FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 28. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijetado 4,30 sati.
ZAGREB, 28. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV u petak navečer je iz nepotvrđenih izvora javila kako je general Ante Gotovina uhićen u Italiji.

Generala Gotovinu uhitile su specijalne postrojbe koje djeluju u okviru talijanske policije u južnoj Italiji blizu mjesta Castello di Cisterna 24. ovog mjeseca oko 21 sat, javila je POP-TV u svom dnevniku navodeći kako ta vijest potiče iz anonimnih izvora te da nema ni službene talijanske potvrde pa čak ni potvrde "lokalnih izvora" u Italiji. POP-TV tu je vijest, kako navodi, objavila kao ilustraciju "špekulacija i aluzija" koje se u Hrvatskoj pojavljuju u vezi s lokacijom odnosno mjestom skrivanja odbjeglog haškog optuženika i dodaje da se hrvatska vlada do sada nije odazivala odnosno reagirala na različite pretpostavke o tome gdje bi Gotovina mogao biti. Slovenska televizija navodi dalje kako je, prema istom nepotvrđenom anonimnom izvoru, Gotovina prilikom uhićenja imao talijanski dokument, ali i slovensku putovnicu ili vozačku dozvolu.

DEN HAAG - Talijanske vlasti obavijestila su Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) da osoba koja je uhićene s lažnom putovnicom nije haški bjegunac Ante Gotovina, kako je to u petak navečer kao nepotvrđenu informaciju objavila slovenska televizija POP TV, izjavila je za Hinu glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann. "Talijanske vlasti su nas obavijestile da uhićeni nije Gotovina", izjavila je u telefonskom razgovoru iz Haaga glasnogovornica Hartmann. Tužiteljstvo je provjerilo informaciju o uhićenju osobe s lažnom putovnicom 24. svibnja u Italiji i dobilo je negativan odgovor, odnosno da nije uhićen haški bjegunac, dodala je glasnogovornica Tužiteljstva ICTY-a.

RIM - Talijanska policija i karabinjeri kao ni hrvatski veleposlanik u Italiji Drago Kraljević ne znaju ništa o navodnom uhićenju generala Ante Gotovine u Italiji, u mjestu Castello di Cisterna kod Napulja, o čemu je u petak u večer izvijestila slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV. Ured za informiranje talijanskih karabinjera objavio je da ne zna za informaciju da je u mjestu Castello di Cisterna uhićen general Ante Gotovina. Hrvatski veleposlanik Drago Kraljević je kazao da bi sigurno bio obaviješten da je talijanska policija uhitila jednog hrvatskog generala, tim više što je riječ o osobi za kojom je Međunarodni kazneni sud (ICTY) u Den Haagu izdao tjeralicu.

WASHINGTON/NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a u petak je razmotrilo izvješće glavnog tajnika Kofija Annana o Kosovu u kojem je preporučio da se ovoga ljeta pokrene procjena o tome koliko je ostvaren demokratski napredak u pokrajini koja bi trebala voditi pregovorima o konačnom statusu Kosova. Annan je u izvješću rekao da se na Kosovu zapaža neprekidni napredak u provedbi standarda međunarodne zajednice i predanost čelnika Kosova njihovoj provedbi mada nije potpuno zadovoljan brzinom ostvarenog napretka. Upozorio je da "niti jedan od osam standarda nije u cjelosti ispunjen" i da još dosta ostaje da se učini u njihovoj provedbi. Proces sveobuhvatne procjene bi trebao početi ovoga ljeta i on bi trebao razmotriti "političku stvarnost" na terenu kao i formalne preduvjete za pokretanje procesa određivanja budućeg statusa Kosova temeljem "ustrajnog i učinkovitog napretka" kosovskih čelnika prema provedbi standarda, rekao je Annan u izvješću.

PRIŠTINA - Vlada Kosova drži da su ocjene iznijete na sjednici Vijeća sigurnosti UN u petak "priznanje za njen dosadašnji rad i uložene napore na ostvarivanju standarda i stvaranju demokratskog društva, izjavio je u petak vladin glasnogovornik Daut Dauti. On je ocijenio da "odluka da bude imenovan posebni izaslanik glavnog tajnika UN koji će izvršiti sveobuhvatnu procjenu standarda, predstavlja dokaz da se približava vrijeme početka rasprave o konačnom statusu Kosova". "U vladi Kosova i u svim institucijama bilo je izuzetne aktivnosti i to se isplatilo, s obzirom da je danas stigla prava ocjena od strane svih članova Vijeća sigurnosti", istaknuo je Dauti. I predstavnici ostalih institucija i stranaka na Kosovu očekivali su pozitivnu procjenu ostvarivanja standarda i odluku da bude imenovan posebni izaslanik koji će izvršiti sveobuhvatnu procjenu ostvarivanja standarda, što je, kako su smatrali, i bio zadatak današnje sjednice Vijeća sigurnosti. Politički predstavnici kosovskih Srba pozdravili su stajalište Koordinacijskog centra za Kosovo Nebojše Čovića na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti da se Srbija i Crna Gora neće odricati svoje pokrajine.

STOLAC - Biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanjski Ratko Perić predvodio je u petak navečer u Stocu misu zadušnicu za 14 katoličkih svećenika koji su službovali na području trebinjsko-mrkanjske biskupije, a koje su prije 60 godina potkraj i nakon II. svjetskog rata, kako je kazao, ubile tadašnje komunističke vlasti. Ovo je prvi puta da se služi misa zadušnica za četrnaestoricu stradalih svećenika s područja trebinjsko-mrkanjske biskupije. Nakon mise biskup Perić je održao predavanje u kojem je detaljno opisivao, kako se izrazio, zločine komunističkih vlasti. Biskup Perić je objasnio kako se od četrnaestorice ubijenih svećenika za trojicu ne zna ni gdje su im kosti, a osam ih je bačeno u jame, dok za trojicu još nema grobova, ali se zna gdje su ubijeni.

KAIRO - Muslimani diljem svijeta, od Indonezije do Iraka, okupili su se u petak na prosvjedima na kojima su pljuvali na američku zastavu, gađali sliku američkog predsjednika Georgea W. Busha rajčicama i palili američki ustav u znak prosvjeda zbog navodnih tvrdnji o oskvrnuću Kurana u zatvoru u Guantanamu. Mašući kopijama Kurana tisuće demonstranata diljem Bliskog istoka i Azije uzvikivali su anti-ameirčke slogane i tražili ispriku od SAD-a kao i kaznu za one koji su iskazivali nepoštivanje prema svotoj knjizi islama. U egipatskom gradu Aleksandriji oko 12.000 muslimana ispunilo je trokatnu zgradu i pljuvalo na okolne ceste koje su blokirali policija i snage reda. U Kairu je oko 1.000 ljudi bilo okruženo s dvostruko više policajaca. U glavnom gradu Libanona Bejrutu oko 1.000 demonstranata palilo je američke i izraelske zastave. Više od 15.000 okupilo se na provjesdnim mimohodima u Islamabadu, Karachiju, Quetti i Lahoreu.

BAGDAD/KIRKUK - Jedan američki marinac ubijen je u četvrtak u ofenzivi oko grada Hadita, u pobunjeničkoj pokrajini al-Anbar, zapadno do Bagdada, objavila je u petak američka vojska. "Jedan marinac je ubijen 26. svibnja u eksploziji granate tijekom ofenzive", navela je vojska u priopćenju. Radi se o drugom vojniku koji je poginuo u toj operaciji. Vođa sunitskog plemena Joubour ubijen je u petak navečer u Kirkuku, doznaje se od policijskog izvora.

DUBAI - Irački ogranak terorističke mreže al-Qaide objavio je u petak u priopćenju na internetu da je njihov šef Abou Moussab al-Zarqawi živ i zdrav. "Naš je šef dobrog zdravlja. Sam vodi akcije džihada i prati sve pojedinosti, do trenutka objavljivanja ovog proglasa", kaže se u priopćenju objavljenom na islamističkim web siteovima kojeg potpisuje "dužnosnik za informiranje" Abou Maisara al-Iraqi, pripadnike organizacije al-Qaide u Mezopotamiji. Abou Maisara al-Iraqi je u priopćenju objavljenom u utorak na internetu naveo kako je Zarqawi bio ranjen.

TOULOUSE - Njemački kancelar Gerhard Schroeder i šef španjolske vlade Jose Luis Zapatero u petak su stigli u Francusku kako bi ponovo založili za prihvaćanje Europskog ustava i sudjelovali na mitinzima socijalističke partije posljednje večeri proeuropske kampanje uoči nedjeljnog referenduma. Schroeder je pozvao Francuze da na nedjeljnom referendumu "od sveg srca i glave izaberu da" te da "jasno kažu da Ustavu za kojeg smo se borili". Dvije zemlje nose veliku odgovornost kako bi "trajala vječna Europa". Oni moraju preuzeti odgovornost za buduće generacije", istaknuo je socijaldemokratski kancelar Njemačke. Istovremeno u Lillu na sjeveru zemlje Jose Luis Zapatero je rekao kako "Španjolska glasa da, Francuska glasa da, Europa glasa da" i zatim je dodao da "Europa treba Francusku, njezin entuzijazam, kulturu, snagu i elan".

KARLSRUHE - Dva Crnogorca, koji su unajmili plaćenog ubojicu za ubojstvo šefa njemačke bande Pakleni anđeli (Hell's Angels), u petak su osuđeni na doživotni zatvor, više od godinu dana otkad je mirni grad Karlsruhe bio svjedokom dotad neviđenog sprovoda. Ogranci bande motorista iz svih dijelova Europe okupile su se u tom gradu, inače sjedištu njemačkog vrhovnog suda, na bučnim karminama za Miku (42), hvalisavog šefa Paklenih anđela. Sud u obrazloženju presude crnogorskim naručiteljima ubojstva navodi kako je Miko izrešetan dok je sjedio u gradskom kafiću u siječnju 2004. godine. Razlog za naručeno ubojstvo je, prema presudi, bila svađa između Crnogoraca i pripadnika Anđela oko duga od 5.000 eura i prodaje prositutke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙