FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 31. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 31. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

RIJEKA - Prvim miniranjem desne cijevi tunela Čardak na autocesti Rijeka - Zagreb označen je danas početak radova na izgradnji druge faze autoceste, odnosno izgradnja oko 55 kilometara punog profila dionice od Kupjaka do Vrbovskog koja bi trebala biti završena do kraja 2008. U drugoj fazi izgradnje autoceste bit će izgrađeno ukupno 11 tunela, pa će odvijanje prometa na postojećim prometnicama u vrijeme radova biti posebno određeno.

ZAGREB - Kako se u prošloj godini provodio Zakon o pravu na pristup informacijama, izvješće je kojim će se sutra, u nastavku 14. sjednice, baviti Hrvatski sabor. Svrha tog Zakona je osigurati dostupnost informacija fizičkim i pravnim osobama, postići otvorenost i javnost djelovanja tijela javne vlasti. U izvješću o njegovoj provedbi u 2004. navodi se koliko je zahtijeva stiglo različitim tijelima, od Ureda predsjednika, u kojemu nije zaprimljen ni jedan, preko Sabora i Vlade, do ministarstava u kojima je bilo više od 4.300 zahtjeva.

ZAGREB - U redakcije nekih hrvatskih medija danas je ponovno stiglo prijeteće pismo, koje ovaj puta potpisuje teroristička mreža "Racija politike", a kojim preuzima odgovornost za nedavne tri eksplozije u Vukovarsko-srijemskoj županiji i najavljuje nove terorističke akte usmjerene prema državnoj imovini i političarima. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Zlatko Mehun potvrdio je informaciju da su u neke redakcije hrvatskih medija pristigla prijeteća pisma dodavši da su ona izuzeta, te da se analizira njihov sadržaj, način pisanja i drugi mogući tragovi koji bi mogli upućivati na pošiljatelja. Pismo je stiglo redovitom poštom u redakcije HTV-a, RTL-a, te dnevnih novina Večernjeg lista i 24 sata, dodao je Mehun.

OSIJEK - Slavonski regionalni centar Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka u današnjem su priopćenju osudili smjene čelnika državnih institucija u Osijeku, "samo zato što su potpisali građansku inicijativu koja nije po volji vladajućoj stranci". Najava i realizacija političkih obračuna s neistomišljenicima na izrazito politički, gospodarski i socijalno trusnom području Slavonije i Baranje neće doprinijeti toliko potrebnoj stabilizaciji društvenih prilika, ocjenjuju te dvije udruge.

ZAGREB - T-Hrvatski Telekom (T-HT), Hrvatski sindikat telekomunikacija i Republički sindikat radnika Hrvatske potpisali su danas Kolektivni ugovor za radnike T-HT-a. Ugovorom se T-HT obvezao na povećanje vrijednosti boda s 9,22 na 9,50, kao temelja za isplatu plaće, isplatu regresa u bruto iznosu od 7.000 kuna, isplatu božićnice od 2.000 kuna, isplatu odgovarajućih naknada u bruto iznosu ne nižem od 250.000 kuna u slučaju poslovno i osobno uvjetovanog otkaza, osnivanje dobrovoljnog mirovinskog fonda za radnike T-HT-a, te organiziranje sistematskih zdravstvenih pregleda, kaže se u priopćenju T-HT-a.

BRIJUNI - Na Brijunima je danas u organizaciji Hrvatskog društva za pomorsko pravo počelo dvodnevno znanstveno-stručno savjetovanje o novom Pomorskom zakoniku i ostalim novinama s područja pomorskog i prometnog prava, koje je okupilo stotinjak stručnjaka pomorskog i prometnog prava, te predstavnike Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. Po riječima predsjednika Hrvatskog društva za pomorsko pravo Petra Kragića, odredbama novog Pomorskog zakonika želi se slijediti Europsku uniju (EU) u području pomorskog prava.

SPLIT - Na današnjem prvom službenom razgovoru o mogućoj suradnji u splitskom Gradskom vijeću predstavnici HDZ-a, koji ima šest mandata, i Nezavisne liste Željka Jerkova s četiri mandata nisu postigli konkretan dogovor, no razgovori će se nastaviti. Splitskom Gradskom vijeću HDZ-u su, uz listu Željka Jerkova, za dobivanje potpore većine od 13 vijećnika potrebne za sastavljanje Poglavarstva, potreba još tri glasa. Za suradnju s Nezavisnom listom Željka Jerkova zainteresirana je i koalicija SDP-HNS-HSU-HSS s deset mandata, s kojom je prvi službeni sastanak dogovoren za četvrtak.

ZAGREB - U Kliničkoj bolnici Dubrava danas je svečano obilježena 10. obljetnica njezina ustroja. Na inicijativu tadašnjeg ministarstva zdravstva Andrije Hebranga, 29. svibnja 1995. godine, Vladinom je odlukom tadašnja Nova bolnica ustrojena kao KB Dubrava, podsjetio je ravnatelj KB-a Milan Kujundžić. Time je bolnica u Dubravi postala nastavnom bazom za studente Medicinskog, Stomatološkog, Farmacijsko-biokemijskog fakulteta i Visoke zdravstvene škole.

ZAGREB - U Klovićevim dvorima večeras je otvorena izložba "Umjetnost Hlebinske škole" na kojoj je predstavljeno stotinu slika 12 autora nastalih od početka tridesetih godina do kraja 20. stoljeća. Na izložbi , prvoj nakon 24 godine, javnosti je predstavljen izbor iz opusa Ivana Generalića, Franje Mraza, Mirka Viriusa, Dragana Gažija, Ivana Večenaja, Mije Kovačića, Martina Mehkeka, Josipa Generalića, Ivana Lackovića Croate, Franje Vujčeca, Nade Švegović Budaj i Dragice Lončarić, a mogu se vidjeti i slike na staklu Ede Kovačića i Krste Hegedušića iz tridesetih godna prošloga stoljeća. Izloženo je i 15-ak slika koje nikada nisu bile pokazane u Hrvatskoj ili nisu viđene na izložbama u zadnjih pedesetak godina.

ZAGREB - Filmska kuća Factum predstavila je večeras u zagrebačkoj knjižari Profil Megastore DVD izdanja dokumentarnih filmova Nenada Puhovskog "Lora - svjedočanstva", Zrinke Matijević Veličan "Pešćenopolis", Silvestra Kolbasa "Sve o Evi" i Dane Budisavljević "Sve 5!". Govoreći o svom filmu "Lora - svjedočanstva", koji je snimljen u koprodukciji s beogradskom kućom B-92, Nenad Puhovski je rekao da su u filmu svjedočanstva ljudi koji su tijekom rata prošli kroz splitski zatvor Lora. Film Zrinke Matijević Veličan "Pešćenopolis" tematizira život zagrebačke četvrti, Kolbasov film "Sve o Evi" govori o umjetnoj oplodnji, a film redateljice Dane Budisavljević "Sve 5!" tematizira pitanja prostitucije i trgovine ženama.

ZAGREB - Tradicionalni susret hrvatskih puhačkih orkestara održat će se od 11. do 12. lipnja u Crikvenici u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Na susretu će, kako je izvijestio danas tajnik Hrvatskoga sabora kulture Damir Bačić, nastupiti 13 najboljih puhačkih orkestara izabranih na županijskim smotrama, te kao gost slovenski Puhački orkestar Logatec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙