FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 4. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 4. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

SARAJEVO - Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Izet Žigić izjavio je kako su hrvatska naftna tvrtka INA i mađarski MOL odustali od ispunjenja zahtjeva koje im je postavila federalna vlada kako bi preuzeli vlasništvo nad sarajevskim "Energopetrolom", navodi u subotu Oslobođenje. Federalni ministar, koji je bio i na čelu povjerenstva što je ocjenjivalo prispjele ponude za preuzimanje većinskog državnog udjela u "Energopetrolu", ocjenjuje kako se hrvatsko-mađarskom konzorciju ne može dopustiti preuzimanje sarajevske naftne tvrtke sve dok INA ne podmiri sva novčana dugovanja prema Federaciji.

MOSTAR - Sabor HDZ BiH na kojem se danas u Mostaru očekuje izbor novog vodstva stranke, počeo je oštrim zamjerkama više izaslanika koji su se u svojim diskusijama okomili na način pripreme ovog sabora, ističući da se pri tome manipuliralo samo da bi se pripremio teren za izbor jednog kandidata za predsjednika HDZBiH. U tim diskusijama nedvojbeno se aludiralo na Dragana Čovića protiv kojega je nedavno podignuta optužnica koja ga tereti za korupciju, ali ga je unatoč tomu i na njegovo osobno inzistiranje stranačko Predsjedništvo kasno preksinoć preglasavanjem odlučilo kandidirati za predsjednika stranke. Predsjednik Europske pučke stranke Wilfried Martens sudionicima Sabora HDZBiH poručio je u pismu, što ga je sudionicima sabora pročitao Martensov izaslanik Wolfgang Grosruck, da je ovaj sabor presudan za sudbinu HDZ BiH. Voditelj izaslanstva HDZ-a Republike Hrvatske Luka Bebić pozvao je sudionike sabora da izaberu vodstvo HDZBiH u kojem će Hrvati, ali i Europska pučka stranka prepoznati demokratičnost.

LJUBLJANA - Dvije ženske osobe, među kojima jedna asistentica u romskom razredu lokalne osnovne škole, ubijene su u napadu ručnom bombom na kuću u romskom naselju Dobruška vas blizu Novog Mesta, javila je slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV koja se poziva na neslužbene izvore. Napad se dogodio u subotu nešto nakon ponoći, kada su nepoznate osobe koje su se dovezle automobilom, u kuću ubacile bombu koja je eksplodirala. Nije poznato koliko je osoba u trenutku eksplozije bilo u kući i ima li još ranjenih. Policija je potvrdila incident, te rekla da vodi intenzivnu kriminalističku istragu. Kako je javila ista televizijska postaja, u istragu je uz lokalnu policiju iz Novog Mesta uključena i protuteroristička ekipa iz Ljubljane. Romska naselja oko Novog Mesta došla su prije nekoliko mjeseci u središte medijske pozornosti zbog konflikata Roma s okolnim stanovnicima koji su rezultirali osnivanjem posebnih odjela za romske učenike u osnovnim školama.

SINGAPUR - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld je u subotu, govoreći na godišnjoj konferenciji Međunarodnog instituta za strateške studije, optužio arapsku satelitsku televiziju Al-Jazeeru da emitiranjem snimaka smaknuća stranaca u Iraku ohrabruje islamske militantne skupine. "Da živite na Bliskom istoku i svaki dan gledate Al-Jazeeru, čak i da ste Amerikanac, počeli biste se pitati što je tu krivo. Ali, nije Amerika kriva. Krivi su ljudi koji se pojavljuju na televiziji i pritom ljudima odrubljuju glave", kazao je Rumsfeld. Prema njegovim riječima, "televizijske mreže koje to prenose promiču terorizam". Uredi Al-Jazeere u Kabulu i Bagdadu bili su na meti američkog bombardiranja tih gradova, no vlada u Washingtonu tvrdi da je to puki slučaj.

SANTA MARIA - Tužitelji i obrana u slučaju Michaela Jacksona, kojega se tereti za seksualno zlostavljanje djece, dali su svoje završne riječi, a porota se povukla na vijećanje. Nakon tromjesečnog suđenja, sudac Rodney Melville rekao je poroti od osam žena i četvero muškaraca da se povuku na vijećanje, poručivši im da "budu nepristrani suci činjenica". Jackson će se u sudnicu vratiti tek kad porota donese presudu. Optužen je za zlostavljanje 13-godišnjeg dječaka na svom ranču u veljači i ožujku 2003. godine.

PEKING - Na 16. godišnjicu krvavog gušenja demokratskog pokreta na trgu Tiananmen, Peking je u subotu osvanuo miran i spokojan, no vodstvo zemlje je disidente stavilo pod strogi nadzor kako nitko ne bi došao u napast da prosvjedima pokuša izazvati čelični stisak vlasti, prenose agencije. "Policija mi je jasno rekla da mi danas neće dopustiti odlazak na groblje", izjavila je Ding Zilin, čelnica udruge Majke s Tiananmena, koja se od 1989. bori da se rasvijetli pokolj nad stotinama civila među kojima je bio i njezin tada sedamnaestogodišnji, sin. Ove godine je obilježavanje godišnjice pokolja na Tiananmenu posebice osjetljivo zbog smrti Zhao Ziyanga, jednog od glavnih čelnika Kine koji je 1989. smijenjen jer se solidarizirao sa studentima prosvjednicima.

PEKING - Policija u Pekingu je zapalila 224 kilograma heroina i ostalih vrsta droge u povodu obilježavanja prvog "opijumskog rata" između Kine i Velike Britanije prije 166 godina, izvješćuje u subotu China Daily. Droga u vrijednosti 100 milijuna yuana (12 milijuna dolara) zapaljena je u petak u pekinškom predgrađu. Naime, 3. lipnja 1839. godine, carski povjerenik Lin Zexu zapovjedio je uništavanje velikih količina opijuma zaplijenjenog od stranih trgovaca u Humenu, nedaleko od ušća rijeke Perles. Taj je događaj poslužio Velikoj Britaniji kao izgovor da, u ime slobode trgovine, pokrene prvi u nizu ratova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙