FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za petak, 27. svibnja

ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za petak, 27. svibnja:
ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za petak, 27. svibnja:

ZAGREB - Predsjednik Republike Mađarske Ferenc Madl stiže u kraći radni posjet, na poziv hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Nakon razmijenjenih službenih posjeta dvaju predsjednika, te prijateljskih i izuzetno intenzivnih kontakata Hrvatske i Mađarske na svim razinama, predsjednici Mesić i Madl u petak bi trebali raspraviti bilateralne odnose, eurointegracijske procese, ali i neka regionalna pitanja. Nakon sastanka predviđene su izjave za novinare (ured Predsjednika, Pantovčak, 16.45 sati).

PEKING - Hrvatski premijer Ivo Sanader, drugog dana službenog posjeta Kini, razgovarat će s kineskim predsjednikom Huom Jintaom o bilateralnim i međunarodnim pitanjima. Premijer Sanader održat će i predavanje na Diplomatskoj akademiji o hrvatskoj vanjskoj politici i o situaciji u Hrvatskoj. U Pekingu počinje Hrvatsko-kineski poslovni forum kojem će nazočiti premijer Sanader kao i potpredsjednik Vlade Damir Polančec. U radu foruma sudjelovat će izaslanstvo Hrvatske gospodarske komore kao i dvadesetak predstavnika velikih tvrtki poput INA-e, Končara, Zagrebačkog velesajma, te nekoliko manjih privatnih poduzetnika.

TATRANSKA LOMENICA - Drugi dan sastanka ministara vanjskih poslova Srednjeeuropske inicijative, koja okuplja 17 zemalja. Među sudionicima je i hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović koja sudjeluje u radu Plenarne sjednice posvećene političkoj situaciji u zemljama SEI i jačanju suradnje s Europskom unijom. Ministrica Grabar-Kitarović održat će na marginama sastanka niz bilateralnih susreta s ministrima vanjskih poslova te organizacije.

BRUXELLES - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Berislav Rončević predvodit će hrvatsko izaslanstvo na sastanku sa Sjevernoatlantskim vijećem (NAC), kojim će predsjedati zamjenik glavnog tajnika NATO-a Alessandro Minuto Rizzo. Na najvažnijem godišnjem sastanku NATO-a i Hrvatske raspravljat će se o hrvatskom napretku u približavanju NATO-u tijekom ovogodišnjeg ciklusa Akcijskog plana za članstvo (MAP).

LJUBLJANA - Početak višednevnog Proljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a na kojem će sudjelovati oko 700 predstavnika država članica tog saveza, te predstavnici drugih europskih i međunarodnih institucija. Očekuje se i dolazak predstavnika 13 država koje su u statusu pridruženih članica NATO-a, među kojima i hrvatskog, na čelu s Krešimirom Ćosićem. Zasjedanje će početi konferencijom za novinare i sastankom parlamentarnog odbora NATO - Rusija iza zatvorenih vrata. Rad proljetnog zasjedanja parlamentarne skupštine NATO saveza završit će u utorak, kad će se sudionicima obratiti glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffer.

BEOGRAD - U sklopu suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991., u nastavku dokaznog postupka, prema nekim najavama, u Specijalnom sudu u Beogradu trebala bi se pojaviti još dva svjedoka iz Hrvatske.

BERLIN - Glasovanje o ratifikaciji europskog ustava u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu.

NEW YORK - Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a posvećena Kosovu.

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Den Haagu.

TOULOUSE - Posjet njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, koji sudjeluje na skupu potpore odgovoru "da" na francuskom referendumu o europskom ustavu koji će se održati u nedjelju.

RIM - Posjet britanskog premijera Tonyja Blaira tijekom kojeg bi se trebao sastati s talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem.

KARTUM - Početak trodnevnog posjeta glavnog tajnika UN Kofija Annana tijekom kojeg će se sastati s predstavnicima vlasti u Kartumu i južnom Sudanu te posjetiti Darfur (do 30.05.).

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Igor Mlinarić

Prijepodne: Duška Gerić-Koren

Poslijepodne: Darko Vlahović

Večer: Sonja Djerasimović

Tel.: **385-1-4808 645

Fax .: **385-1-4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙