FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 1. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do21 sat.
ZAGREB, 1. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Grad Zagreb danas je potpisao sporazum kojim postaje većinski vlasnik mesne industrije Sljeme, nakon čega su radnici, zadovoljni takvim rješenjem, počeli odlaziti s Trg sv. Marka, gdje su prosvjedujući proveli 35 dana. Zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić potpisao je danas sporazum s predstavnicima većinskog vlasnika Sljemena, po kojemu Finagra gradu prodaje svoj udjel od 73,6 posto dionica Sljemena za jednu kunu, izjavio je poslijepodne regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a Ivica Rogić. Po Rogićevim riječima, radnike je na Markovu trgu o postignutom sporazumu izvijestio premijer Ivo Sanader, koji je bio u pratnji ministra financija Ivana Šukera, potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i zagrebačkoga dogradonačelnika Milana Bandića.

ZAGREB - U Hrvatskoj je prisutnija diskriminacija po dobi, nego po spolu, ocijenio je Damir Kajin (IDS) u poslijepodnevnoj saborskoj raspravi o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za prošlu godinu. Kajin je rekao da bi za tu kategoriju trebao pravobranitelj možda prije nego za ravnopravnost spolova. Njegove kolegice upozoravaju da čak 190 tisuća žena traži posao, da žene čine 58 posto nezaposlenih, a one zaposlene lošije su plaćene od kolega. Čak 75 posto žrtava "mobinga" na poslu su žene, ističe Karmela Caparin (HDZ), a Ingrid Antičević-Marinović (SDP) smatra neprihvatljivim da se žene u reklamama prikazuju kao objekti koji se brinu o deterdžentima i čistoći rublja, dok je kupnja automobila rezervirana za muškarce.

KARLOVAC - Karlovačka policija ocijenila je danas da je sigurnost na cestama Karlovačke županije znatno bolja u prvih pet mjeseci ove godine nego u istom razdoblju prošle godine. Smanjen je broj prometnih nesreća za 43 posto, a broj poginulih za 50 posto. Istodobno je teško ozlijeđenih osoba bilo 20 posto manje, a lakše ozlijeđenih 35 posto manje, priopćio je načelnik Odjela policije karlovačke Policijske uprave Ivan Fink. Karlovačka Policijska uprava u lipnju će, zbog turističke sezone i očekivano većeg prometa, učiniti sve kako bi očuvala sigurnost na cestama, ističe se u priopćenju.

PULA - Povjerenstvo za jednakost spolova u Istarskoj županiji istaknulo je danas da su nakon lokalnih izbora učinjeni respektabilni pomaci u zastupljenosti žena u predstavničkim tijelima te da će u novoj Županijskoj skupštini biti 7,3 posto više vijećnica u odnosu prema prošlom sazivu. Predsjednica Povjerenstva Sonja Grozić-Živolić rekla je na konferenciji za novinare da su rezultati posljednjih izbora glede zastupljenosti žena bolji od prijašnjih, ali su i dalje "daleko od paritetne demokracije i podjednakog sudjelovanja žena i muškaraca u predstavničkim tijelima". No, istaknula je, u Istarskoj su županiji u odnosu prema ostalim hrvatskim županijama učinjeni su respektabilni pomaci.

ZAGREB - U Hrvatskoj mjesečno bez posla ostane 200 tekstilnih radnika, a istovremeno dnevno dolazi i do 70 zahtjeva za uvozom tekstila i tekstilnih proizvoda u zemlju, upozorili su članovi Udruge tekstilne i kožarske industrije na okruglom stolu o načinima zaštite domaćih tekstilnih proizvođača. Potraje li takvo stanje, kažu, domaća tekstilna industrija će propasti. Početkom devedesetih, tekstilna i kožarska industrija u Hrvatskoj zapošljavala je više od 120 tisuća radnika, a danas ih je tek nešto više od 32 tisuće i taj broj se smanjuje, kaže predsjednica HUP-ove Udruge tekstilaca i kožara Marija Šutina.

ZAGREB - Izvanredna skupština Slobodne Dalmacije, zakazana za 6. lipnja, bit će najvjerojatnije prolongirana i to zbog tehničkih razloga tj. nedostatnog roka za pripremu dokumentacije o dokapitalizaciji i prijenosu dionica na strateškog partnera, odnosno Europapress Holding, doznaje se danas iz Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP). Novi rokovi bit će naknadno objavljeni, kazali su u HFP-u upitani o pozivu na izvanrednu skupštinu Slobodne Dalmacije koji je jutros prenijela Zagrebačka burza. Uprava splitske izdavačke kuće sazvala je za ponedjeljak 6. lipnja izvanrednu skupštinu dioničara, na kojoj se, među ostalim, trebala donijeti odluka o dokapitalizaciji tog društva.

ZAGREB - Prijeteće pismo navodne terorističke mreže "Racija politike" koje je jučer stiglo u redakcije nekih hrvatskih medija još uvijek je na vještačenju i za sada nema naznaka da potpisana teroristička mreža stoji iza nedavnih eksplozija u istočnoj Slavoniji i da se u Hrvatskoj nalaze pripadnici baskijske terorističke organizacije ETA-e, doznaje se danas u MUP-u. "Nema nikakvih elemenata koji bi potvrdili tvrdnje autora pisma da navodna teroristička mreža stoji iza tri nedavne eksplozije u Vukovarsko-srijemskoj županiji i da se u Hrvatskoj nalaze neki pripadnici ETA-e", kazao je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun. Dodao je da su pisma, koja su redovitom poštom u koverti stigla u redakcije HTV-a i RTL-a te dnevnih novina "Večernjeg lista" i "24 sata", još uvijek na vještačenju u MUP-u.

PAKRAC - Za gradonačelnika Pakraca ponovno je izabran Davor Huška iz HDZ-a, jednoglasno su odlučili vijećnici na danas održanoj konstituirajućoj sjednici novog saziva Gradskog vijeća. Za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Nikola Šimić (HDZ), a za potpredsjednika Miroslav Ivančić (HKDU). Osim gradonačelnika Huške, koji će obnašati i dužnost predsjednika Gradskog poglavarstva, u Poglavarstvo su izabrani Antun Barić i Alfreda Petini-Grafini iz HDZ-a te Miroslav Pavičić iz HSU-a. Peti član bit će izabran na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

ZAGREB - Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francois Saint Paul uručio je danas poslijepodne visoko priznanje Francuske Republike Aleksi Bjelišu, prorektoru Sveučilišta u Zagrebu. Aleksa Bjeliš, ugledni fizičar i profesor zagrebačkog Sveučilišta, odlikovan je odličjem časnika Akademskih palmi. Kako je istaknuo francuski veleposlanik, prof. Bjeliš odlikovan je za dugogodišnju suradnju s francuskim znanstvenicima, a čvrsto je povezan sa Sveučilištem "Pierre i Marie Curie", čiji je redoviti suradnik. Dodao je da je profesor Bjeliš u svojoj znanstvenoj i nastavničkoj karijeri posebnu pozornost pridavao suradnji s Francuskom, te je pridonio razvitku i stvaranju veza među hrvatskim i francuskim istraživačima i znanstvenicima.

ZAGREB - Bivši ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić najavio je danas podnošenje kaznene prijave protiv odvjetnika tvrtke "Divan" Krešimira Krsnika zbog, kako je ustvrdio, "klevete i pritisaka na sudove". Odvjetnik Krsnik jučer je USKOK-u podnio kaznenu prijavu tvrdeći da je Žuvanić kao vođa skupine više nepoznatih osoba prije dvije godine protuzakonito Divanu ukinuo dozvolu za obavljanje usluga u fiksnoj telefoniji, iako je znao da to može učiniti samo Upravni sud. Žuvanić je time, tvrdi Krsnik, nanio štetu Divanu, a HT-u je omogućio produljenje monopola u fiksnoj telefoniji na još dvije godine.

ZAGREB - Zagrebačka policija podnijela je danas Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv direktora "Casina Maestral" d. d. iz Zagreba zbog osnovane sumnje da je umanjivši osnovicu za obračun poreza na dobit društva 2003. godine u iznosu od 3,3 milijuna kuna oštetio državni proračun za više od 670 tisuća kuna. Kako je priopćeno iz Odjela za odnose s javnošću MUP-a, Odjel gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke prijavu je podnio protiv osumnjičenog zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, opisano i kažnjivo po članku 292. stavak 1. KZ-a RH. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je u svojstvu odgovorne osobe društva "Casino Maestral" d. d. direktor društva neosnovano umanjio osnovicu za obračun poreza na dobit društva za 2003. godinu.

TROGIR - Uoči sutrašnjeg početka Devetoga hrvatskog radijskog festivala (HRF) i 11. dana radija Hrvatske u Trogiru, trogirski gradonačelnik Vedran Rožić i direktor HRF-a Juraj Hrvačić izvijestili su na konferenciji za novinare da je ovogodišnji festival najveći po broju iznimnih glazbenika i popratnim događajima. Konferencija za novinare održana je na obnovljenoj galiji "Lav" uz trogirsku rivu, koja je dio scenografije tog festivala. Prijavljene su 352 skladbe i isto toliko izvođača, među kojima je Stručni ocjenjivački sud izabrao njih 60.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙