FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 1. lipnja 2005.(Hina) - Izbor znimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 1. lipnja 2005.(Hina) - Izbor znimljivosti iz svijeta.

SEUL - Pjongjang, čiji nuklearni planovi sve više zabrinjavaju svijet, tvrdi da su Korejci izumili prvu raketu i to prije... 1.300 godina. Službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA izvijestila je da se u Koreji, odnosno u drevnoj kraljevini Koguryo, u VII. stoljeću rabilo oružje slično današnjim raketama na mlazni pogon. "Prva raketa bila je vrlo jednostavna, ali je njezino načelo istovjetno načelu suvremenih raketa", tvrdi KCNA. "Projektil na mlazni pogon pod nazivom Kwanghwi pokazao je svoju moć u bitki nadomak utvrde Pukhan 661. godine". Između 918. i 1392. Korejci su izradili i raketu Hwajon, dugu gotovo metar, koja je "ispaljivala vrh" strijele na način koji podsjeća na današnji raketni pogon. "Lansirala" se pomoću zapaljivog punjenja, tvrdi agencija.

LONDON - Britanski bračni par koji drži rekord za najdulji brak izjavio je kako njihov uspjeh leži u čaši viskija, čaši šerija i riječi "oprosti". Percy i Florence Arrowsmith vjenčali su se 1. lipnja 1925. godine i u srijedu će proslaviti 80. obljetnicu braka. Guinnessova knjiga rekorda u utorak je objavila kako taj par drži rekord za najdulji brak ali i rekord kao najstariji bračni par. "Blagoslovljeni smo", rekla je Florence (100) za BBC. "Još volimo jedno drugo i to je najvažnije". Na pitanje što je tajna njihovog uspjeha, Florence je rekla da je to činjenica da se nisu nikad bojali reći "oprosti". Percy (105) je kazao da tajna njegovog uspjeha održati se u tako dugom braku leži u dvije riječi: "Da, draga". Par ima troje djece, šestoro unučadi i devetoro praunučadi.

LONDON - Upravitelji Westminsterske opatije nisu producentima filmske adaptacije bestselera "Da Vincijev kod" dali dopuštenje za snimanje prizora u njihovoj crkvi, ocijenivši roman Dana Browna "teološki pogubnim". Opatija stara 940 godina u kojoj se stoljećima krune britanski vladari, pojavljuje se u Brownovu romanu koji su službeno osudili i Vatikan i Anglikanska crkva. Roman je teološki poguban i ne možemo preporučiti ni odobriti prijeporne vjerske i povijesne sugestije u knjizi, kao ni njezina gledišta o kršćanstvu i Novom zavjetu", kaže se priopćenju Westminsterske opatije. Francuska je vlada već dala dopuštenje redatelju Ronu Howardu da snima kadrove u pariškom muzeju Louvre koji je jedno od glavnih mjesta radnje u romanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙