FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 1. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 1. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski stigao je u srijedu u višednevni posjet Hrvatskoj, gdje će s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnoj i regionalnoj suradnji te o pristupanju euroatlanskim integracijama. Crvenkovskog je u Zagrebu dočekao hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, na čiji poziv šef makedonske države boravi u Hrvatskoj od 1. do 3. lipnja. Tijekom dana primit će ga premijer Ivo Sanader te predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, a susrest će se i s predstavnicima makedonske manjine u Hrvatskoj.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a je u utorak produžilo mandat multinacionalnim snagama u Iraku pod američkim zapovjedništvom "do okončanja političkog procesa i u skladu s rezolucijom 1546". Vijeće je odobrilo produženje mandata na zahtjev iračkih vlasti, i to na neslužben način, bez usvajanja rezolucije pa čak niti predsjedničke izjave. Vijeće sigurnosti UN-a je također odobrilo produžetak mandata Fonda za razvoj Iraka i Međunarodnog odbora za nadzor i savjetovanje.

NEW YORK (UN) - Vijeće sigurnosti UN-a prvi put je u utorak navečer osudilo ponašanje pripadnika mirovnih snaga koji su u misijama diljem svijeta seksualno iskorištavali uglavnom žene i djevojčice. Osuda je stigla nakon istrage o zlostavljanjima koja su počinili pripadnici mirovnih snaga UN-a u misijama u BiH, Kosovu, Kambodži, Istočnom Timoru, Kongu i zapadnoj Africi. Skandal je izbio početkom godine kada se utvrdilo da su "mirovnjaci" stacionirani u Kongu ucjenjivali lokalno stanovništvo i za seksualne im usluge davali malo hrane i nešto sitniša.

BAGDAD - Sedam Iračana ranjeno je u samoubilačkom atentatu počinjenom u srijedu ujutro u blizini kontrolne točke na cesti za bagdadsku zračnu luku, priopćili su sigurnosni i bolnički izvori. Kontrolnu točku, koja filtrira osobe i vozila na putu prema međunarodnoj zračnoj luci smještenoj u zapadnom dijelu glavnog grada, drže irački vojnici i zaposlenici privatne sigurnosne tvrtke.

WASHINGTON - Novi predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz želi se usredotočiti na "prave prioritete svijeta", među kojima borbu protiv siromaštva u Africi na najvišem mjestu, a ne na proceduru unutar te međunarodne organizacije, kazao je on u utorak nekoliko sati prije preuzimanja nove dužnosti. "Želio bih se koncentrirati koliko je to moguće na prave svjetske prioritete, pokušati promijeniti tu organizaciju na različite načine kako bi bila djelotvornija i pozabavila se pravim prioritetima", naglasio je Wolfowitz pred novinarima u Washingtonu. Kao poseban je prioritet istaknuo brige "zemalja u razvoju koje se ne sluša dovoljno i koje se tretira više kao klijente a manje kao partnere".

BIŠKEK - Više od dvije stotine Kirgistanaca u srijedu ujutro ušlo je u zgradu Vrhovnog suda u Biškeku, nastojeći odande izbaciti simpatizere petorice parlamentarnih kandidata, koji su zgradu okupirali prije više od mjesec dana. Ne objavivši svoju političku orijentaciju, prosvjednici su novinarima rekli kako su oni "na strani naroda". To su najveći nemiri u Kirgistanu od ožujka kad je s vlasti svrgnut dugogodišnji predsjednik Askar Akajev, a na njegovo mjesto je došao Kurmanbek Bakijev. Predsjednički izbori trebali bi se održati 10. srpnja.

SAO PAULO - Brazilske su vlasti naredile pomor 17.000 pilića nakon što je 6.000 pilića uginulo od tajnovite respiratorne bolesti u središnjoj, zapadnoj brazilskoj državi Mato Grosso do Sul. Sanitarna služba još uvijek nije utvrdila o kojoj se bolesti radi, no očekuje se da će se uzrok zbog kojeg su pilići uginuli otkriti do kraja tjedna. Brazilsko ministarstvo poljoprivrede odbija odgovoriti da li tajnovita bolest ima simptome ptičje gripe od koje je u Aziji do sada umrlo 54 ljudi. Brazil je najveći svjetski izvoznik pilića. Proizvodnja je prošle godine porasla za osam posto a izvoz je, uglavnom zbog ptičje gripe u Aziji, porastao 26 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙