FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA - GOSPODARSTVO - ZA ČETVRTAK, 2. LIPNJA

ZAGREB, 2. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo značajnije događaje začetvrtak, 2. lipnja.
ZAGREB, 2. lipnja 2005. (Hina) - Najavljujemo značajnije događaje za četvrtak, 2. lipnja.

ZAGREB - U organizaciji Adriatic instituta za javnu politiku, održava se Drugi International Leaders Summit (ILS) pod nazivom "Ekonomski rast - oslobađanje snaga slobodnog tržišta". Glavne teme su porezna reforma, odnosno pojednostavljenje poreznog sustava te primjena jedinstvene stope poreza, promicanje ekonomske slobode i prosperiteta te mirovinska reforma kao generator ekonomskog rasta.

Na skupu će biti riječi i o reformi radnog zakonodavstva te o privatizaciji i deregulaciji tržišta (8 sati, Regent Esplanade Hotel, Mihanovićeva 1).

STUBIČKE TOPLICE - "Mogućnosti razvoja svinjogojstva" tema je Prvog savjetovanja uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Hrvatskog stočarskog centra. Raspravljat će se o mogućnostima profitabilne svinjogojske proizvodnje, normativima Europske unije, planovima razvoja svinjogojstva u EU do 2015. godine, bolestima svinja, kvaliteti svinjskog mesa i drugim temama, a predavači će biti istaknuti stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva (10 sati početak skupa, Hotel Matija Gubec; izjave za novinare - 10.45 sati).

CAVTAT - Međunarodna konferencija o naprednim tehnologijama za zaštitu privatnosti podataka PET 2005. bit će otvarena u Cavtatu. Takvu konferenciju prvi put u Hrvatskoj organizira Financijska agencija (FINA), u suradnji sa Središnjim državnim uredom za e - Hrvatsku. Očekuje se više od sto sudionika iz cijelog svijeta, koji će raspravljati i razmjenjivati iskustva o zaštiti privatnosti podataka. Posebna tema skupa bit će zaštita privatnosti podataka u Hrvatskoj (8.45 sati, Hotel Croatia, Frankopanska 10).

ZAGREB - Predstavnici Zagrebačke županije i trgovačke kuće Mercator potpisat će Sporazum o suradnji na proizvodnji i prodaji robnih marki Zagrebačke županije, a bit će održana i prezentacija više županijskih robnih marki (10 sati, Mercator Centar Zagreb, Vukovarska 269b).

MATULJI - U sklopu 10. međunarodnog savjetovanja o kočnicama željezničkih vozila, na željezničkom kolodvoru u Matuljima predstavit će se željeznička vozila. Bit će izložena i moći će se razgledati moderna Siemensova lokomotiva, kakve će Hrvatske željeznice unajmiti za vožnju na relaciji od Zagreba do Rijeke od 27. lipnja do , 8. srpnja, dva starija tipa električnih lokomotiva te muzejski primjerci vagona i lokomotiva (12 sati, kolodvor Matulji).

ZAGREB -Hrvatska je na inozemna tržišta u prva četiri mjeseca ove godine izvezla roba u vrijednosti od 15,9 milijardi kuna ili 2,78 milijardi američkih dolara, dok je vrijednost uvoza bila gotovo dvostruko veća i iznosila je 32,85 milijardi kuna ili više od 5,74 milijarde dolara, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 48,4 posto, dok je vanjskotrgovinski deficit iznosio 16,94 milijarde kuna, odnosno više od 2,96 milijardi USD.

Izražen u kunama, hrvatski je izvoz u prva četiri ovogodišnja mjeseca u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan za 4,9 posto, a uvoz za 7,7 posto, dok je izražen u dolarima izvoz bio veći za 12,5 posto, a uvoz za 15,5 posto. Takva razlika posljedica je pada tečaja američke valute prema kuni u istom razdoblju za gotovo 7 posto.

Urednik: Darko Buković

tel: 01/ 4808 607

faks: 01/ 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙