FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarci glasovali o ulasku u Europu bez granica

ŽENEVA, 5. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Švicarci su u nedjelju nareferendumu odlučivali o tomu hoće li sudjelovati u Europi bez granicakoja se temelji na Schengenskom/Dublinskom sporazumu, nekoliko dananakon negativnog ishoda referenduma u Francuskoj i u Nizozemskoj.
ŽENEVA, 5. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Švicarci su u nedjelju na referendumu odlučivali o tomu hoće li sudjelovati u Europi bez granica koja se temelji na Schengenskom/Dublinskom sporazumu, nekoliko dana nakon negativnog ishoda referenduma u Francuskoj i u Nizozemskoj.

Referendum je završen u 12.00 sati po mjesnom vremenu, a prve procjene očekuju se rano poslijepodne te službeni rezultati tijekom večeri.

Analitičari vjeruju da će 'da' tijesno prevagnuti, ali strahuju od utjecaja negativnog ishoda referenduma u Francuskoj i u Nizozemskoj, premda su mnogi Švicarci glasovali pisanim putem prije francuskog referenduma 29. svibnja.

Schengen ukida sustavni nadzor osoba na granicama (osim u zračnim lukama). Zauzvrat će švicarska policija imati pristup računalnim bazama podataka SIS s imenima 15.000 kriminalaca i 700.000 stranaca kojima je zabranjen boravak.

Jedinstvena Schengenska viza omogućit će neeuropskim turistima da se slobodno kreću od Marseillea do Neuchatela.

Sporazum iz Dublina predviđa da tražitelj azila kojemu je odbijen zahtjev u jednoj od zemalja članica ne može ponovno podnijeti zahtjev u drugoj zemlji, što bi broj zahtjeva u Švicarskoj smanjilo za 20 posto.

Schengenski prostor koji je uspostavljen 1985., a zaživio je 1995., zasad obuhvaća 13 zemalja članica EU-a (osim Velike Britanije i Irske), zatim Norvešku i Island.

Schengen i Dublin dio su bilateralnih ugovora koje je Švicarska lani potpisala s Europskom unijom koje nije članica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙