FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 29. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 29. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PARIZ - Francuzi su u nedjelju počeli izlaziti na referendum o Ustavu Europske unije čiji će ishod uvelike utjecati na budućnost izgradnje Europe. Birališta su otvorena u 8 sati i glasovanje će trajati do 20 sati, osim u Parizu i Lyonu gdje će trajati dva sata dulje. Prvi rezultati na temelju izlaznih anketa očekuju se oko 22 sata, a između 23 i 24 sata očekuje se prva službena procjena rezultata ministra unutarnjih poslova Dominiquea de Villepina. Prema posljednjim anketama objavljenim u petak, protiv Ustava namjerava glasovati između 51 i 56 posto Francuza.

BEJRUT - Stanovnici Bejruta izišli su u nedjelju na prve opće izbore u posljednja tri desetljeća koji se odvijaju bez nazočnosti sirijskih snaga u zemlji. Izbori označavaju početak nove ere za Libanon, a održavaju se samo mjesec dana nakon što su se kršćani i muslimani ujedinili u prosvjedima bez presedana kojima su prisili Siriju da popusti pred međunarodnim pritiskom i okonča svoju 29-godišnju nazočnost u zemlji. Očekuje se da će pobijediti liste Saada Haririja, sina bivšeg ubijenog premijera Rafika Haririja, koji predvodi oporbu. Izbore prvi put prate strani promatrači.

LONDON - Vođa al-Qaide u Iraku, Jordanac Abu Musab al-Zarqawi, napustio je zemlju i možda je prebačen u Iran kako bi se liječio od ozljeda zadobivenih u američkom zračnom napadu, objavio je u nedjelju Sunday Times pozivajući se na višeg zapovjednika iračkih pobunjenika. Prema britanskom listu, teroristički vođa u prsima ima krhotine granate. List objašnjava da je Zarqawi dobio tešku groznicu nakon što je prije tri tjedna ozlijeđen u zračnom napadu u blizini al-Qaima, na sjeverozapadu Iraka. Izvješće je u suprotnosti s priopćenjem objavljenim u petak na nekoliko islamističkih stranica prema kojemu je Zarqawi dobrog zdravlja i dalje vodi vojne akcije u Iraku.

TOKIO - Filipinski pobunjenici traže od japanskih vlasti otkupninu za dvojicu bivših vojnika japanske carske vojske koji su ostali na otocima nakon njezina poraza 1945. godine, objavio je u nedjelju list Mainichi Shimbun. Gerilci, koji nadziru dio južnog otoka Mindanao gdje se nalaze vojnici, traže 25 milijuna jena (232.000 američkih dolara), rekao je jedan japanski poslovni čovjek koji je otkrio postojanje dvojice staraca. Drugi list, Tokio Shimbun, navodi, međutim, da su gerilci već pristali pustiti dvojicu staraca, prema jednom neimenovanom posredniku koji tvrdi da je s njima u kontaktu. Tokio je na Mindanao poslao visokog dužnosnika da provjeri tvrdnje japanskog tiska o postojanju dvojice staraca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙