FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 26. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 26. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BAGDAD - Vijesti o tome da je jordanski militant Abu Musab al-Zarqawi ranjen su istinite, kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare irački ministar unutarnjih poslova. "Da, to je točno", kazao je Bayan Jabor upitan o vijesti objavljenoj na jednoj islamističkoj web stranici da je Zarqawi, vođa mreže al Qaeda u Iraku, ranjen. Jabor je kazao da je prije pet dana primio vijest da je Zarqawi ranjen, ali nije želio reći odakle je ta vijest stigla. Vijest objavljena u utorak na jednoj islamističkoj web stranici pozivala je muslimane da "mole za zdravlje našeg šeika Abu Musaba al-Zarqawija, ranjenog na Božjem putu". Vjerodostojnost te vijesti nije mogla biti provjerena, ali više analitičara izrazilo je uvjerenje da je to izvješće istinito.

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) uspjela je i nakon smrti utemeljitelja Alije Izetbegovića zadržati poziciju najjače političke stranke u toj zemlji i ona će i dalje imati vodeću ulogu u naporima za učvršćenje mira i provedbu reformi nužnih za približavanje Europskoj uniji i NATO-u, izjavio je četvrtak predsjednik SDA Sulejman Tihić podnoseći uvodno izlaganje na četvrtom kongresu stranke koji se održava u Sarajevu. Tihić je izaslanicima kazao kako SDA unutar zemlje treba nastaviti suradnju sa svim strankama koje djeluju s pozicija suverene, nezavisne i nedjeljive BiH. SDA, po njegovim rječima, treba funkcionirati kao narodna stranka političkog centra otvorena za pripadnike svih naroda i pri tom se treba "distancirati od nacionalističkih stranaka".

MOSKVA - Ruski glavni grad vratio se u četvrtak normalnome životu nakon što je u srijedu bio paraliziran zbog nestanka struje zbog čega je pretrpio i oko milijardu dolara gospodarske štete, a istražitelji su priveli šefa jedine ruske električne kompanije. Oko 24 sata nakon što su zbog kratkoga spoja milijuni ostali bez struje, a ulice upale u kaos jer je otkazao sustav signalizacije, više od šesto stambenih zgrada i većina škola i dječjih vrtića još su bez električne energije. Istražitelji su u četvrtak pozvali Anatolija Čubajsa, čelnika državne električne kompanije na ispitivanje jer je pokrenuta istraga zbog iznenadnog nestanka struje, a očekuje se da odgovara na pitanja kao svjedok, a ne kao osumnjičenik.

ADIS ABEBA - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je u četvrtak donatore da financiraju veću mirovnu misiju u Darfuru i upozorio da će biti potrebna "humanitarna akcija epohalnih razmjera" pogorša li se stanje u toj sudanskoj regiji. "Propuste li zbog nasilja i straha stanovnici Darfura i dogodine zasaditi i uzgajati usjeve, milijune će na životu održavati samo golema humanitarna akcija koja će do maksimuma napregnuti sve svjetske kapacitete", rekao je Annan. Od izbijanja sukoba, kad su u veljači 2003. pobunjenici ustali protiv vlasti u kojima dominiraju Arapi, od nasilja, gladi i bolesti u Darfuru je umrlo oko 180 tisuća ljudi.

ŽENEVA - Voditelj iranskoga nuklearnoga programa Hasan Rohani zadovoljan je europskom izjavom da će do kolovoza Iranu iznijeti konkretne prijedloge. Nakon pregovora u srijedu u Ženevi, tri države Europske unije (Njemačka, Francuska i Velika Britanija) istaknule su da će do kolovoza iznijeti konkretne prijedloge suradnje na području nuklearne energije za civilne potrebe, dok Teheran i dalje neće obogaćivati uran. "Ideja nam se svidjela", rekao je Rohani novinarima. "Dosad su Europljani uvijek izbjegavali davati konkretne prijedloge, kad god smo ih pitali. Sad su prvi put pokazali da će dati globalne prijedloge", dodao je glavni iranski pregovarač.

TOKIO - Najmanje 15 neeksplodiranih fosfornih bombi s kraja Drugog svjetskog rata iskopano je u četvrtak nedaleko od Carske palače u Tokiju, izvijestile su gradske vlasti. Naprave su pronađene na gradilištu na dubini od 10 metara ispod površine, na dnu starog bunara, tijekom iskopavanja temelja za buduću zgradu u samom srcu glavnog grada Japana. Japanska je prijestolnica pretvorena u prah i pepeo u noći s 9. na 10. ožujka 1945. pod pljuskom fosfornih bombi američke vojske. U trosatnom bombardiranju poginulo je između 80 i 100 tisuća ljudi, tek nešto manje nego u Hiroshimi (140 tisuća) nekoliko mjeseci poslije.

SARAJEVO - U protekle četiri godine objektivno je nastupilo blago poboljšanje uvjeta života u Bosni i Hercegovini no zabrinjavajući postotak njezina stanovništva smatra kako i dalje živi veoma loše, razina siromaštva je još uvijek zabrinjavajuća baš kao i stopa nezaposlenosti, veliki broj stanovnika te države je bez zadovoljavajućeg obrazovanja i nezaposlen a jedini vidljivi i brzi napredak zabilježen je u povećanju broja mobilnih telefona kod svih kategorija stanovništva. Do ovih rezultata došlo se istraživanjima koje za potrebe Vijeća ministara BiH od 2001. godine kontinuirano uz potporu Ureda za međunarodni razvoj Vlade Velike Britanije (DfID) provodi Institut za društvena i ekonomska istraživanja Sveučilišta u Essexu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙