FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvatska nezadovoljna zbog različitih standarda

WASHINGTON,27. svibnja(Hina) - Glavni pregovarač Hrvatske s Europskomunijom Vladimir Drobnjak prigovorio je Bruxellesu da se Zagreb suočavas oštrijim kriterijima nego druge zemlje za ulazak u EU, piše u petaklist International Herald Tribune (IHT).
WASHINGTON,27. svibnja(Hina) - Glavni pregovarač Hrvatske s Europskom unijom Vladimir Drobnjak prigovorio je Bruxellesu da se Zagreb suočava s oštrijim kriterijima nego druge zemlje za ulazak u EU, piše u petak list International Herald Tribune (IHT).

Početak pregovora Hrvatske s Europskom unijom odgođen je jer pregovori ovise o tome da Hrvatska prethodno izruči optuženog Antu Gotovinu Haškom sudu, podsjeća IHT. "Prevladavajuće mišljenje u Hrvatskoj je da se nas prosuđuje drugačijim standardima", rekao je Drobnjak u razgovoru za IHT tijekom posjeta Berlinu ovoga tjedna. Drobnjak podsjeća da je Haški sud glavna prepreka na putu Hrvatske u EU te napominje da je na svim drugim poljima Hrvatska u boljem položaju nego druge zemlje za pridruživanje EU-u. "Radi se o tome da dobijamo visoke bodove u svemu osim oko Suda. Tako da postoje dodatni stroži standardi", kaže Drobnjak, prenosi IHT.

Drobnjak je naveo EU-ov Proces stabilizacije i pridruživanja za zapadni Balkan kao jedan od brojnih strožih kriterija koji se nameću Hrvatskoj. Proces uspostavlja vezu između financijske pomoći i bližih veza s Bruxellesom s jedne strane i suradnje s Haškim sudom, povratkom izbjeglica, manjinskim pravima, slobodom tiska i regionalnom suradnjom s druge strane, piše IHT.

Postoji dojam da su "obični ljudi siti međunarodnog suda jer se tu radi o prošlosti. On ih lišava budućnosti. S EU se radi o budućnosti", upozorava Drobnjak te napominje da Haški sud "neizravno pothranjuje anti-EU raspoloženje".

Drobnjak ocjenjuje da EU ne odaje dovoljno priznanja Hrvatskoj za njezine reforme posebice u usporedbi s Rumunjskom i Bugarskom koje bi trebale pristupiti EU-u 2007, te ukazuje da hrvatsko "gospodarstvo je mnogo bolje". "Hrvatska podržava individualni pristup. Ako EU želi priznati individualni pristup mi bismo željeli biti procjenjivani na pojedinačnoj osnovi", napomenuo je Drobnjak.

EU je opetovano tvrdio da podržava individualni pristup pregovorima i članstvu. To načelo je, međutim, napušteno prošle godine kada je EU primio u članstvo 10 zemalja odjednom, osam od njih bivših komunističkih država istočne Europe, unatoč vrlo različitom stupnju spremnosti, piše IHT i dodaje kako se očekuje da će se Rumunjska i Bugarska pridružiti EU-u unatoč snažnih rezervi nekih zemalja članica zbog visokog stupnja korupcije i slabog pravosuđa u obje zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙