor. Novinarstvo je najlošije istraženi segment hrvatskoga društva, ustvrdio je Lipovčan dodavši kako je Novakova knjiga "jedan i jedini priručnik za spoznaju osnovnih tokova našeg novinarstva u 20. st." Autor u knjizi piše o novinarstvu u Hrvatskoj za vrijeme Habsburške monarhije, u doba monarhističke Jugoslavije, tijekom Drugoga svjetskog rata, u socijalističkoj Jugoslaviji i novinarstvu nakon konstituiranja višestranačkoga sabora i ostvarenja samostalne i suverene Republike Hrvatske.

ZAGREB - Festival svih predstava koje su ove sezone na rasporedu Dramskog kazališta "Gavelle" "Gavella&Europlakat Fair" održat će se od 7. do 17. lipnja, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj tog kazališta Darko Stazić. Smisao te smotre, koja se održava već desetu godinu, jest popularizirati "Gavelline" predstave i omogućiti da posjetitelji po cijeni od samo 15 kuna za predstavu pogledaju propušteno u protekloj sezoni, rekao je Stazić. Dodao je kako će biti izvedeno ukupno 13 predstava - deset na velikoj i tri na maloj sceni "Mamut" DKG-a.

ZAGREB - Prijave za upis u I. razrede srednjih škola u ljetnom upisnom roku, primat će se 30. lipnja i 1. srpnja, a rezultati će biti objavljeni 4. srpnja, dok će se dan poslije, 5. srpnja, obavljati upisi djece u I. razrede srednjih škola. Prijave za upise u drugom upisnom krugu ljetnog roka primat će se 6. srpnja, rezultati će biti objavljeni 7., a upisi će se obavljati 8. srpnja. Učenici koji se neuspiju upisati u lipnju ili srpnju moći će to učiniti u jesenskom roku. Prijave za upis zaprimat će se 29. kolovoza, ljestvica poretka bit će objavljene 30. kolovoza, a upisi će se obavljati 31. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙