FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 5. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do4,30 sati.
ZAGREB, 5. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Uklanjanje Zida boli iz Selske ceste i njegovo premještanje na zagrebačko groblje Mirogoj, koje je počelo u subotu rano ujutro, privremeno je zaustavljeno jer su se tome usprotivile braniteljske udruge. Opeke s imenima zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila složene su na palete s namjerom da se odvezu na Mirogoj, a predstavnici udruga su ih vraćali, gradeći ponovno Zid boli na mjestu na kojem je i bio. Predsjednica Centra "Apel" Zdenka Farkaš ocijenila je premještanje Zida boli "političkim i humanitarnim terorizmom". "Zid boli počeli smo graditi 1993. potaknuti tragedijom i agresijom na Hrvatsku, i kao apel za humanost i ljudska prava upućen međunarodnoj zajednici i svima u Hrvatskoj", kazala je. Ministrica pravosuđa i predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt rekla je da je Zid boli jedini spomenik iz Domovinskog rata koji je spontano nastao. Premještati Zid na Mirogoj i stavljati opeke u grob potpuno je neprimjereno, dodala je.

ZAGREB - Reagirajući na pokušaj uklanjanja Zida boli iz Selske ulice i njegovo premještanje na groblje Mirogoj, Zajednica udruga HVIDR-e grada Zagreba u priopćenju u subotu izrazila je "najdublje ogorčenje i zgražanje" zbog, "nemilog pokušaja nasilnog i protupravnog uklanjanja Zida boli". Također se navodi kako Zid boli, na kojem su napisana imena poginulih ili nestalih hrvatskih branitelja i civila, "nije nipošto gradsko, a pogotovo ne komunalno pitanje". "Njegov značaj je pitanje širokog nacionalnog konsenzusa na kojem je i nastao. O njegovoj sudbini ili premještanju može se odlučivati samo na državnoj razini, uz suglasnost svih društvenih čimbenika, i bez zaobilaženja onih koji su u njegovom nastajanju dali najveći pečat, a to su branitelji, stradalnici i žrtve Domovinskog rata", navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e Zagreba Ivan Pandža. Dodaje se da hrvatski vojni invalidi Domovinskog rata pozivaju "sve branitelje, invalide, udovice, roditelje poginulih, vojne i civilne stradalnike rata, kao i sve čestite i domoljubne građane, da se priključe otporu ovakvim divljačkim pokušajima brisanja hrvatske nacionalne memorije".

ZAGREB - Mladić osumnjičen za širenje lažnih i uznemiravajućih glasina putem prijetećih pisama, pušten je u subotu na slobodu nakon što je saslušan pred istražnom sutkinjom zagrebačkog Županijskog suda i priznao djelo. "Osumnjičeni je sve priznao i nakon što je saslušan pušten je na slobodu, među ostalim i jer tužiteljstvo nije zatražilo njegovo zadržavanje u pritvoru", izjavila je Hini istražna sutkinja Erna Dražančić. Potvrdila je da je osumnjičeni nezaposleni 19-godišnjak Branko Brleković. Istražna sutkinja Erna Dražančić također je rekla kako je policija mladića privela u petak navečer uz kaznenu prijavu zbog širenja lažnih i uznemirujućih glasina. Naime, mladić je nekim hrvatskim medijima i državnim institucijama slao prijetnje napadima navodne terorističke mreže "Racija politike" a za to kazneno djelo moguća je novčana kazna ili kazna zatvora do šest mjeseci.

ZAGREB - Novi predsjednik Društva hrvatskih književnika(DHK) u sljedećemu trogodišnjem mandatu bit će Stjepan Čuić, odlučeno je u subotu na izbornoj skupštini Društva. Za dopredsjednike Društva izabrani su Maja Gjerek Lovreković i Srećko Lipovčan. Stjepan Čuić istaknuo je kako će se zauzimati da hrvatska književnost od Marulića do danas bude afirmirana i u medijima i u školskoj lektiri. Uz brigu o hrvatskome jeziku, zauzimat će se i za suradnju s izdavačima, Maticom hrvatskom i Leksikografskim zavodom. Odbor Fonda "Miroslav Krleža" izvijestio je da će ugledna nagrada, koju Fond dodjeljuje svake druge godine, biti uručena Slobodanu Novaku za roman "Pristajanje" 7. srpnja. Povjerenstvo za dodjelu godišnje nagrade "Tin Ujević" odlučilo je nagraditi zbirku pjesama "Tijat" Borbena Vladovića, a nagrada će autoru biti uručena početkom srpnja u Vrgorcu.

ZAGREB - Na subotnjem saboru Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Zagreb za predsjednika te udruge ponovno je izabran njezin dosadašnji predsjednik Željko Sačić. Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata osnovana je prošle godine i ima 6.000 članova. Počasni predsjednici Udruge - Mladen Markač, Ivan Vekić i Ivan Jarnjak prihvaćeni su aklamacijom. Na saboru su prihvaćena godišnja financijska izvješća, izvješća Suda časti i predsjednika te Središnjeg odbora Udruge. Novoizabrani predsjednik Željko Sačić izjavio je kako je na sjednici zaključeno da se Udruga mora više afirmirati u javnosti i u tijelima vlasti kako bi se učinkovito rješavali problemi nezaposlenih i razvojačenih branitelja.

SISAK - Glavni tajnik Biskupske sinode u Rimu i naslovni nadbiskup sisački mons. Nikola Eterović izjavio je u subotu u Sisku da prijedlog za osnutak sisačke biskupije trebaju raspraviti Hrvatska biskupska konferencija (HBK) i Sveta Stolica te da to treba biti "harmonizirano u preispitivanju strukture Crkve u Hrvatskoj". Na primanju u Gradskoj vijećnici u čast Dana grada Eterović je rekao da "Sisak ima dugu i slavnu povijest", ističući ulogu toga grada u evangelizaciji tog dijela Hrvatske i očuvanju kršćanske vjere, duha i identiteta kroz mnogobrojne povijesne borbe. Dodao je kako zato "ima razumijevanja za inicijativu da se obnovi Sisačka biskupija". Pozvao je vjernike i stanovnike Siska da budu na razini svojih povijesnih dosega, da ne ustraju samo u obnovi u Domovinskom ratu porušenih i oštećenih vjerskih zdanja, nego i da zdušno rade na duhovnoj obnovi i njegovanju primjera svetog Kvirina. Izrazio je želju za "obnovom prelijepe crkve svetog Kvirina u Sisku".

ZAGREB - Dvije knjige glazbene historiografije "Glazba u renesansi" muzikologa Howarda M. Browna i Louise K. Stein te "Glazbena pretklasika" Petera Rummenhoellera, u izdanju Hrvatskog muzikološkog društva, predstavljene su u subotu u Zagrebu. Knjige su tiskane u biblioteci "Opća povijest glazbe" i prvi su prijevod povijesti europske glazbe od srednjega vijeka do 20. stoljeća na hrvatski jezik. Voditelj projekta Stanislav Tuksar najavio je da bi se do 2006. trebalo tiskati i preostalih pet knjiga iz projekta Opća povijest glazbe - Glazbena povijest srednjega vijeka, Barokna glazba, Doba Mozarta i Beethovena, Glazba 19. stoljeća te Glazba 20. stoljeća - koje će popuniti prazninu u glazbenoj historiografiji. Knjige su namijenjene muzikolozima i stručnjacima s područja humanističkih znanosti, učenicima i studentima glazbe i povijesti umjetnosti.

ZAGREB - U Zagrebu je u subotu osnovana Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Sporazum o osnutku potpisali su predsjednici Vijeća crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj - za Primorsko-goransku županiju Čedomir Janković i Splitsko-dalmatinsku Dragoljub Radojević, za grad Zagreb Veselin Simović, za Rijeku Ljubo Radović i za Split Borivoje Stevović. Koordinacija se osniva "radi usklađivanja i unaprjeđivanja zajedničkih interesa, usaglašavanja stavova vijeća crnogorske nacionalne manjine te njihova predstavljanja i zastupanja na razini Hrvatske". U Hrvatskoj je oko 5.000 Crnogoraca, a Koordinacija znači provedbu jedne od važnih odredaba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, rekao je predsjednik Inicijativnog odbora Veselin Simović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙