FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 27. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21sat.
ZAGREB, 27. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - NATO je zadovoljan ispunjavanjem kriterija za pristup Hrvatske Sjevernoatlantskom savezu, izjavili su u petak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Berislav Rončević nakon što su se u sjedištu NATO-a sastali sa Sjevernoatlantskim vijećem. Na najvažnijem godišnjem sastanku Saveza i Hrvatske, veleposlanici te vojno-političke organizacije pozitivnim su ocijenili hrvatski napredak u približavanju NATO-u tijekom ovogodišnjeg ciklusa Akcijskog plana za članstvo. "Većina veleposlanika pozitivno je komentirala napredak Hrvatske, a neki su govorili čak o impresivnim rezultatima postignutim posljednjih nekoliko godina", izjavila je ministrica Grabar-Kitarović.

ZAGREB - Hrvatska i Mađarska nemaju nijedno otvoreno političko pitanje i suradnja između dvije zemlje svake je godine sve intenzivnija na svim područjima, zaključili su u petak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegov mađarski kolega Ferenc Madl. Mesić je nakon razgovora s Madlom istaknuo da je osim dobre suradnje na području gospodarstva, kulture i obrazovanja Hrvatskoj jako važna potpora Mađarske u ostvarenju strateškog cilja - ulaska u Europsku uniju. Madl, koji u petak boravi u kraćem radnom posjetu Zagrebu na poziv hrvatskog predsjednika, rekao je da će Mađarska i ubuduće činiti sve kako bi Hrvatska što prije postala punopravnom članicom EU-a. "Mi držimo da na tom putu RH...i svi njezini dužnosnici odgovorno u ime Hrvatske postupaju da zadovolje sve kopenhaške kriterije", istaknuo je Madl.

MOSKVA - Na internet stranici čečenskih separatista u petak je objavljena izjava radikalnog ratnog zapovjednika Šamila Basajeva kojom preuzima odgovornost za ogroman kvar na električnoj mreži koji je u petak pogodio Moskvu. "24. i 25. svibnja mudžahedinske diverzantske jedinice uspješno su izvele specijalnu operaciju na području Moskve i okolice i izbacile električni sustav središnjeg dijela Rusije iz funkcije, naglašava se u izjavi Šamila Basajeva, kako prenosi agencija Kavkazcenter. Ogroman kvar na električnoj mreži pogodio je jug Moskve u srijedu. Ruske vlasti su brzo odbacile tezu o terorizmu.

NEW YORK - Predsjedavajući UN-ove konferencije posvećene Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja priznao je u petak da četverotjedni razgovori nisu uspjeli unaprijediti međunarodne mjere za suzbijanje atomskog oružja. Sergio Duarte je na plenarnoj sjednici, kojom je zaključena konferencija 188 zemalja u sjedištu UN-a u New Yorku, rekao da nije postignut konsenzus o zaključnoj deklaraciji, iako se do suglasja došlo u nekim manje važnim pitanjima koja nisu povezana s nuklearnim razoružanjem. Duarte je pojasnio da tri odbora, iza zatvorenih vrata, nisu uspjela usuglasiti tekst završne deklaracije. Kako prenose vojni stručnjaci i diplomati, u proceduralnim prepucavanjima prednjačili su Sjedinjene Države, Iran i Egipat.

MOSKVA - Rusija se obvezala da će za 2 godine popraviti stanje ljudskih prava, posebice u Čečeniji, rekao je u petak povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava, Alvaro Gil-Robles, nakon susreta s predsjednikom Vladimirom Putinom. "Rusija je službeno prihvatila to izvješće, predsjednik mi je potvrdio. On je jasno rekao da će vlada raditi na tom izvješću i pripremiti cjeloviti odgovor. Za dvije godine će ispuniti preporuke", rekao je Gil-Robles koji je Putinu predao vrlo kritično izvješće na 140 stranica o stanju ljudskih prava u zemlji.

RIM - Britanski premijer Tony Blair, koji je započeo turneju po velikim svjetskim prijestolnicama, dobio je u petak potporu Italije za svoj plan borbe protiv siromaštva u Africi. Talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je novinarima da u potpunosti podržava britansku inicijativu za povećanje pomoći Africi koja bi trebala biti među glavnim temama sastanka G8 u Škotskoj u lipnju. Blair traži od bogatih zemalja da odvoje dodatnih 25 milijardi američkih dolara godišnje za pomoć Africi u borbi protiv siromaštva. Također se zalaže za stopostotno otpisivanje duga najsiromašnijim zemljama.

PRIŠTINA - Na graničnom prijalazu Merdare između Kosova i Srbije, srpske su vlasti u petak predale tijela 64 kosovska Albanca ubijena od strane srpskih snaga tijekom rata na Kosovu, a pronađena u masovnoj grobnici u Batajnici kod Beograda. Tijela su potom prebačena u medicinski institut u Orahovcu radi daljne identifikacije. Do sada je na Kosovo iz masovnih grobnica u Srbiji vraćeno 474 tijela kosovskih Albanaca, a srpske vlasti trebale bi vratiti još 362 tijela.

LJUBLJANA - U Ljubljani je u petak, sastankom odbora NATO-Rusija, počelo proljetno zasjedanje parlamentarne skupštine NATO-a, širokoga parlamentarnog foruma te organizacije u kojemu sudjeluju predstavnici 26 zemalja članica NATO-a i 13 država partnerica, među kojima je i Hrvatska. Hrvatsko izaslanstvo koje vodi šef delegacije u parlamentarnoj skupštini NATO-a, saborski zastupnik Krešimir Ćosić, u Ljubljanu će doputovati u subotu, kada se sastaju parlamentarni odbori za razna područja, od obrane i sigurnosti do ekonomije, znanosti i tehnologije. U središtu rada parlamentarne skupštine će biti, budućnost NATO-a, obnova u Iraku i Afganistanu, međunarodni terorizam, odnosi NATO-a i Europske unije, Palestina, srednja Azija itd.

BEOGRAD - Srpska javnost je općenito slabo informirana o ratnim zločinima i događajima vezanim za ratove na teritoriju bivše SFRJ, pokazalo je najnovije istraživanje Beogradskog centra za ljudska prava za potrebe Tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu koje je u petak predstavljeno novinarima. Istraživanje provedeno u travnju ove godine na uzorku od oko 1200 punoljetnih građana, pokazalo je kako "70 posto građana smatra da je suočavanja s događajima u ratovima u bivšoj SFRJ važno za budućnost zemlje, ali od tog postotka njih 37 posto smatra da je to zato da bi se pokazalo kako Srbi nisu krivi za zločine koji im se pripisuju, dok 33 posto smatra da se suočavanjem i prihvaćanjem istine može osigurati bolja budućnost i odnosi sa međunarodnom zajednicom". I ovo je istraživanje pokazalo da samo trećina građana smatra da su bivši čelnici bosanskih Srba Ratko Mladić i Radovan Karadžić krivi za ratne zločine, dok velika većina smatra da oni nisu krivi ili da su heroji.

RIJAD - Saudijski kralj Fahd smješten je u petak u bolnicu zbog pretraga, priopćeno je iz kraljevske palače kako je prenijela službena agencija SPA. "Kralj Fahd Ben Abdel Aziz primljen je u petak predvečer u bolnici Faycal u Rijadu zbog pretraga", navodi se u priopćenju o zdravstvenom stanju saudijskog monarha. Glasine o lošem zdravstvenom stanju kralja Fahda izazvale su u u srijedu jaki pad burze Rijada. Te su glasine kružile Rijadom putem mobitela i tako pokrenule paniku na saudijskom burzovnom tržištu, najvažnijem u arapskom svijetu.

SUBOTICA - Incidenti upereni protiv vojvođanskih Mađara i dalje se događaju ali u drukčijem obliku, priopćili su u petak u Subotici predstavnici ove zajednice izaslanstvu države Mađarske koje je predvodio premijer Ferenc Gyurcsany. "Tražimo da se o pitanju međunacionalnih incidenata u Vojvodini ponovno raspravlja u Europskom parlamentu", izjavio je predsjednik najjače stranke vojvođanskih Mađara Jozsef Kasza. Upitan kako ocjenjuje aktivnosti državnih organa Srbije na sprječavanju takvih događaja, mađarski premijer je odgovorio da se učestalost i težina incidenata kojima su Mađari u Vojvodini izloženi smanjuje i da je kriza, zabilježena prošle jeseni, prevladana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙