FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 28. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30sati.
ZAGREB, 28. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Nakon što je slovenska televizija POP TV u petak navečer objavila nepotvrđenu informaciju da je u Italiji uhićen haški bjegunac Ante Gotovina, hrvatski MUP je od talijanske policije zatražio provjeru tih informacija, iako su talijanske vlasti obavijestile haaško Tužiteljstvo da uhićena osoba nije Gotovina. Zamjenik glasnogovornika MUP-a Igor Štefanac rekao je Hini da je MUP, tragom vijesti objavljene na POP TV, putem Interpola od talijanske policije službeno zatražio provjeru te informacije, odnosno je li uhićena osoba uistinu odbjegli general Ante Gotovina, pa sada čeka odgovor. Glasnogovornica haaškog Tužiteljstva Florence Hartmann rekla je pak Hini kako su talijanske vlasti obavijestile Tužiteljstvo da osoba koja je uhićena nije Gotovina. Televizijska postaja POP-TV javila je iz nepotvrđenih izvora da su Gotovinu u Italiji uhitile specijalne postrojbe koje djeluju u okviru talijanske policije u južnoj Italiji blizu mjesta Castello di Cisterna 24. ovog mjeseca oko 21 sat. POP TV je navela kako ta vijest potiče iz anonimnih izvora te da nema službene talijanske potvrde, pa čak ni potvrde "lokalnih izvora" u Italiji.

ZAGREB - Zagrebačko općinsko državno odvjetništvo zatražilo je u petak novo saslušanje bivšeg ravnatelja Obavještajne agencije (OA) Damira Lončarića, koji bi pred istražnim sucem ponovno trebao iznijeti svoje spoznaje o krivotvorenoj putovnici za Antu Gotovinu. Za krivotvorenje putovnica najtraženijim hrvatskim bjeguncima policija tereti Franju Katavića, koji je, kako tvrde, sve napravio na poticaj umirovljenog policajca Saliha Fazlića i odvjetnika Marijana Pedišića. Uz Lončarićevo ponovno saslušanje tužilaštvo je od suda danas zatražilo da se Katavića još mjesec dana zadrži u pritvoru, iz kojeg bi trebao izaći 28. svibnja. Istražni sudac Zdenko Posavec Hini je potvrdio da će Kataviću produljiti pritvor, dok će o ponovnom Lončarićevom saslušanju odlučiti sljedeći tjedan.

ZAGREB - Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zatražio je u petak od Ministarstva pravosuđa da ga izvijesti zašto ni nakon isteka zakonskog roka Hrvoju Petraču, nepravomoćno osuđenom za sudjelovanje u prošlogodišnjoj otmici sina generala Vladimira Zagorca, nije dostavljena presuda kako bi se na nju mogao žaliti. Odbor je zaprimio dopis odvjetničkog ureda Marijana Pedišića, Petračeva odvjetnika, u kojemu se navodi da Petraču nije dostavljena nepravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda, izrečena 25. veljače, iako je zakonski rok za dostavljanje presude 45 dana. Predsjednik Odbora Furio Radin potvrdio je da je Odbor postupio po Pedišićevu dopisu te se prije četiri dana obratio Ministarstvu pravosuđa da ga izvijesti o razlozima nedostavljanja presude.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je u petak izaslanstvo Centra Apel za zaštitu ljudskih prava u kojem su bili članovi Inicijalnog odbora za izgradnju spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" koji su od Mesića zatražili podršku u naporima za očuvanje spomenika. "Zid boli" nastao je 1993. godine na raskrižju Selske ulice i Ilice kao autentično svjedočanstvo o razmjerima stradavanja u Domovinskom ratu, a danas ga se želi premjestiti u budući spomen park na Mirogoju tako da bi njegove cigle bile ugrađene u temelje budućeg spomenika, koji bi ujedno bio mjesto odavanja počasti svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Izaslanstvo smatra neprimjerenim uzimanje autentičnog imena za novi projekt bez njihova znanja, te drže da takav projekt treba voditi Vlada, a spomenik ne treba postaviti na groblju. Mesić se složio s potrebom izgradnje spomenika za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, te je naglasio kako bi sadašnji "Zid boli" sa svim svojim elementima trebao biti sastavni i vidljivi dio tog novog projekta.

ZADAR - Nepoznati počinitelji tijekom noći u četvrtak ili petak oštetili su 28 križeva na 42 grobnice na Gradskom groblju u Zadru. Drveni su križevi izvrnuti, a kameni i betonski slomljeni, čime je počinjeno kažnjivo djelo povrede mira pokojnika. Djelatnici Gradskog groblja u petak ujutro su o tome izvijestili Policijsku upravu zadarsku. Djelatnici PU zadarske obavili su očevid i tragaju za počiniteljima, a glasnogovornica PU Sandra Poljak Jurinčić kaže da pri oštećivanju nije bilo nekog pravila.

RIJEKA - Davor Mance (65) iz Rijeke ubijen je u petak nožem u Ulici Branimira Markovića, ispred zgrade s kućnim brojem 7, izvijestila je Policijska uprava primorsko-goranska. Dojava policiji stigla je u 15,30 sati, a istragom je utvrđeno da je Mancea ubio Đino Kosorić (39) koji je i uhićen.

DUBROVNIK - U prometnoj nesreći koja se dogodila u petak oko 16 sati na predjelu Veliki žali na dubrovačkom primorju, na državnoj cesti D8, poginuo je motociklist Stefano Sceonzini, talijanski državljanin, priopćeno je iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. On je upravljao motociklom iz smjera Dubrovnika i najvjerojatnije zbog skliskog kolnika i neprilagođene brzine izgubio nadzor nad motociklom, pao na kolnik i na mjestu poginuo, navodi policija.

SLAVONSKI BROD - Jedna je osoba poginula, a tri su ozlijeđene u prometnoj nesreći koja se u petak oko 11 sati dogodila na autocesti Zagreb - Lipovac nedaleko od Slavonskoga Broda. Nesreća se dogodila kada je vozač "peugota 206", bosansko-hercegovačkih registracijskih oznaka, vozeći iz smjera Zagreba prema Lipovcu, iz još neutvrđenih razloga vozilom udario u središnju zaštitnu ogradu i probio je. Automobil se zapalio, a za sada neidentificirana osoba, najvjerojatnije suvozačica, poginula je i izgorjela. Još dvoje putnika i vozač zadobili su ozljede i opekline. Neslužbeno se doznaje da su unesrećeni članovi glumačke skupine. Među njima ima i državljana BiH te Srbije i Crne Gore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙