FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 3. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do15,30 sati.
ZAGREB, 3. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac danas je sklopljenu koaliciju HDZ/HSP/HSLS/HB-a u Kninu nazvao nacionalističkom, povratkom na staru, diskriminirajuću politiku prema srpskoj manjini, te najavio da će vodstvo stranke ovih dana preispitati suradnju s HDZ-om. "Ta koalicija nije dobra za Knin, nije dobra za Hrvatsku. To je nacionalistička koalicija kojoj Ustavni zakon o nacionalnim manjinama služi kao smokvin list", izjavio je Pupovac novinarima u Hrvatskom saboru. Premijera Ivu Sandera i HDZ-ovu vlast prozvao je da, izuzimanjem manjina, u ovom slučaju SDSS-a, iz lokalne vlasti u Kninu pokazuje da vlast ne drži do manjinske politike. "Za Srbe u Hrvatskoj, kao i sve druge manjine, manjinska politika koja se ne realizira tamo gdje manjine žive nije manjinska politika", kazao je Pupovac.

KAPELA - Svi radovi na najdužem tunelu u Hrvatskoj "Maloj kapeli" bit će završeni do 15. lipnja, a u promet će najvjerojatnije biti pušten i prije predviđena roka, 30. lipnja. Iako su kroz kapelski masiv probijene dvije cijevi, prometovat će se dvosmjerno samo kroz desnu, zapadnu cijev, a lijeva cijev služit će za slučaj nezgode u tunelu, koji je inače vrlo visoke razine sigurnosti, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Mario Crnjak pri današnjem obilasku gradilišta. Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta rekao je da svi radovi teku po planu te da će i tehnički pregled biti završen kako je i planirano, što znači da će tunel "Mala kapela" biti pušten u promet u zadnjem tjednu lipnja ove godine. "Vjerojatno će to biti i prije 30. lipnja, još nije utvrđen točan datum, ali će on biti bar nekoliko dana prije (...), rekao je Kalmeta. Dodao je da će se u tom roku pustiti i ostale dionice na autocesti.

ZAGREB - Do kraja godine svi hrvatski sudovi trebali bi svoje zemljišne knjige prenijeti u elektronski oblik, kazala je danas ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt otvarajući stručno savjetovanje "Zemljišne knjige u funkciji razvoja Republike Hrvatske". Ministrica je naglasila da je modernizacija zemljišnih knjiga jedan od temelja cjelokupne reforme pravosuđa, a konačan cilj je stvaranje jedinstvene elektronske baze zemljišno-knjižnih podataka, njihova dostupnost i mogućnost brzog vađenja izvadaka, kao i rješavanje svih zaostataka. Uvodna predavanja održali su akademik Jakša Barbić, sutkinja Općinskog suda u Crikvenici gabrijela Mihelčić, voditeljica gruntovnice u Sesvetama Ana-Marija Končić, predsjednik varaždinskog Općinskog suda Damir Kontrec te pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i upravu Istarske županije Desa Sarvan.

ZAGREB - Saborski klubovi zastupnika suglasili su se danas da Sabor treba potvrditi okvirni sporazum o općim načelima sudjelovanja Hrvatske u programima EZ, navode da će Hrvatska time, uz financijsku korist, potvrditi i odlučnost približavanju EU. Potvrđivanjem Okvirnog sporazuma, Hrvatskoj se otvara prilika da uz tri dosadašnja, koristi sredstva iz još devet programa sada namijenjenih samo članicama EU, rekao je Vladin predstavnik. Programi se, među inim, odnose na poticanje poduzetništva, jednakost spolova, transportni sustav, znanstvena istraživanja. Klubovi upozoravaju da su 'u igri' velika sredstva i da ih treba pametno iskoristiti, jer, kako kaže Jozo Radoš (Klub HNS/PGS), o tome će ovisiti percepcija Hrvatske u Uniji.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a i bivši premijer Ivica Račan izjavio je danas novinarima u Hrvatskom saboru da nakon jučerašnjeg posjeta glavne haške tužiteljice Carle del Ponte ne treba donositi konačne ocjene je li tužiteljstvo 'omekšalo' stajalište prema Hrvatskoj, već da treba pričekati tužiteljičino izvješće pred Vijećem sigurnosti UN-a. Napomenuo je da je, kao premijer, više puta razgovarao s Carlom del Ponte, te da je iz tih sastanaka stekao iskustvo da se ocjene tužiteljice mogu razlikovati ovisno o tome gdje ih i kada iznosi. Njezine su) su izjave oduvijek bile mekše i s više razumijevanja za hrvatsku situaciju nego što bi se to pokazalo nakon dva, tri, pet dana u New Yorku ili u EU-u, rekao je Račan.

ZAGREB - Predstavnici hrvatskog Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka i njihovi kolege iz resornog ministarstva BiH usuglasili su se oko spoja koridora V.c između Hrvatske i BiH, a on bi trebao biti granična točka na rijeci Savi kod Svilaja s hrvatske strane i područja odžačke općine s bosanske strane, izjavila je danas za Hinu glasnogovornica Ministarstva Marina Halužan. Halužan je kazala da je bilo riječ o tehničkom sastanku, budući su koordinate već bile određene, ali je bosanska strana nedavno projektirala trasu, nakon čega će geodetske službe odrediti točnu mikrolokaciju. Sudionici su se dogovorili kako će se spoj obaviti na području odžačke općine u blizini mjesta Svilaj, kako je i dogovoreno prije dvije godine u Osijeku na susretu ministara iz BiH, RH i Mađarske, kazao je Matej Jurišić, pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka. "Trasa koridora kroz Hrvatsku nije upitna i radovi kreću na jesen na trasi Sredanci - Đakovo, rekao je Jurišić, dodajući kako misli da je to odrednica koju će uskoro slijediti i BiH.

ŠIBENIK - Vlada bi u srpnju ili kolovozu mogla predstaviti nacrt nacionalne razvojne strategije, uskoro će se ekipirati Agencija za promicanje izvoza i ulaganja, a poticaji poduzetnicima preko programa Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva više neće biti ograničeni na maksimalan iznos od 80 tisuća kuna, već će se određivati prema potrebama poduzetnika, najavljeno je na današnjem devetom Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu u Šibeniku. Vlada ima ekonomski program, a riječ je o Predpristupnom ekonomskom programu na osnovi kojeg će se izraditi nacionalna razvojna strategija, rekao je potpredsjednik Vlade Damir Polančec i najavio da će nacrt Vlada predstaviti u srpnju ili kolovozu.

ZAGREB - HSS, SDP, HNS i HSU sklopili su danas međustranački Sporazum o formiranju vlasti u Zagrebačkoj županiji. Sporazum su potpisali Božidar Pankretić, Palma Klun Posavec, Josip Jambrač i Đurđa Parać - predsjednici HSS-a, SDP-a, HNS-a i HSU-a Zagrebačke županije. Te četiri stranke ukupno imaju 25 od 45 vijećnika Skupštine Zagrebačke županije. HSS ima 10 vijećnika, SDP osam, HNS četiri, a HSU tri vijećnika. Nakon potpisivanja sporazuma rečeno je da će kandidat za župana Zagrebačke županije biti dosadašnji župan HSS-ovac Stjepan Kožić.

BOSILJEVO - U Bosiljevu je danas nakon lokalnih izbora uspostavljeno novo Općinsko vijeće, prva lokalna vlast od ukupno 18 općinskih i pet gradskih vijeća u Karlovačkoj županiji. U Općinsko vijeće izabrano je sedam HDZ-ovih vijećnika i četiri s koalicijske liste HSS-SDP-HNS, te je svih 11 vijećnika za predsjednika jednoglasno izabralo Josipa Korenića iz HDZ-a, koji je ujedno i načelnik. Za zamjenika načelnika izabran je Robert Biturajac (HDZ).

SPLIT - Uklanjanje bespravno izgrađena dijela poslovno-stambene zgrade "Lazarice" u Splitu nastavljeno je jutros nakon gotovo dva mjeseca, od kada je investitor "Atrium Spalatum" od Općinskog suda uspio dobiti zabranu rušenja koja je prije nekoliko dana poništena. Po nalogu Ministarstva graditeljstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja vinkovačka tvrtka "Eurco" dvama strojevima nastavila je uklanjati gornje etaže deveterokatnice, počevši od južnog pročelja zgrade. Nalog za uklanjanje, kako se doznaje, Ministarstvo je izdalo nakon nedavne odluke Županijskog suda u Splitu kojim je prihvaćena žalba Ministarstva na rješenje Općinskog suda o privremenoj zabrani daljnjeg rušenja "Lazarice", donesenoj u početku travnja na zahtjev investitora, čime je ta zabrana stavljena izvan snage i postupak vraćen na ponovno odlučivanje.

ZAGREB - Nakon provedene istrage Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) podnio je optužnicu protiv dvojice splitskih carinika osumnjičenih za primanje mita te vozača kamiona koji ih je podmitio s 1.500 kuna, izvijestio je danas USKOK. USKOK tvrdi da je tijekom istrage prikupio dokaze kojima je potvrđena sumnja da su carinici Miroslav Gabričević (27) i Krešimir Čelan (35) u noći s 14. na 15. travnja tražili novac od vozača Ivice Barana (40) koji je s četiri kamiona organizirao prijevoz autootpada iz BiH u Liberiju. Mito je traženo i uzeto kako bi se obavio carinski pregled i odmah dozvolio prijevoz autootpada za kojeg je postojala dvojba da se radi o opasnom otpadu, u kojem slučaju bi slijedila posebna carinska procedura, stoji u priopćenju.

RIJEKA - Rijeka će od 8. do 10. lipnja 2006. biti domaćin Generalne skupštine Međunarodne udruge gradova i luka, odlučeno je na ovogodišnjoj skupštini održanoj u protekla dva dana u Bilbau, izvijestio je danas Ured grada Rijeke. Udruga okuplja 170 članova s pet kontinenata, a jedan od članova Upravnog odbora je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je sudjelovao na skupštini u Bilbau. U Rijeci se očekuje više od 100 predstavnika, a tema će biti "Urbani turizam u transformaciji lučkih gradova".

SPLIT - Protiv bivše predsjednice supetarskog Općinskog suda Ivane Domić (41) i još dviju osoba Odjel organiziranog kriminaliteta splitsko-dalmatinske Policijske uprave podnio je novu kaznenu prijavu zbog zloporabe položaja i ovlasti, odnosno poticanja na to kažnjivo djelo nezakonitim presudama u zemljišnim odnosima, izvijestio je načelnik Ureda načelnika PU-a Ninoslav Ćurić. Protiv Ivane Domić to je već peta kaznena prijava za isto kažnjivo djelo. Najnovijom kaznenom prijavom tereti ju se da je u veljači 1999. donijela presudu zbog izostanka kojom je vlasništvo nad 345 zemljišnih parcela u Sumartinu na Braču, u vlasništvu više mještana, dodijelila franjevačkom samostanu i da je u studenom 1997. na isti način vlasništvo nad 1808 četvornih metara dodijelila 48-godišnjaku, koji je također kazneno prijavljen i njegovu ocu.

BJELOLASICA/ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Hrvatskom olimpijskom centru Bjelolasica Nacionalnu konferenciju "Mladi i društvo u tranziciji", priopćeno je iz Ministarstva. Svrha konferencije je sustavnija i učinkovitija provedba Nacionalnog programa djelovanja za mlade, unaprjeđenje uloge mladih u procesima priključenja EU-u kao i razmatranje raznolikog pojmovlja vezanog uz udruženja mladih kako bi se mogli pretočiti u zakonske okvire. U radu dvodnevne Konferencije, u organizaciji Ministarstva, sudjeluju udruge mladih, studentske udruge, mladeži političkih stranaka i vjerskih zajednica, te predstavnici postojećih Vijeća za mlade, zajedno sa stručnjacima iz ovog područja.

VARAŽDIN - Trodnevna regionalna konferencija pod nazivom Mladi za mlade u borbi protiv AIDS-a počela je danas u varaždinskom hotelu Turist. Mladi iz zemalja jugoistočne Europe okupili su se na regionalnoj konferenciji radi stvaranja strateškog plana u borbi protiv AIDS-a. Porast broja oboljelih od AIDS-a najveći je među mladima, a ta se tendencija se nastavlja. Po podacima UN-a, polovica svih oboljelih od AIDS-a su osobe mlađe od 24 godine. U Hrvatskoj, po službenim podacima, ima 470 oboljelih od AIDS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙