FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 10 sati

ZAGREB, 26. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 10sati.
ZAGREB, 26. svibnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 10 sati.

ZAGREB - Podaci zemljišnoknjižnih odjela općinskih sudova u Supetru i Sinju dostupni su javnosti putem Interneta, izvijestilo je jutros Ministarstvo pravosuđa. Ministarstvo pravosuđa ističe da se zemljišnoknjižni izvaci na Internetu ažuriraju svaka 24 sata, pa se stalno može pratiti promjene vlasničkog stanja. Tijekom ovog tjedna na Internetu će biti dostupni podaci još 15 zemljišnoknjižnih odjela općinskih sudova - u Čabru, Dubrovniku, Đakovu, Ivanić Gradu, Krapini, Krku, Metkoviću, Novom Marofu, Novskoj, Opatiji, Orahovici, Pločama, Slunju, Vinkovcima i Vojniću, najavilo je Ministarstvo pravosuđa.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks istaknuo je, na sinoćnjoj svečanoj sjednici kojom je Sabor obilježio svoj Dan, kako Sabor ne prihvaća pokušaje revizije povijesti i izjednačavanja dijelova Domovinskog rata sa zločinačkim pothvatom, u kojemu je sudjelovao cijeli tadašnji državni vrh. Svjedoci smo određenih pokušaja, osobito u nekim haaškim optužnicama i njihovim navodnim pojašnjavanjima, da se najblistaviju obrambenu i legitimnu operaciju Domovinskog rata Oluju kvalificira kao zločinački pothvat, rekao je. Vladimir Šeks je naglasio kako pokušaj haaškog tužiteljstva da Oluju proglasi zločinačkim pothvatom, a tadašnji državni, vojni, policijski i politički vrh Hrvatske proglasi sudionicima zločinačkog pothvata treba osporavati svim raspoloživim pravnim sredstvima. Ponovio je da ne postoji kolektivna odgovornost, već nužnost privođenja pravdi na temelju individualne, osobne odgovornosti optuženih.

ZAGREB - Sindikat hrvatskih učitelja i Hrvatski školski sindikat Preporod izvijestili su da neće biti štrajka u osnovnim školama jer su službeno počeli pregovori s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa o dodatku Kolektivnom ugovoru za osnovne škole. Dok predsjednik SHU-a Zvonimir Laktašić odbacuje bilo kakvu mogućnost štrajka dok traju pregovori, predsjednik Preporoda Željko Stipić napominje da trenutno nema službeno stajalište, već će o tome idući tjedan odlučivati tijela sindikata i napominje da nije uobičajeno pozivati članstvo na štrajk dok traju pregovori. Pregovori sindikata i Ministarstva vode se o dodatku Kolektivnom ugovoru koji, uz ostalo, predviđa korekcije koeficijenata od 4, 8 i 10 posto za sve nenastavno osoblje u osnovnim školama, uvođenju instituta napredovanja nastavnika mimo mentorstva i savjetništva, te o sporazumu o isplati duga za smjenski rad.

ZAGREB - Lokalni izbori ponovit će se 29. svibnja, odnosno 12. lipnja, na 13 biračkih mjesta u šest županija, izvijestilo je jučer Državno izborno povjerenstvo. Izbori za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave ponovit će se jer je na pojedinim biračkim mjestima pronađen višak glasačkih listića u glasačkoj kutiji. Na nekim je biračkim mjestima određeno ponavljanje glasovanja jer se redni brojevi kandidacijskih lista na glasačkim listićima nisu podudarali s rednim brojem tih lista na prethodno objavljenim zbirnim listama u javnim glasilima. Izbori će se ponoviti u Krapini na biračkom mjestu Tkalci, u Sisačko-moslavačkoj županiji na mjestu Mala Gradusa, u Zadarskoj županiji u općini Vir, te u Šibeniku na biračkim mjestima Crveni križ i u O.Š. Petra Krešimira IV. U Brodsko-posavskoj županiji izbori će se ponoviti na tri biračka mjesta u općini Davor, te na četiri biračka mjesta u općini Slavonski Šamac. U Osječko-baranjskoj županiji, u općini Bilje, izbori će se ponoviti na biračkom mjestu u Vardarcu 12. lipnja.

ZAGREB - Biografija predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske i bivšeg premijera, Ivice Račana, koju je na temelju razgovora sa suvremenicima i objavljenim intervjuima sastavio kolumnist Jutarnjeg lista Zdenko Duka, predstavljena je sinoć u zagrebačkom Profil megastoreu. Objavljena u izdanju Profil Internationala knjiga "Ivica Račan: biografija", po riječima autora i predstavljača, opisuje karijeru jedne od najdugovječnijih ličnosti na hrvatskoj političkoj sceni na kojoj je Račan 33 godine. Osim Račanovog djelovanja u Savezu komunista Hrvatske (SKH) i Savezu komunista Jugoslavije (SKJ), u knjizi se govori i o njegovoj ulozi te promjeni političkih načela nakon demokratskih izbora u Republici Hrvatskoj 1990., ponovnom preuzimanju vlasti na čelu SDP-a deset godina kasnije te, nakon četvorogodišnjeg premijerskog mandata, prelasku u oporbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙