FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 28. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 28. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministar obrane Berislav Rončević izjavio je danas da je Hrvatska spremna za pristup u NATO savez i da 2006. očekuje pozivnicu. Sada se radi na tome da bi do 2006. imali pripremljen dovoljan broj djelatnih vojnih osoba, časnika koji će biti potpuno sposobni preuzeti stožerne funkcije u zajedničkoj obrani, rekao je Rončević novinarima prigodom obilježavanja Dana oružanih snaga. Modernizacija naoružanja i vojne opreme je tehničko pitanje i stvar je financija i mi više naglasak dajemo na pripremu naših časnika i tu imamo dobre rezultate, zadovoljni smo u tom dijelu, dodao je.

ZAGREB - U povodu Dana oružanih snaga i Dana hrvatske kopnene vojske, u spomen na poginule u Domovinskom ratu danas su kod Središnjeg križa na Mirogoju položili vijence i zapalili svijeće predsjednik Republike Stjepan Mesić, potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, ministar obrane Berislav Rončević te izaslanstva MUP-a i Grada Zagreba. Ministri Kosor i Rončević te predstavnici udruga položili su vijence i zapalili svijeće i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Izaslanstvo Ministarstva branitelja počast je odalo i kod Zajedničke grobnice neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata na Krematoriju te kod Središnjeg križa na Miroševcu. Kod Zajedničke grobnice vijenac je položilo izaslanstvo Ministarstva obrane.

VINKOVCI - U spomen na poginule pripadnike 109. brigade HV-a u Domovinskom ratu, danas su podno glavnoga križa na vinkovačkome Gradskom groblju, u sklopu proslave 14. obljetnice ustroja brigade, vijence položila izaslanstva ratnog zapovjedništva 109. brigade, Vukovarsko-srijemske županije i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata. Ratni zapovjednik brigade, pukovnik Ivan Petrinović rekao je kako je kroz tu brigadu godine 1991. i 1992. prošlo 9960 branitelja. U Domovinskom ratu poginulo je 216 pripadnika 109. brigade HV-a, više od 600 ih je ranjeno, a na popisu zatočenih i nestalih još je 25 pripadnika te postrojbe.

KORČULA - U brodogradilištu Leda u Korčuli porinut je u more novoizgrađeni, četvrti od pet istih brodova ugovorenih za nizozemskog naručitelja brodogradilište Peters iz Kampena. Brod je namijenjen prijevozu kontejnera i sipkog tereta, a plovit će uz obalu i kroz riječne kanale Nizozemske. Dug je 82,5 metara i, uz gaz od 5,25 metara, ima nosivost od 3200 DWT. Direktor korčulanskoga brodogradilišta Leda Srećko Marini rekao je na svečanom porinuću da je iz te serije ostala izgradnja još jednog broda, čija se isporuka očekuje u listopadu ove godine. Dva brodogradilišta, hrvatsko i nizozemsko, nastavljaju suradnju te je potpisan ugovor za još četiri broda iz nove serije. Riječ je o nešto većim brodovima za plovidbu sjevernim morima.

ŠIBENIK - U marinama u Vodicama i Tribunju podignute su danas plave zastave, međunarodno priznanje koje udruga Lijepa naša dodjeljuje za čistoću mora i visoku kakvoću zaštite okoliša. Vodičkoj marini, koja je prva u Šibensko-kninskoj županiji dobila plavu zastavu, to je priznanje dodijeljeno sedmi put, a tribunjskoj drugi put. Podizanju zastava, uz mnogobrojne turističke djelatnike i nautičare, bio je nazočan i vodički gradonačelnik, saborski zastupnik Rade Ivas. Tijekom produljenog vikenda na vodičkome području, po podacima Turističke zajednice, boravi više od 2000 gostiju.

VUKOVAR - Manifestacijom Nebo nad Vukovarom, u Vukovaru je danas proslavljena osma obljetnica povratka iz progonstva i ponovnog otvorenja Gradskog muzeja na staroj adresi, u Dvorcu "Eltz" u Vukovaru. U zgradi Oranžerije, obnovljene prošle godine u sklopu kompleksa dvorca, otvorena je izložba zagrebačkog slikara Vatroslava Kuliša iz ciklusa ulja na platnu "Rifovi", koju Vukovarci mogu razgledati do 28. kolovoza. Predstavljajući uoči otvorenja izložbe Vatroslava Kuliša manifestaciju Nebo nad Vukovarom ravnateljica vukovarskoga Gradskog muzeja Ruža Marić je istaknula da je riječ samo o jednom segmentu kulturne obnove Vukovara nakon Domovinskog rata.

ZAGREB - U protekla 24 sata na području zagrebačke Policijske uprave dogodilo se 47 kažnjivih djela. Jedna je osoba uhvaćena na djelu, dogodila su se dva razbojstva i jedan pokušaj razbojstva, te 18 teških krađa provaljivanjem, 12 krađa i 11 ostalih kažnjivih djela. Ukradena su i dva osobna automobila, a policija je pronašla tri osobna vozila i jedno teretno. Tijekom dana policija je obavila očevid 46 prometnih nesreća, a u 12 njih jedna je osoba poginula, dvije su teško ozlijeđene, a 16 lakše.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙