FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Pekingu izloženi crteži najistaknutijih hrvatskih likovnih umjetnika

PEKING, 26. svibnja 2005. (Hina) - Edo Murtić, Nives Kavurić Kurtović,Miroslav Šutej, Ivan Lesiak, Zlatko Bourek, Dimitrije Popović samo suneka imena od 60 umjetnika, čijih je 120 crteža predstavljeno naizložbi Suvremeni hrvatski crtež koja je u četvrtak otvorena uKineskom nacionalnom muzeju u Pekingu, u nazočnosti hrvatskogpremijera Ive Sanadera.
PEKING, 26. svibnja 2005. (Hina) - Edo Murtić, Nives Kavurić Kurtović, Miroslav Šutej, Ivan Lesiak, Zlatko Bourek, Dimitrije Popović samo su neka imena od 60 umjetnika, čijih je 120 crteža predstavljeno na izložbi Suvremeni hrvatski crtež koja je u četvrtak otvorena u Kineskom nacionalnom muzeju u Pekingu, u nazočnosti hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Izložbu su otvorili hrvatski i kineski ministri kulture Božo Biškupić i Sun Jiazheng.

Ministar Biškupić je u prigodnom govoru podsjetio da je UNESCO proglasio kulturnu različitost i pluralizam kao središnje vrijednost za razdoblje 2001. -2010.

"Raznolikost u jedinstvu vizualnog medija, višeslojnost izričaja i umjetničkih performanci bila je osnovna inspiracija u oblikovanju ove izložbe", rekao je Biškupić i dodao da crtež ima u Hrvatskoj bogatu tradiciju te da su za izložbu izabrana djela najistaknutijih predstavnika suvremene hrvatske likovne umjetnosti.

Kineski ministar Sun je izrazio štovanje za hrvatsku umjetnost i kulturu, s njihovim posebnim značajkama, s obzirom na to da je Hrvatska mjesto susreta više kultura i civilizacija.

Nazočnost premijera na otvaranju izložbe dokaz je, po riječima ministra Suna, da se u obje zemlje pridaje velika važnost razvoju kulturne suradnje.

Izložbu je u organizaciji Ministarstva kulture RH postavio povjesničar umjetnosti, akademik Tonko Maroević. Osim u Pekingu, ona će biti postavljena i Shanghaju, Guangzhou i Hong Kongu, a potom i u nekoliko gradova Europske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙