FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 2. lipnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 2. lipnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - HDZ je s HSP-om postigao dogovor o koalicijskoj suradnji prema kojem će dvije stranke konstituirati poglavarstva u šest županija tako da će HDZ imati župane u svih šest, a HSP dožupane, potvrdio je jučer novinarima predsjednik HSP-a Anto Đapić. Dvije će stranke formirati vlast u Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj. Dogovorena je i suradnja u Slavonskom Brodu gdje će HSP-u pripasti mjesto gradonačelnika, rekao je Đapić. On je izjavio da su time završeni pregovori o blok-koaliciji s HDZ-om. Na stolu je još ponuda za suradnju u Virovitičko-podravskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, dodao je.

MAKARSKA - U Makarskoj je sinoć potpisan koalicijski dogovor o novoj četverogodišnjoj gradskoj vlasti između SDP-a i Nezavisne liste Siniše Srzića, koji će ujedno biti novi makarski gradonačelnik. Prvio čovjek Gradske organizacije SDP-a Dragan Srzić novinarima je kazao kako se takva koalicijska vlast u gradu nakon utvrđenih pojedinosti mogla i očekivati te je bila najbliža realnosti. U Gradskom vijeću, u idućem mandatu, poziciju će činiti osam vijećnika s liste SDP-a i dva s Nezavisne liste Siniše Srzića, a oporbu četiri vijećnika HDZ-a, četiri DC-a i jedan HČSP-a.

ZAGREB - Odvjetnički tim odbjeglog generala Ante Gotovine sinoć se ogradio od anonimnih terorističkih prijetnji u kojima se spominje i ime generala Gotovine, ističući da bilo kakve nasilne akcije "nisu, niti mogu biti planirane ili izvedene u ime ili zbog nepravdi učinjenih generalu Gotovini". "Obrana generala Gotovine, njegova obitelj, a uvjereni smo da iznosimo i stav samoga generala, najenergičnije se ograđuje od bilo kakvih nasilnih akcija, a one nisu niti mogu biti planirane ili izvedene u ime ili zbog nepravdi učinjenih generalu Gotovini", stoji u priopćenju Gotovininih odvjetnika. Odvjetnici ne isključuju mogućnost da je povezivanje prijetnji terorističkim akcijama s generalom Gotovinom zamišljeno u "nekoj bolesnoj glavi planera kojekakvih akcijskih planova koji imaju za cilj ocrniti generala u njegovomu hrvatskom narodu".

ZAGREB - Knjigu "Moj prvi hrvatski rječnik - Za djecu i odrasle" sinoć je u zagrebačkoj knjižari Profil Megastore predstavio zagrebački nakladnik Novi liber. Rječnik u knjizi je osmislila Sanja Petrušić Goldstein, a tekst napisala Lara Hoelbling Matković. Pika Vončina i Ninoslava Kunc su izradili crteže, dok je fotografije napravio Andrija Zelmanović. Knjiga je prvi hrvatski jednojezični rječnik za djecu predškolske i rane školske dobi, napominje nakladnik u promotivnom materijalu dodajući kako je "nastala na temelju baze od 2500 riječi koja je nastala obradbom priručnika i udžbenika za prvi i drugi razred osnovne škole." U Rječniku je oko 1500 riječi objašnjeno tekstovima, a 856 pojmova popraćeno crtežima i fotografijom.

ZAGREB - Centar za dramsku umjetnost iz Zagreba sinoć je predstavio tri svoja prva izdanja: knjige Branka Gavelle "Teorija glume" i "Dvostruko lice govora" te "Postdramsko kazalište" Hansa-Thiesa Lehmanna. "Teorija glume" s podnaslovom "Od materijala do ličnosti" koju su priredili akademik Nikola Batušić i urednik biblioteke Mladen Blažević" novo je prošireno izdanje Gavelline knjige "Glumac i kazalište" tiskane u nakladi Sterijina pozorja 1967. godine. Gavellina knjiga "Dvostruko lice govora", koju je priredila Sibila Petlevski, podijeljena je u četiri dijela, a to su njegovi kulturalno-povijesni zapisi, fizlozofska promišljanja i kazališno-teorijski problemi, povijesno-razvojne perspektive, te iskustvo čitanja: režija i tekst. Lehmannova knjiga "Postrdramsko kazalište" govori o važnosti kazališta u posljednjih tridestak godina, kada su po riječima predstavljača, postali uočljivi novi putovi dokumentarizma u kazalištu.

ZAGREB - Dvojezična hrvatsko-romska izdanja vjeronaučnoga udžbenika časne sestre Karoline Miljak "Na Božjem putu. Moj mali vjeronauk" predstavljena su sinoć u Zagrebu. Na poticaj Odbora Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za pastoral Roma, časna sestra Karolina Miljak izradila je udžbenik, a na romski lovarski jezik preveo ga je Goran Đurđević dok je knjigu na romski bajaški jezik preveo Dragan Ignac. Knjigu je ilustrirao Stjepan Moškatelo, a objavio ju je zagrebački nakladnik Glas Koncila. O knjigama su govorili varaždinski biskup i predsjednik Odbora HBK za pastoral Roma mons. Marko Culej, generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije mons. Vladimir Stanković, ravnatelj Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić, prevoditelji Goran Đurđević i Dragan Ignac te autorica knjige. Program je vodio pročelnik Odsjeka za pedagogiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta Neven Hrvatić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙